Een lagere variant.

Frankrijk, Sallanches

De straat is nat, vannacht heeft het nog geregend, maar in de ochtend brede opklaringen en ziet het er voor dit moment goed uit. Als ik naar de bergen kijk is er op de hogere niveaus meer sneeuw bijgekomen. Tijdens het ontbijt nog met Olivier de plannen voor vandaag doorgenomen: eerst langs de rivier de 'Giffre' naar Morillon en dan 700 meter omhoog de bergrug over, aan de andere kant eerst dalen naar 1050m, weer 300 meter omhoog en vervolgens opnieuw dalen naar 550 meter, totale afstand is 31 km. Sneeuw zal in ieder geval niet het probleem zijn.

Na het ontbijt fietst Olivier een stukje met me op het dorpje uit, ook hier weer houtkunstenaars. Onderweg maakt hij meteen wat foto's van mij voor een artikeltje in de krant, een aardige man. Gisteravond heeft hij de lokale specialiteit van de Haut-Savoie klaargemaakt, tartiflette. Een aardappelschotel met een lokale kaas, room, wijn en spekjes. Ontzettend lekker, machtig en voedzaam....

Vlak voor de rivier nemen we afscheid. Ik blijf het apart vinden dat het afscheid nemen van mensen, die je maar zo kort heb meegemaakt, toch iets met je doet. Of dat ook te maken heeft met het constant alleen op pad zijn, ik weet het niet. Daar moet ik maar eens over nadenken.

Het pad langs de rivier is vlak en gelijkmatig en de fluitende en kwetterende vogels hebben er na alle regen van gisteren ook weer zin in. Op de zondagochtend zijn er ondanks het vroege tijdstip al diverse sportievelingen bezig om iets aan hun figuur te doen. De één gaat dat beduidend beter af dan de ander😉. Bij Morillon loop ik langs het 'Lac Bleu', waar het attractiepark nog in ruste is. Dat zal vanmiddag wel anders zijn, mits het weer goed blijft. Bij Morillon is het vervolgens over een afstand van 1200 meter, 400 meter omhoog naar het bergstation en in no-time komt het zweet uit alle poriën. Het pad is bezaaid met natte bladeren en gladde stenen. Ik ben blij dat ik met stokken loop.

De volgende 300 meter stijgen is gelukkig wat relaxter en gevarieerder door bossen, over bergweiden, brede paden, smalle bospaadjes en alles staat goed aangegeven. Alles is fris en groen. In enkele plassen op het pad stikt het zelfs van de kikker(padden?)visjes en zelfs een tiental salamanders. In tegenstelling tot het pad langs de rivier is het hierboven stil. Ik kom welgeteld tot het middaguur één stel tegen. Na op 1420 meter over de bergrug gegaan te zijn, is het langs een breed pad rustig afdalen naar 'Les Carroz'. Tussen de bomen spot ik op afstand nog een ree, ze blijft rustig staan. Blijft leuk. Het valt me op dat er, ondanks het vele vocht, nauwelijks slakken te zien zijn, iets met bergen...??

In 'Les Carroz', het motregend inmiddels, even bij een crêperie gezeten voor de lunch, simpel, maar vult wel. Ook wel nodig blijkt even later, als ik over de 'Col de la F(r)ête' moet, 1347 meter. Een ontzettend steil pad, veel losse keien en stenen, geen feest...en net als een week geleden kan ik de bril maar beter afzetten. Eenmaal boven aangekomen is er tussen de bomen weinig uitzicht. Wel hoor ik een motor..??, die even later de bocht om komt stuiven. Sh...dan zal het pad waarover ik 800 meter naar beneden moet wel aan gort zijn gereden. Ook bedenk ik dan dat het nooit zo erg kan zijn als waar ik zojuist omhoog ben gekomen. Even later 'bedank' ik de crosser, want waar hij met regelmaat heeft gereden zijn de losse stenen weg en is het redelijk vlak. Met twee uur ben ik beneden in het dal van de rivier l'Arve en volgen de laatste kilometers over min of meer vlak terrein. Ondertussen is de motregen overgegaan in regen en is het ook niet meer zo stoffig.... Wel jammer, want met alle laaghangende bewolking is de Mont Blanc, die in het verlengde van het dal ligt, niet te zien. Misschien met een beetje geluk, morgenochend. Even na zes uur loop ik het Ibis budget hotel binnen. Simpel, schoon en een dak boven mijn hoofd.

Voor degene die mijn planning over de GR5 kennen. Met de aanpassing die ik doe, laat ik de GR5 tot aan Briançon links liggen. Voor de komende dagen is het over binnenweggetjes en lager gelegen wandelpaden richting Albertville en daarna via Valloire en de Col de Lauturet naar Briançon.


Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

hoi broer, jij noemt het een dip, ik noem het een nieuwe ontmoeting en een lekkere culinarische ervaring. Jammer voor jouw dat je de geplande route niet kunt blijven volgen, maar je laat je er niet onder krijgen!!!! Het blijft steeds spannend, jouw verhalen en je mooie fotos. wij zijn nu in kroatie en ook hier is het weer niet zoals we gewent zijn. Maar we maken er het beste van. De temperatuur is goed.

anja 2016-06-13 09:45:24

Ups verkeerd gedrukt, wilde je nog heel veel geluk en hou je taai wensen. We reizen met je mee. Ook hier vanuit Kroatie. Servus broer en dikke kus.

anja 2016-06-13 09:46:54

Dat duimen voor beter weer helpt niet.... Ik stop daar maar mee, misschien dat dat helpt! Hoop dat je tenminste vandaag de toppen mag zien!

Wout 2016-06-13 09:49:59

hoi jan, weer leuke verslagen en foto's. je hebt het weer niet mee. het zal niet meevallen in de bergen met dit weer. lijkt ons zeer vermoeiend. maar je bent een bikkel dus zal dat wel goedkomen. goeie reis verder.

Jannaco en Bram 2016-06-13 10:53:32

Hoi ome Jan Jeetje wat jammer dat het weer niet beter word...maar de belevingen en avonturen zijn heel spannend!! Heel veel liefs van ons en nog heel veel plezier met de nieuwe contacten die je maakt!!! Ik hoop je begrijpt een beetje wat ik bedoel want mijn nederlands schrijven is niet zo easy!!!😂😂 Liefs wij 3

Danique 2016-06-13 14:01:44
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.