De Abdij van Admont

Oostenrijk, Schladming


Het is onze laatste volle dag hier in Schladming en daar maken we ter afwisseling een culturele dag van.

Op zowat een uurtje rijden hier vandaan ligt de Benedictijnse abdij van Admont. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit eerder van gehoord, maar blijkbaar is dat een beetje een gat in mijn cultuur.

De abdij trekt vooral veel toeristen omwille van haar schitterende bibliotheek. Boeken ... dat is voor ons al reden genoeg om even tot daar te rijden.

Het geeft ons ook nog eens de gelegenheid om nog wat verder de omgeving te ontdekken en aangezien het regenachtig weer is, is dit een ideale uitstap.

We komen net op tijd aan om een begeleide rondleiding te krijgen en ik raad dat echt aan iedereen aan. We kregen heel wat duiding en weetjes mee waardoor de bibliotheek niet enkel een mooie plek werd, maar ook nog eens eentje met een verhaal achter.

We staan nl. in de grootste abdijbibliotheek ter wereld! We kijken naar 70.000 boeken maar het totale bestand is 200.000. De abdijbibliotheek werd in 1776 voltooid, middenin de "verlichte periode", waardoor de witte kleur ook overheerst. Het oogt zelfs vandaag nog steeds fris en modern. De fresco's werden door de toen al stokoude Bartolomeo Altomonte geschilderd. We krijgen duiding bij alle belangrijke werken. En er wordt ons ook getoond waar de "verborgen" trappen zitten naar de 1e etage. Alle groten der aarden zijn ook vertegenwoordigd in de kapitelen. En ja hoor, ook P.P.Rubens hoort daarbij.

De rondleiding duurt ongeveer een uurtje. Daarna kunnen we nog naar de andere musea op het terrein. We lopen rond in het schitterende natuurhistorisch museum en ook nog in het museum voor moderne kunst, waar we zowaar plots werken met Nederlandse tekst zien hangen. Ze zijn van de Oostenrijkse Kurt Ryslavy die sinds meer dan 30 jaar in Brussel woont. Ik ben niet zo voor de moderne kunst, maar toch vind ik het wel iets hebben.

Even frisse lucht halen, maar als we buiten komen begint het net weer te regenen en dus reppen we ons naar de abdijkerk om te schuilen. Het is maar een vlaag die passeert, dus kunnen we snel terug naar buiten om nog even rond te struinen in de tuin van de abdij.

Deze abdij is trouwens nog actief en volledig zelfbedruipend.

De toegang tot dit alles is inbegrepen in onze gratis "Sommercard". Alleen voor de rondleiding betaalden we 3€/p bij.

Tijd om onze weg terug in te korten. We willen nog even van de avond genieten en er moet ook nog ingepakt worden.



Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Een locatie dat zeker de moeite waard was, prachtig, en mooie foto's 👍🍀🌺

Leyers Robert. 2023-10-29 18:58:57

Schitterende bibliotheek, ook ik kende deze niet. Dus weer een leerrijk verslag ;-) Geweldig dat jullie daar mochten fotograferen, in de Abdijbibliotheek van St.Gallen mocht er geen enkele foto genomen worden maar die zag er precies uit zoals deze.

Anja 2023-11-02 17:17:45

waw indrukwekkend

nancy 2023-11-07 11:51:00
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.