Wolvenhof inside out - Urbex experience

België, Izegem

Update onderaan het verslag :

Ik woon zo ongeveer 20 jaar in Izegem en ben dus al ettelijke keren op domein Wallemote geweest. Op het domein staan 2 kasteeltjes : Wallemote en Wolvenhof.

Kasteel Wallemote werd een paar jaar geleden volledig gerestaureerd, maar Kasteel Wolvenhof, of "Château du Loup" zoals het in urbex-kringen bekend staat, is eigendom van de provincie West-Vlaanderen en staat al jaren te verkommeren. Omdat het in die erbarmelijke staat is, trekt het veel urbex-fotografen aan. Urban exploring, afgekort urbex of UE, is het bezoeken en fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties.

Ik heb totaal geen ervaring met urbex fotografie, maar ik wil altijd graag nieuwe dingen proberen. En telkens ik aan het Wolvenhof voorbij kwam had ik stiekem wel de wens om er ook binnen eens een kijkje te kunnen nemen. Blijkbaar was ik niet de enige want een paar maanden geleden kondigde de provincie West-Vlaanderen aan dat het Wolvenhof uitzonderlijk opengesteld zou worden voor fotografen gedurende 1 zaterdag in september. Je moest je via de website van de provincie inschrijven. Ik zag het als een unieke kans en deed de aanvraag. Gezien het grote succes werd er een 2e zaterdag opengesteld. Ik koos voor één van de laatste sessies in de hoop dat het minder druk zou zijn. En ik had geluk.

Gisteren was het zover. Gewapend met fototoestel, statief en zaklamp ging ik op stap. Ik was wat vroeger dan voorzien en kon nog een praatje maken met verschillende fotografen. Zo wist ik dat ik de kelder van het kasteel niet mocht vergeten. ;-)

Aan de ingang kon ik ook nog even praten met de mensen van de provincie. Het is nog niet zeker of dit kasteel opgeknapt zal worden. Doordat het heel lang in privébezit was, was het al in vervallen staat toen het in handen van de provincie kwam. Er zal een kapitaal voor nodig zijn om dit te renoveren.

Hoewel ik dus te vroeg was, mocht ik toch al beginnen. Er waren samen met mij nog een 5-tal fotografen. We hadden respect voor elkaar en keken wel uit of we niet in iemands gezichtsveld kwamen. Fijn is dat ! Normaal gezien kreeg je een half uurtje, maar gezien het al na 16u was werd er niet meer zo nauw gekeken en kon ik rustig mijn gang gaan. Ik ben er ongeveer 1 uur gebleven. En dat is echt voorbij gevlogen.

Dit is niet zomaar snapshot fotografie. Je moet er je tijd voor nemen. Gezien de donkere omgeving heb je zowieso een statief nodig. En je moet ook rekening houden met lange belichtingstijden. Uiteraard neem je ook meerdere foto's met verschillende belichtingen per shot.
Ondertussen kies je de plekjes uit in die mystieke omgeving.

Toen ik terug buiten kwam kon het contrast niet groter zijn met een herfstzonnetje na een regenbui. Ik wandel nog even rond het domein.

En dan gaat het richting "donkere kamer" want ik ben heel erg benieuwd wat dit geven zal. Het is experimenteren met verschillende instellingen om de sfeer te creëren die ik wil. Ik ben zeker geen specialist en ik wil ook niet overbewerken, dus voorlopig ben ik wel tevreden met het resultaat.

Ik vond dit een heel leuke ervaring en ik ben blij dat ik de kans kreeg om dit gebouw eens van binnen te zien.

Deelnemers worden gevraagd om 1 foto door te sturen naar stad Izegem en ik heb werkelijk geen idee welke. Ga ik voor de voor de hand liggende trap ? Of voor het bad in de kelder ? Of voor het verlaten barkrukje ... Of ....
Wat denken jullie ? ;-)

Tot de volgende !

Update : Ik heb uiteindelijk voor de foto van de badkuip, (maar dan wel in de versie die na alle andere foto's komt), gekozen om door te sturen naar stad Izegem. Ik ben benieuwd.


Geschreven door

Al 9 reacties bij dit reisverslag

Hallo Hilde! Wat een fijne ervaring! Urbex fotografie heb ik ook geen ervaring in, maar het spreekt me wel aan. Sommige foto's die je op internet ziet, zijn gewoonweg prachtig! Maar zo overal in/door en onder kruipen lijkt me toch ook wel van het goede teveel. Mooie kans heb je hier gekregen! Ik zou kiezen voor de zwart-wit foto (nr2) van de trap, mits je nog de gang links in beeld kan wegsnijden. Ofwel de kleurfoto van de trap van opzij. Alleen vind ik het daar jammer dat er een electriciteitskabel te zien is! Mooie foto's van waarschijnlijk een leuk moment! Groetjes, Dirk

dirkentonys.reisdagboek 2017-09-17 19:32:24

Hey zus, ja,heel monumentaal en dito sfeer,persoonlijk zou ik foto 7 kiezen vanwege zn originele compositie,bed/bad zo,het liggend effect en de kleuren,het laag bij de grondse ook wat verwijst naar verval.Trappen en leuningen zijn heel mooi en worden meteen aan dit soort stijl gelinkt dus ook beetje voor de hand liggend,foto 7 daarentegen is handliggend geweest wellicht,maar iets minder kasteeldirect en iets magischer,vandaar mijn keuze,grtjs xx

zus 2017-09-17 21:07:32

Unieke gelegenheid om je daar eens te gaan uitleven ! Groot gelijk dat je je kans gewaagd hebt, de beelden zijn prachtig ! Kiezen zal nog moeilijk worden. De trap is prachtig maar misschien is dat wel één van de favoriete blikvangers van de andere fotografen ? Ik zou gaan voor foto 5 met de kleerkast , al vind ik het zwart/wit raam ook heel mooi (maar misschien is dat wel iets minder typerend voor deze locatie, die kan ook genomen zijn op de vervallen boerderij van sjarel) ;-) Succes met de keuze, je kan geen verkeerde maken, ze zijn allemaal prachtig !

Anja 2017-09-17 21:12:37

Hoy hilde , zoals te verwachten goede foto s, laten zien hoe mooi het zou kunnen zijn en was ,de trap heeft echt de allure van een kasteel , moeilijk kiezen . Suucces

Luut 2017-09-18 13:14:53

De foto met de barkruk is voor mij de beste :-)

Vincent 2017-09-20 12:20:25

Een parel!!!prachtige foto's........hopelijk wordt het gerestaureerd in zijn oorspronkelijke glorie😍

astrid-en-peter.gaat.weg 2017-09-29 21:22:17

Hilde, kan je eventjes contact met me opnemen.

Dieter Depuydt 2020-01-22 11:21:30

Hoe kan ik je contacteren Dieter ? Ik heb je gegevens niet. Als je abonneert kan ik je via e-mail contacteren.

hilde.op.pad 2020-01-22 11:33:38

conciërge van kasteel Wallemote. Wolvenhof word gerenoveerd. De papier winkel is zo goed als rond. Het kasteel Wolvenhof is in bruikleen voor 99jaar, nadien terug in handen van stad Izegem. Waarom de provincie dit deed... Men was er gepland het provinciehuis te vestigen. Tot het provinciehuis plots in Roeselare werd gevestigd.

Bjorn 2020-06-23 22:19:54
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.