Rome : een nabeschouwing

België, Izegem


We zijn weer thuis en dan is het altijd even ontnuchteren en ontwennen :-)

Omdat er geen tijd en mogelijkheid was om uitgebreid onze dagverslagen ter plaatse te tikken, zijn ze dus met een week vertraging op mijn blog terecht gekomen. En net door die vertraging heb ik elke dag nog eens nagenoten van de foto's en de indrukken. Pas dan besef je wat je allemaal gezien en beleefd hebt.

Nu het allemaal een beetje bezonken is, is een nabeschouwing misschien wel op zijn plaats.

Wie ons kent weet dat wij meestal rustige gebieden opzoeken. Een blik op onze vorige reizen en verslagen hier op het blog zegt genoeg. We houden vooral van de natuur. Wat zet er ons dan toe aan om één van de drukste steden van Europa te gaan bezoeken ?

Mijn "goesting" om cultuur te ontdekken begon al op jonge leeftijd toen we op school de week afsloten met lessen kunstgeschiedenis. Wat de meeste van mijn klasgenoten verschrikkelijk vonden, vond ik één van de interessantste momenten van de week. Want door de vele dia's die getoond werden kregen we heel veel cultuurparels te zien. En ergens wou ik die ooit wel eens met eigen ogen gaan bekijken. Kunstwerken staan nu eenmaal meestal in musea en die vind je dan vooral in steden. En heel veel van de kunstwerken of gebouwen vind je in Rome. Dus, wil je het colosseum of het Forum Romanum zien, tja, dan moet je ervoor naar Rome. Wil je de werken van Bernini en Michelangelo bewonderen, tja, dan moet je wel naar Rome.

Er is zoveel te zien in deze stad, dat het normaal is dat er duizenden toeristen op af komen, zeker nu je er relatief goedkoop naartoe kunt vliegen. Een weekendje Rome is zo geboekt.

Ik zal dus niet ontkennen dat al die drukte en al die mensen me soms een beetje teveel werden. Ik word niet rustig van zo'n trip. Er is constant lawaai van toeterende auto's, sirenes, mensen die constant aan het bellen zijn etc ....

Maar ... als je wilt luisteren, dan hoor je ook heel veel vogels en muziek.

En er zijn ook heus wel rustige plekken in Rome, maar je moet ze weten zijn. Het kan geen kwaad om ter voorbereiding de blogs van "locals" te volgen. Ik haalde heel veel tips en ideeën uit www.romewise.com en ook op instagram volg ik "Romewise", "An American in Rome" en "Swissguardwife". Deze laatste is iets unieks want je krijgt heel veel verborgen hoekjes van het vaticaan te zien. Deze vrouw is nl getrouwd met een Swiss Guard waardoor je samen met haar wel eens op "off limits" terrein komt.

Het probleem is dat wie naar Rome komt, en zeker als het de eerste keer is, het het maximum uit het verblijf wilt halen en het liefste alle trekpleisters wil zien. Wij hebben dat nu dus ook gedaan, (met een paar uitzonderingen ertussen). En het zijn net die trekspleisters die de stad zo druk maken en ons misschien een verkeerd beeld geven.

Wij hebben zeker nog niet alles gezien wat we wilden zien en als je me vraagt of ik dan toch nog eens terug wil naar die drukke stad, dan is het antwoord "ja".
En ik ben er ook zeker van dat het verblijf minder "druk" zou zijn dan deze eerste keer, net omdat we de trekpleisters niet meer hoeven te doen, maar ons eerder kunnen concentreren op de minder drukke plekken.

Op mijn lijstje staan nog :

Piazza Navona en de musea en kerken daarrond. Nu hebben enkel het plein eventjes gezien
Galleria Doria Pamphili
Fori Imperiali
San Pietro in Vincoli
San Giovanni in Latero
Omgeving van Borghese
Sant'Andrea al Quirinale
San Carlo alle quatro fontane
De wijk rond Termini
De Aventijn
Trastevere
Vaticaanmusea (maar dan op eigen houtje de minder drukke zalen doen)
Via Appia Antica
Tivoli
.....

Je ziet het, de lijst is eindeloos.

Wanneer kom je het beste naar Rome ? De minst drukke maanden zijn van half januari tot eind maart.
Wij hadden mei gekozen omwille van de milde temperaturen en omdat alles dan in bloei staat. Het is echter geen garantie op goed weer. Pas bij thuiskomst las ik ergens dat Rome op jaarbasis meer regen krijgt dan Londen ! En dat hebben wij ook gemerkt. Elke dag hebben we regen gehad, vooral 's avonds. En het zijn over het algemeen ook felle buien. Meestal duren ze een uurtje, maar zoals wij aan den lijve mochten ervaren, kan het ook zijn dat het een hele avond met bakken uit de hemel valt. Het enige pluspunt hierbij is dat het niet koud is en je ook geen koude wind hebt. Maar door de hoge luchtvochtigheid staan je haren wel alle kanten op :-D :-D :-D

Ik raad iedereen een foodtour aan in Rome en ik kan "The Roman Foodtour" in de Prati wijk van harte aanbevelen. Hoewel het de natste avond van de week was, hebben we ons wel geamuseerd.

Wat zal mij zeker bijblijven van deze trip ?

The Foodtour in het Prati
De Necropolis onder de St-Pieterbasiliek
Onze eerste avondwandeling naar het Vaticaan
De beklimming van de koepel van St-Pieter
Ons ochtendbezoek aan het Pantheon
Galleria Borghese
Pizza en Pasta en ijsjes

Toevallig de "rustige" punten van de week ? :-D ....

Tot slot nog : ik sta niet graag op de foto, maar om te bewijzen dat ik toch wel mee was deze week toch een paar snapshots (van Vincent) waar ik op sta :-D En ik heb ook nog een paar korte filmpjes hierbij gezet :

https://youtu.be/bfFnww9-csk

https://youtu.be/yh_zYtYNsAs

https://youtu.be/VmNduJ-oBCk

https://youtu.be/Qkgu_hc2UTc

https://youtu.be/z8ioexYmmQ0


Dankjewel voor de mooie reactie's die ik mocht ontvangen van wie mij volgt ! Dat doet altijd deugd, te weten dat anderen mee genieten met ons. Dit blog is niet privé, dus mag altijd gedeeld worden met vrienden.

Tot een volgende uitstap !









Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Zeer goed gedaan. Fijn om te lezen, mooie foto’s en bedankt voor de tips. :)

Gurbuz 2020-02-19 06:53:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.