Brugge, Haute Lecture by Colard Mansion, Groeningemuseum

België, Brugge


Pasen ! Eindelijk eens een lang weekend. Eindelijk eens extra uitslapen ... althans, dat dacht ik. Ik had geen rekening gehouden met mijn 15-jarige kat, een echt routinebeest dat om 6u vond dat het nu toch wel licht genoeg begon te worden om op te staan ! Er is geen ontkomen aan en van slapen komt niets meer in huis.

Zo'n vroege ochtend heeft wel als voordeel dat je nog de hele dag voor je hebt en je dus alles op het gemak kunt doen.

Het sombere, wisselvallige weer blijft echter aanhouden, waardoor ik vandaag ook niet echt zin heb om te gaan wandelen. Zullen we dan nog maar eens de museumpass uithalen en naar Brugge rijden ? Ja, waarom niet ?

Ik realiseer mij dat ik nog nooit met Pasen in Brugge was en daardoor ook nog nooit het begijnhof in haar mooiste lentekleed gezien heb. Elk jaar rond april kleurt de tuin hier knalgeel van de narcissen. Ook op een miezerige, winderige dag als vandaag is het een plaatje. Het trekt horden toeristen aan. Waren er altijd al zoveel toeristen in Brugge ? Het zal wel, maar het valt me nu meer op dan vroeger. Niettemin geniet ik wel van deze mooie plek. Als je even naast de toeristen kijkt, blijft Brugge voor mij toch altijd mooi.

We lopen via de Katelijnestraat naar de Bonifaciusbrug en van daaruit naar het Groeningemuseum. Hier hangt de vast collectie van de Vlaamse Primitieven, waar ik ook wel elke keer nog even naar ga kijken. Ik vind echter wel dat de ruimte waar ze hangen een opknapbeurt nodig heeft. Ze hangen er zo "kaal" bij, zo ongezellig. Maar goed, we zijn hier omwille van een wel heel speciale tentoonstelling : Haute Lecture by Colard Mansion.

Ik moet zeggen dat sedert we de museumpass hebben, dit soort speciale tentoonstellingen wel toegankelijker geworden zijn. Voor een bezoek betaal je anders algauw 12,50€, met de museumpass betaal je per jaar een bijdrage die je er na 2 museumbezoeken al uit hebt. We kunnen 14 musea in Brugge een jaar lang met 2 bezoeken voor amper 40€. Dat is spotgoedkoop, en dus komen we al eens regelmatiger de deur uit om wat cultuur op te snuiven in onze provinciehoofdstad.

Boekenfans als we zijn, spreekt deze tentoonstelling ons wel aan. Colard Mansion was trouwens een naam die ik nog niet kende. Een mens is nooit te oud om te leren :-) maar blijkbaar was hij toch wel van historisch belang voor de boekdrukkunst.

Een blik op wikipedia leert ons het volgende :

"Colard Mansion, ook Colart of Collaert (ca. 1430 - ?, na mei 1484), waarschijnlijk in Frankrijk geboren, was in de 15de eeuw in Brugge drukker en uitgever van hoofdzakelijk Franse teksten. Hij werkte samen met de Engels-Brugse drukker William Caxton.

Mansion had vanaf 1454 een boekhandel in Brugge. Hij was daarnaast vertaler, bewerker, kopiist en later ook drukker. Hij werd bekend als de eerste drukker van een boek met een kopergravure en als de drukker van het eerste boek in het Frans en van het eerste boek in het Engels.

In 1484 vertrok Mansion uit Brugge. Hij had tot dan een winkelruimte gehuurd in het beluik van de Sint-Donaaskerk, maar verliet die plots. In de akten van het kapittel van de kerk werd genoteerd Colard Mansion is gevlucht. Mogelijk was het omdat hij in geldnood verkeerde of hij verwikkeld werd in de spanningen die heersten tussen Brugge en aartshertog Maximiliaan. Wellicht week hij uit naar Doornik of naar Amiens, hoewel hierover geen zekerheid is. Waar en wanneer hij overleed is onbekend gebleven."

Voor wie interesse heeft, meer info vind je op internet.

De tentoonstelling is heel mooi en duidelijk opgebouwd. Er is een gratis audioguide verkrijgbaar waardoor je extra informatie en duiding krijgt bij de tentoonstelling. Echt een aanrader ! Reken minimum 1 tot 2 uur voor een bezoek. Na de tentoonstelling kun je nog door naar de vaste collectie van het museum.

Op de tentoonstelling ligt echt een schat aan boeken en manuscripten, afgewisseld met tekeningen, gravures en schilderijen. Als wij tegenwoordig een boek openslaan staan we er eigenlijk niet meer bij stil hoe zeldzaam dat was in de 15e eeuw. Ook in dat opzicht is deze tentoonstelling meer dan een bezoek waard.

Helaas mogen de manuscripten niet gefotografeerd worden. Ik respecteer dat en hou het bij een 2-tal algemene foto's. De foto van het boek komt van de affiche van de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt nog tot 3 juni 2018 in het Groeningemuseum in Brugge.

We hebben honger en dorst gekregen en gaan op zoek naar een tea-room waar er nog een plekje vrij is. Even bekomen en bijtanken en dan terug naar de auto.

Al bij al toch bijna 8km gelopen vandaag.

Tot een volgende

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Weeral een fijn geschreven verslagje Hilde!

Dirk 2018-04-03 09:27:32

Goed Interesant verhaal , enik vind die 8 km lopen ook een prestatie 👍

Luut 2018-04-03 20:15:18
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.