Belgrado

Servië, Beograd

Rnond 7 uur zouden we in Belgrado aanleggen en dat doen we ook. We gaan een stukje van de Donau af en varen de Save op en leggen daar aan. Om 08.15 uur is er een excursie naar Belgrado, wij gaan rond dezelfde tijd weer op eigen gelegenheid de stad in. Met slechts 10 minuten lopen bereiken we de stad. Het weer is heerlijk, zonnetje schijnt en het is aangenaam warm. In de stad zijn al veel terrassen open en er zitten ook al veel Serviërs aan de koffie, er zat er al eentje aan een pizza. We lopen eerst de stad door, pinnen wat Servische Dinars en gaan ook voor een cappuccino. We lopen daarna verder door de stad, gaan de buitenwijk in en komen in het Mont Martre van Belgrado. Een gezellige wijk, met terrasjes, winkeltjes, restaurantjes, heel gezellig. Er is geen verkeer in deze straten en veel gevels van bars en restaurants zijn mooi ge-/beschilderd. We trekken verder de stad in richting de vesting van Belgrado. Deze ligt op de splitsing van Donau en Save, precies boven onze aanlegplaats. We lopen de vesting rond en hebben een prachtig uitzicht, ook op de Edelweiss. Tegen twaalven lopen we terug want we willen op tijd voor de lunch zijn, maar vooral ook omdat we met de middagexcursie meegaan. We gaan nog even naar de kamer om ons op te frissen en zien weer een nieuwe creatie "handdoekje vouwen" van onze interieurverzorger, ditmaal niet op bed, maar.... (zie foto).

Even na enen vertrekt de bus al, we gaan naar Novi Sad en dat is ruim een uur rijden. Onderweg stoppen we bij het klooster Krušedol, dit is een Servisch-orthodox klooster gelegen in de Fruška Gora in de Servische autonome provincie Vojvodina. Het klooster werd gesticht door de familie Branković en werd gebouwd tussen 1509 en 1514. Het Servisch-orthodoxe kerkje is een juweeltje om de zien, met haar prachtige wandschilderingen. We rijden daarna door en stoppen bij een restaurant aan de Donau voor een versnapering en een plasje. We zitten op de eerste rij bij een fotosessie van een bruidspaar, dat in dit restaurant plaatsvind. Daarna rijden we door naar Novi Sad. Novi Sad is een belangrijke industriestad en was in de meest recente Joegoslavië oorlog in 1999 een belangrijk doelwit van de NAVO-bombardementen waarbij de drie bruggen over de Donau werden vernietigd. Tot 2005 lag er nog een pontonbrug over de Donau (ter vervanging van een tweetal verkeersbruggen), waardoor het scheepvaartverkeer vanuit het noorden geblokkeerd was. De spoorwegbrug werd snel herbouwd, evenals één verkeersbrug. Sinds in 2005 ook de tweede verkeersbrug gereed werd, is de pontonbrug verdwenen en ondervindt het scheepvaartverkeer geen hinder meer. De voornaamste bezienswaardigheid van Novi Sad is echter het direct aan de overzijde van de Donau gelegen Fort van Petrovaradin, waar ook een bezoek wordt gebracht. Wij blijven echter nog wat langer in de stad. Rond 19.00 uur gaan we naar de kade, waar elk moment ons schip kan aankomen. Toen wij met de bus gingen rijden is het schip gaan varen naar Novi Sad. En even over zevenen komt het schip inderdaad aan, juist als het begint te regenen.

We nemen snel en douche en gaan aan tafel. De vanavond geplande party op het bovendek wordt vanwege de weersomstandigheden verplaatst naar binnen. Jammer, morgen of een volgende keer beter. Rond 22.00 uur vertrekt ons schip richting Mohacs in Hongarije.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Hebben jullie al wat technieken eigen gemaakt. Tijd genoeg voor lijkt mij. We verwachten dan wel een demonstratie. Is dat trouwens uit 1 handdoek?

Heleen 2017-09-11 23:43:54

Belgrado ziet er uit als een gezellige stad. Hoe krijgen ze niet voor elkaar om een handdoek aan het plafond te hangen. Wel heel origineel

nicole.is.weg 2017-09-12 08:30:38

We gaan ons best doen maar ik ben bang dat we niet verder komen dan een slang of zo.

Jacqueline 2017-09-12 08:32:10
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.