Stora mosse

Zweden, Gräfsnäs

We zakken zuidelijker via een nationaal park Stora Mosse, een Venen gebied, met stukken Kasterlee en Beerzelberg. Wild krijgen we weer niet te zien, wat al dagen de uitspraak : 'Hier zit nog geen wild konijn!' uitlokt! Tijdens de autorit zagen we aan de rand van het bos weer hertjes en reeën.
Twee derde van de wandeling loopt over vlonderpaden, ttz twee planken naast elkaar geklopt, waardoor je goed moet opletten om je voeten niet om te slaan.
Wat hebben we geleerd vandaag? Venen werken als een spons... De meertjes lijken niet diep, maar zuigen je gewoon naar beneden sssjjjjooooppp!
Zelf ondervind ik dat wanneer ik de veerkracht van de ondergrond even wil testen. Nala doet er een schepje bovenop: wanneer ze wil drinken aan zo'n veenmeertje geraakt ze bijna niet meer vooruit. En vuil, en stinken...
We hebben haar dan bij de auto een kattenwasje gegeven in een kom en afgegoten met de gieter. De rest van de kuis moet ze zelf maar doen. Daarna is ze gaan maffen, uitgeput van al die indrukken en het concentreren op die planken. Toen ze bijna droog was, heb ik borstels vol blaadjes, veen, turfachtige rommel uit haar vacht geborsteld.
We staan aan een meertje, weeral, met een zwemzone. En neen, geen zin en te moe om te gaan 'pootje baden'! En ons Nala mag ni meer, genoeg smurrie voor vandaag!
Wat hebben we nog geleerd vandaag? Dat je op de wegen, ook snelwegen, wreed moet opletten voor wagens met een rood-oranje verkeersdriehoek op de achterzijde gekleefd op de plaats van de nummerplaat... Deze wagens hebben een snelheidsbegrenzer op 30 km/u en het statuut van een tractor. Opletten om er ni achter op te knallen want je bent sneller op hun achterwiel dan je er bedacht op bent!
Er is enkel een rijbewijs bromfiets nodig en de bestuurders zijn jongeren vanaf 15 jaar. Ze mogen ook hun wagen vol laden met vrienden en vriendinnetjes.
Onze Zweedse buur vertelde dat in Stockholm jongeren met begrensde Porches rondrijden. De naijver tussen de jongeren kan je er zo wel bij verzinnen. De begrenzer wordt ook vaak uitgeschakeld, het verkeer wordt opgehouden en gehinderd. Kortom, gevaarlijke boel. De regel ging in januari 2020 in voege en ligt momenteel al stevig onder vuur.
Rare jongens, die Zweden!

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Ook ik heb weer veel bijgeleerd.

Greet 2023-06-28 22:02:58

Wat een geluk dat er planken lagen anders zaten jullie nog vast denk ik haha , ocharme Nala , zo vuil , zagen je schoenen er ook zo uit ?

Rita en Paul 2023-06-28 22:08:41

Altijd even mooi en wat een geweldige natuur en rust dat het uitstraald prachtig gewoon !!

Gerda.witters@outlook.be 2023-06-28 22:27:14

Kasterlee en Beerzelberg, inderdaad! En de veenmeertjes van de Kalmthoutse heide. Nala heeft vandaag zeker ook wat bijgeleerd! Die wasbeurt zal wel deugd gedaan hebben. Hoe dan ook, ze is altijd even fotogeniek.

Godelieve 2023-06-28 23:02:01

schikedingens

moeke 2023-06-29 10:05:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.