Verder den Balkan in

Bosnië en Herzegovina, Rilja

De Nala-walk naar de rivier eindigde weer met een stalker in haar kielzog. De kleine reu volgde ons zelfs naar het ontbijt op ons privé terras met zicht op de oude brug!
Een beetje puzzelen met afstanden en camperplaatsen levert Kremna in Servië als haalbaar doel op! Als je tolwegen wil mijden, moet je hier tellen in rijtijd en niet in afstand. De eerste 25 kilometers voorbij Mostar gaan over biljarteffen asfalt. Bij een politiecontrole worden de pas en rijbewijs van Paul gecheckt, nummerplaat bekeken en ik mag mijn pas zelfs niet laten zien! Net als we ons verwonderen over de sublieme staat van de weg, begint die aan onze verwachtingen te beantwoorden! 50 wordt het hoogst haalbare snelheid en enkele stroken dwingen ons tot 'Bulgaars' rijden: links wegens teveel putten rechts! De waarschuwingsborden 'koeien op weg' staan er niet voor niks, we treffen menige Bella op trot met vriendinnetjes! We rijden door een nationaal park, heel mooi, maar mijn berggeit-skills-dalen-en-juist-schakelen vergen nog enige remediëringslessen! De vallei of kloof van de Drina, die via via in de Donau uitmondt, is de breedte van de rivier, de weg loopt grotendeels door aardedonkere tunnels. Net zoals verlichting in de tunnels, is de betekenis van witte lijnen niet duidelijk voor menig bestuurder!
En dan, uiteindelijk, de grens! Bosnische kant: Belgiën? Ja! Toerist? Ja! Police control! Ook dat viel mee. Servische kant: passen en autopapieren ... Het was in orde! Toen we dachten dat we er vanaf waren, reden we bijna voorbij een stopbord, waar een beambte van opzij kwam aanzetten. Iets van 'eco-vignet'? Een bedrag, onverstaanbaar, dan: 4 euro. Karte? Kaske halen, blijkt dat de 200 Servische Mark uiteindelijk 1,71 euro waren!
Meteen zaten we ècht in een ander land. Alles is hier verroest, vervallen, versleten ... Zo'n mooie natuur, maar bijna elk gebouw is afgeleefd en ziet er vaal uit.
We vinden vlot onze camping, bij een vriendelijke, vlotte, gladde uitbater. Ze zijn peren aan het persen voor 'brandy'. We installeren ons in de boomgaard, de gasten hier zijn vooral Duitsers, met alle soorten campement en vervoer!
We starten met een wandeling naar het dorp: mooie omgeving, maar ons drukkende gevoel bij die Servische sfeer wordt bevestigd. Heel anders dan de opener houding in Kroatië en Bosnië - Herzegovina.
De baas komt ons nog een glaasje brandy opsolferen, want we waren niet komen proeven. We proberen met 'we kopen toch niet' , maar dat moet toch niet! Te brandy, maar er zit duidelijk peer in!
Na het eten is het meteen pikkedonker,

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Telkens een mooi relaas in woord en beeld. Waarvoor dank. Prima voorbereid - dikke proficiat. Geniet ervan en wees voorzichtig. Een fijne voortzetting - groetjes.

Cyriel en Lieve 2022-09-15 09:30:22

Geburen heel interessant om jullie reis te volgen Bedankt

Roger& Lydia 2022-09-15 09:33:33

Prachtige foto's. Nala ziet er fris uit! Die weg, die koeien... niet zo fris...

Godelieve Verheyen 2022-09-15 09:38:18

ik moest effe lachen met de tweede en derde foto, het rollenpatroon past daar wel ,man gezellig met een tas koffie en vrouw doet de afwas hahaha ! Zo te zien heeft ook Nala de tijd van haar leven ...

Rita en Paul 2022-09-15 10:13:53

Jullie fantastisch reisverhaal is een welgekome afleiding in mijn covid quarantaine.

Greet 2022-09-16 10:56:31
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.