In en rond Reims

Frankrijk, Val-de-Vesle

Ondanks onze late arrival op de camping - weer half zeven - doen we ons best om voor de late opblijvers een slaapwelverhaal te posten. Het is voor ons ook fijn om de reacties te lezen!
Vlot vertrekken is niet onze sterkste kant, weer dik half tien voor we afscheid hadden genomen van onze Nederlandse buren en de superlieve boerin. Over de buren van gisteren bleek de waarheid iets minder romantisch: het ging om jonge mannen die van maandag tot vrijdag op de hoeve slapen en wonen om op de hoeve en bij bedrijven als seizoensarbeiders aan de kost te komen. Ze komen uit Noord-Frankrijk, gastarbeider in eigen land dus. Maar ze waren hoogst aimabel en gezelliger in de omgang dan de zatte Fransman een paar dagen geleden daar in le nord ...
Terug op de route staken we weer maar eens L'Aisne over en daarmee reden we de champagnestreek binnen. Wijngaarden beginnen de velden te vervangen. Via het jaagpad langs le Canal de L'Aisne à la Marne was het zalig om langs Reims te fietsen. Industrie en natuur, vrachtvervoer en pleziervaartuigen vloeien naadloos in elkaar over. Reims werd net als Ieper tijdens WO I voor het grootste deel vernield, maar werd niet in zijn oorspronkelijke stijl heropgebouwd. Alleen enkele historische gebouwen werden gerestaureerd, de rest werd eigentijdser opnieuw gebouwd.
We bezochten de Notre Dame van Reims, omkaderden ons bezoek met thee en een ijsje en we konden weer verder.
Na meer dan tien km jaagpad bogen we weg van het water om naar het Fort de la Pompelle te rijden. Een fort uit de Frans-Duitse oorlog, geen noemenswaardige betekenis tijdens WO I en eigenlijk onbereikbaar voor fietsers ... Maar met een goede gids en een grenzeloos vertrouwen in de gps vind je de doorgangen. Het fort is nu museum, maar het wordt nog steeds belaagd, door onkruid deze keer en die strijd is het aan het verliezen.
Om van het fort weg te rijden per fiets kan je alleen door de "voetgangerstunnel" onder de autoweg, eigenlijk rioolbuizen waar we met onze fietsen maar net in pasten ...
Voor de camping moesten we ofwel een stuk terug en langs het jaagpad van de Vesle verder ofwel de gewone route en afslag nemen naar camping. Die laatste keuze bleek niet alleen de langste maar zeker ook de zwaarste. De wind liet zich ook weer van de verkeerde kant voelen. Dat maakte de rit toch wel weer zwaar vandaag. We realiseren ons steeds meer dat we nog véél te veel bagage bij hebben, goed voor de spieren zullen we maar denken!
Morgen plannen we een kortere rit en een vroeg vertrek: we moeten dringend ergens onze was doen. Of dat de reden is van onze aantrekkingskracht op muggen en dazeriken laten we in het midden, maar we zijn geen vrienden.

Geschreven door

Al 12 reacties bij dit reisverslag

Die voetgangerstunnels zijn weer eens wat anders,

Liliane 2016-07-08 22:15:23

Oei, nog niet klaar, gaan jullie ook met de fiets terug naar huis?

Liliane 2016-07-08 22:16:17

Het is enorm fijn om jullie dag na dag te kunnen volgen en het aangename reis verslag te kunnen lezen.

Luc&Magda 2016-07-08 22:19:02

Je mag daar zeker geen claustrophobie hebben! Mooie katthedraal, onderkant proper gemaakt en bovenkant (nog) niet. Geweldig! En jullie zien er helemaal niet moe uit na al die kms! Knap!

Els 2016-07-08 22:20:42

juist terug van fanfare repetitie en benieuwd naar jullie avontuur van vandaag weer een hele belevenis zo te zien geniet nog van alles daar nachtzoen van ons en tot wederhoren xx

gerda 2016-07-08 23:21:32

En staat de Paul daar nu te blinken bij de engel met de glimlach? Reims belangrijkste studie materiaal voor gotiek. Is Clovis daar niet gedoopt? En maar stevige kuiten kweken. Goede reis morgen! !! Muggen zijn er hier ook en wij hebben wel proper ondergoed 😊

Linda 2016-07-09 07:23:04

Hoeveel astridjes ga ik moeten meebrengen om naar al je verhalen te luisteren want ik zal niet direct terug naar huis kunnen denk ik!

Rita 2016-07-09 09:19:26

Kei tof om nu eens jullie verslag te kunnen lezen! Geniet, geniet, geniet!!! Wij zijn nu fan van jullie! Katleen en Gino vanuit Inverness

2coastzyclers 2016-07-09 17:49:24

Die muggen maken zo eentonlge muziek, zodat ge goed kunt slapen. een voordeel, toch ...

louis d p 2016-07-09 18:50:40

Polle, ik denk wel....als je terug komt... "need for speed"

Guido 2016-07-09 19:46:52

Denken dat er mechanische doping in het spel is. Al eens goed gekeken naar die fietsen?

ike 2016-07-09 19:52:27

Nu wat anders

dat was ik dus .... In dadizele aan de kook 2016-07-09 19:53:33
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.