Naar Bergen

Noorwegen, Bergen

Gisterenavond hebben we ons de eerste keer volledig laten vangen door de midzomernacht... Half twaalf, het lezen ging moeizamer, de ogen draaiden al eens weg, een zin moest herlezen worden, maar allemaal zonder kunstlicht... Korte nacht dus, want om 9 uur stonden we gewassen en geschoren zoals dat heet, aan de bushalte. Voor minder dan zes euro voor een volwassene en senior busten en tramden we naar het centrum van Bergen (Nala rijdt gratis mee).
Als we om 10 uur over de vismarkt lopen, is men alle frigo's nog aan het vullen. Maar het aanbod spreekt tot de verbeelding: megakrabben en kreeften, octopussen, zalm en gedroogde vis, schaaldieren, maar ook vlees van eland, whale (huh?)... We wandelen door Bryggen. Dat is het oude Hanze-, handelsgebied, zeg maar. In vroegere tijden mocht ten noorden van Bergen geen vis verhandeld worden, dat was een handige wet, die goed uitkwam voor de financiën hier! Alles passeerde immers de toonbank en kassa van Bergen!
Nu is hier een geslaagde toeristenval geïnstalleerd met souvenirshops, lederbewerking, tekenaars, restaurants en bars, trollen en vikingen zijn ook nooit veraf! Én prijzig!
In een park met vijver eten we fruitjes en verpozen even terwijl 'die van de gemeente' ijverig gras maaien. Dat is nog met veel lawaai op benzinemotor ipv elektrisch.
Het is hier niet alleen toeristisch druk (wat moet dat hier binnen enkele weken zijn?) maar de laatste week van het schooljaar is hier aangebroken en alle kleuterjuffen zijn met hun pupillen op stap. Bovendien vermoeden we hier een soort pennenzakkenrock: hele trein-en busladingen pubers stromen toe, allemaal vol glitter, het is dus geen leeruitstap! Tja, donderdag begint hun 2 maanden vakantie en binnen minder dan 2 weken hebben de Noren congé...
Om de drukte te ontlopen nemen we bus 4 naar Gamle Bergen, een soort Bokrijk. Een gefortuneerde scheepsbouwer creëerde dit miniatuurdorpje voor zijn vrouw! Er was nog gratis inkom, want nog gesloten. Je kon gewoon rondwandelen en hier en daar binnengluren. De dakwerker herstelde nog een dak, de tuintjes werden in orde gemaakt en ook binnen in de huisjes werd schoongemaakt. Kerkje, kruidenier, een schooltje, tandarts, zelfs een drukker was er! Leuke wandeling tussen fijne tuintjes. Er stonden prachtige, grote klaprozen... Een afgevallen zaaddoos adopteren is toch een goede daad, niet!?
Tijdens onze wandeling langs de boten legt er een overzet aan, dat is hier eigenlijk gewoon een waterbus. In een opwelling lopen we gewoon met de fietsers, wandelaars en Noren mee. Waarnaartoe, geen idee! Ik ga het toch maar eens vragen aan de 'controleur' en hij scrolt en scrolt tot Knarvik... Een uur heen en terug, tja dan beschouwen we dat als een cruise'ke! Vanaf de tweede halte zoekt de steward contact met Nala - hij heeft ook een border collie - en komt gewoon bij ons zitten voor een babbel! Over de lage bevolkingsdichtheid in Noorwegen... Zij leven in een enorm land met de helft van de inwoners van België... Een groot deel van het land mag dan onherbergzaam zijn, er is wel afstand en ruimte. Hij beschreef hun aard als 'anti-social social'! Ze zijn vriendelijk, minzaam en gastvrij, maar ook erg op zichzelf. Met hun levensomstandigheden moet je wel zelfredzaam zijn; de afstand, de winters,... Hij illustreert die denkwijze met een mopje uit de corona-tijd: 'Voor de veiligheid moet je 2 meter afstand houden!' De Noren: 'Huh, zo dicht bijeen?'
Zo kregen we nog uitleg bij de schepen in de haven, de eigenaar van Starbucks was er, zijn jachtje lag aan de kade!
En dan stappen we terug naar Bryggen, waar we vanmorgen al op prospectie waren bij een adresje dat we 'PR-gewijs' ontvingen! We kiezen voor de formule food sharing, tapas van Noorse gerechten: gepekelde haring, stokvis, Bergense worst, vissoep etc. Brood erbij, goei boter... Geweldig goe geten!
Via een ommetje zochten we terug de terminal en als getrainde gebruikers kochten we ons ticket voor anderhalf uur. Net voor de tram vertrok genoten we van een optreden van de plaatselijke fanfare in de kiosk in het park.
Nala heeft weeral een vinkje extra op haar socialisatielijst! Het gebruik van het openbaar vervoer is helemaal gelukt!
En nu zijn wij moe en voldaan!

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Wat een heerlijke reis ! Ik kijk uit naar het dagelijks verslag. Zo fijn om op afstand mee te genieten. En hoe voorbeeldig is Nala ! 🤩 Geniet van alle gelukskes onderweg. Groetjes

Veerle 2023-06-13 22:42:07

Tot morgen voor weer een nieuw mooi verhaal voor het slapen gaan!

Rita 2023-06-13 22:58:19

Fijn eten en dan die kiosk! Die doet me denken aan Jut. En hebben ze in Bergen een nieuwe brandweerman? 'Die van de gemeente' hadden toch 5 min. tijd om het gras te maaien! Nala op de bus, dat doet de deur dicht!

Godelieve 2023-06-13 23:20:13

Typisch Noorse stad. Tof!

Greet 2023-06-13 23:39:56

ben mee op reis goed he

moeke 2023-06-14 11:48:32

En ik ook! Goed hé 😉

Agnes 2023-06-14 14:47:47

Die trap is zalig , de schrijnwerker was dronken denk ik !!!

Rita en Paul 2023-06-14 23:54:10

Mmm, zag er heel lekker uit, ondertussen hier voor het eerst een lekje regen gehad. Geniet er nog van

Chris 2023-06-18 09:11:34
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.