Muskusossen en wilde rendieren

Noorwegen, Innlandet

Rummikub match 3: de toestand is ernstig, maar niet hopeloos. Ik sta ondertussen met meer dan 120 punten in het rood...
Vanmorgen zijn we wakker geworden met twee extra kampeerders op ons erf! Toch blijken afgelegen plekken minder populair bij de meeste camperaars. Sssttt, houden zo!
Via Dombås rijden we een beetje naar het noorden naar het Dovrefjell nationaal park. Het reliëf en de vegetatie zijn helemaal nieuw in onze Noorwegen ervaring: brede vallei, nauwelijks vegetatie, geen scherpe heuveltoppen. Als we bij een bezoekerscentrum wegstappen voor een wandeling naar een uitzichtpunt met kans om muskos ossen te zien, waait de wind gierend rond ons hoofd. De helling is vinniger dan we vooraf hadden ingeschat! Met de hulp van de gidsen in het observatiecentrum vinden we 3 dieren, 2 volwassen en een kalf. Ze zijn echter meer dan 2 km weg en zowel met kijker als fototoestel krijg je niet meer dan donkere stippen. Op het scherm van de observatiecamera kan je wel duidelijk de machtige dieren herkennen. Ze leefden hier 3000 jaar geleden, maar werden na WO2 opnieuw geïntroduceerd vanuit Groenland.
Vanaf een volgende parking kon je een vrije wandeling maken met kans op een verre ontmoeting met rendieren of muskusossen... De gids vertelde dat ze gisteren vrij laag naar het dal waren afgezakt, maar of ze verkozen om vandaag boven in de bergen te blijven, wist hij niet...
Wij dus op pad, eerst door berkenbosjes, dan struikgewas om tussen mossen en stugge grassen te eindigen. We zaten vandaag tussen de 950 en 1150 meter hoogte... In totaal toch weer bijna 8 km gewandeld!
En nee, dichter dan wat keutels van de rendieren, kwamen we niet! Wel weer twee mooie wandelingen gedaan vandaag!
We bollen uit met nog wat genieten van een tuintje met inheemse bloemen, een soort botanique.
Omdat we te tam begonnen vanmorgen en een lange fruitjespauze namen, arriveerden we pas tegen zessen op een slaapplek: een verborgen picknickplek achter wat boompjes, maar langs de weg. 's Nachts valt het verkeer hier bijna stil, dus komt goed.
Morgen verkassen we naar een ander Nationaal Park.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

terwijl wij vandaag in de gietende regen zaten is het ginder nog altijd mooi wandelweer ,daar zal Nala ook van genieten denk ik en wij van het verslag .

Rita en Paul 2023-06-22 22:21:15

Nog meer fauna! En flora. Mossen en berken zijn typisch voor het noorden, is dat daar niet de toendra? Ook fijn die lieflijke bloempjes in het gras. Met die rustige beelden in ons hoofd gaan we slapen. Wel te rusten!

Godelieve 2023-06-22 22:26:54

Zijn dat ijslandse paardjes?

Liliane 2023-06-22 22:33:42

Gelukkig hadden jullie warme mutsen bij ....

Frieda 2023-06-22 23:05:49

Warm en koud wisselen elkaar in rap tempo af...pfffff...brrrr ! Mooi, mooi...

Camperen2023 2023-06-23 08:24:34

de schoonste foto nala op uwe schood imelda zonder

moeke 2023-06-23 16:39:57

Nala betrouwt het niet meer, gelukkig kan zij het stuur overnemen. (precies een echte hé?) Ma ja, ze heeft moeke als een goede leermeester gehad natuurlijk!

Dan en Wim 2023-06-23 23:04:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.