Gewoon WOW!

Zuid-Afrika, Bushbuckridge

Eigenlijk kunnen we het verslag van vandaag laten bij de titel, deze vat de dag perfect samen....

Wekkertje maakt ons weer om 08.00 uur wakker, waarna we de spullen inpakken en erachter komen dat onze auto 1 groot nadeel heeft en dat is dat deze geen normale kofferbak heeft. Dit betekent dat al onze bagage van buitenaf compleet en duidelijk zichtbaar is. Niet zo heel handig, gezien het feit dat we vandaag Berlin en Lisbon Falls willen bezoeken en tevens nog naar de supermarkt en een tentje om te ontbijten moeten. We laten de bagage daarom achter bjj de eigenaresse en rijden met een lege auto en maag naar Berlin Falls. Door de droogte is deze waterval bijna drooggevallen dus 5 minuten later en 10 rand lichter rijden we door naar Lisbon Falls. We twijfelen om direct door te rijden naar Graskop na de tegenvallende Berlin Falls, maar omdat we er toch langsrijden besluiten we toch maar even te stoppen voor wat foto's. Eenmaal uitgestapt blijkt dit een prima keuze, deze watervallen liggen er namelijk een heel stuk mooier bij!!

Na wat foto's gaan we dan uiteindelijk toch op richting Graskop, waar we inkopen doen bij de supermarkt en bij de plaatselijke Zeeman een hoed voor Jeroen en een grote deken kopen om over onze bagage te leggen. Vervolgens nemen we heerlijke pannenkoeken als ontbijt bij the one and only Harrie's pancakes! We snappen dat deze tent nummer 1 staat in de Lonely Planet want de pannenkoeken gaan er prima in en dat tegen zéér redelijke prijzen. Nadat onze buiken zijn gevuld pikken we onze bagage weer op en "verstoppen" we deze onder de deken. Het rijden gaat inmiddels perfect en ook de juiste weg hebben we met enig geluk direct goed gevonden. Na een uur rijden slaan we linksaf de Paul Kruger Road in en moeten we nog 35km rechtdoor rijden voordat we een gravelroad richting Shaws Gate in moeten. Nog maar een halfuurtje verwijderd dus van, hopelijk, onze eerste ontmoeting met het "echte" wildlife. Het is erg apart, want deze 35km is eigenlijk de meest trieste en meest vieze route die we tot nog toe hebben gereden. Overal waar je langs de weg kijkt zie je bergen afval en armoedige verkoopstalletjes. Nog vreemder is het als je beseft dat je hier op slechts enkele minuten rijden bent van misschien wel het meest bekende en geprezen wildreservaat van de wereld.....

Na een half uur komen we aan bij de gravelroad en is het speelkwartier voor zowel onze Ford als voor Jeroen aangebroken. De 4 wiel aandrijving en de high clearance van de auto is hier zeer welkom en zodoende kunnen we een stuk beter en comfortabeler rijden dan dat we dat met de eigenlijk gehuurde Toyota hadden gekund. Richting Shaws Gate rijden we langs de afrastering van Sabi Sands en hebben we dus al kans wilde dieren te zien. Zo gaan we vol op de rem als Mariska tussen de bomen door olifanten ziet staan. Helaas blijken dit grote stenen en rijden we teleurgesteld verder. Als we de bocht omgaan hebben we meer geluk, hier staat toch echt een hele kudde olifanten zo goed als tegen het hek. Er loopt tevens een verdwaalde zebra tussen, dus de eerste dieren zijn gespot! Helaas wel achter een groot hek, dus we houden er een dierentuin gevoel aan over, maar dat zal de komende dagen ongetwijfeld worden goedgemaakt. Bij de gate aangekomen betalen we onze entree en rijden we richting Umkumbe. Volgens het bord is het 10km rijden, maar volgens de beschrijving 50 minuten. Lijkt ons wat overdreven voor 10 km, maar we gaan het meemaken. De weg leidt ons over smalle en steile paden en Jeroen is helemaal in zijn element. Dit is écht offroad rijden en zelfs zonder dieren te zien is alleen het rijden op zich al een geweldige ervaring! Desalniettemin zijn we hier voor de beesten dus vol spanning zitten we als een stel wildemannen om ons heen te kijken. We zien een goed verstopte Kundu, een paar Impala's, Hertjes en zelfs een Giraffe! Al staat die laatste helaas wel erg ver weg....

Na een uurtje spoorzoeken komen we aan bij Umkumbe (toch een uur gereden over 10 km, een goede les voor de komende dagen), waar een ranger ons al staat op te wachten. Hij vraagt of we uit Zuid Afrika komen, waarna hij enigszins verbaasd reageert als we vertellen dat we op en top Nederlanders zijn. Op onze beurt vragen wij weer verbaasd waarom hij dat dacht. We hebben deze vraag de afgelopen dagen namelijk regelmatig gehad bij ingangen van betaalde bezienswaardigheden. Het blijkt dat we speciale kentekenplaten hebben die normaliter alleen Zuid Afrikanen hebben en nagenoeg nooit op huurauto's zitten....Weer iets geleerd en misschien verkleint dit direct de inbraakkans! We krijgen een zeer uitgebreide tour over het kamp en worden naar onze schitterende kamer gebracht. We hebben de Zebra themakamer geboekt en hadden geen betere keuze kunnen maken, helemaal fantastisch! Ons terras kijkt uit over een grote open vlakte met een waterpoel. Heel in de verte staan enkele olifanten en we raken hierover vrij opgewonden. De ranger vertelt dat we rustig moeten afwachten, we zullen namelijk ongetwijfeld nog beter zicht gaan krijgen omdat er veel dieren bij de waterpoel komen drinken.

Omdat onze kamer een beetje afgelegen en donker is gelegen krijgen we tevens de dringende waarschuwing dat we in het donker absoluut niet meer alleen van en naar ons huisje mogen lopen. Als we naar buiten willen moeten we een ranger vragen of bellen die ons wegbrengt of ophaalt. Het kamp is weliswaar afgesloten met 3 schrikdraden, maar er komen regelmatig nijlpaarden en buffels door de afrastering heen op zoek naar water en/of drinken. Ondanks alle enge en grote dieren vallen jaarlijks veruit de meeste doden door nijlpaarden en staat de buffel bekend als veruit het meest gevaarlijk, omdat deze óf aanvalt en doodt óf stom voor zich uitkijkt. Alles daartussen doet een buffel niet aan, dus je krijgt geen enkele waarschuwing. Als we de uitleg en de tour hebben afgerond, drinken we eventjes een colaatje op het terras en lopen we terug naar onze villa om onze tas vast klaar te maken voor de gamedrive van vanmiddag. Als we de bocht omkomen zien we ineens een hele kudde olifanten in de bosjes voor onze villa staan. We tellen er zeker 14 en staan gewoon op 10 meter van een gigantische olifant met enkel 3 lullige stroomdraadjes ertussen.....What the...........???!!!!!! Helaas dacht de olifant daar net zo over, klappert een paar keer flink met de oren en brult als waarschuwing. We begrijpen de hint en druipen af. Als we ver genoeg staan naar de zin van de olifant druipt ook hij af en sluit weer aan bij de kudde.

Wij genieten vanuit onze buitendouche van het uitzicht met overal olifanten en bedenken dat er eigenlijk maar 1 ding beter is dan douchen met wilde olifanten.....Zwemmen met wilde olifanten!!! We trekken onze zwemkleding aan en hangend aan de rand van het zwembad verschijnen er als bonus ook nog 5 Giraffen en een paar Kudu's op het toneel.... We hebben nu een stel olifanten die zich staan te wassen bij de waterpoel, een paar grazende Kudu's erachter en daar weer achter een stel giraffen die blaadjes van de bomen staan te eten. En dat allemaal in 1 blikveld!!! Eerlijk is eerlijk....deze ene overnachting kost een kwart van onze totale overnachtingskosten voor 3 weken, maar we zijn hier pas 1,5 uur en het is al zijn geld al dubbel en dwars waard! Dan maken we ons op voor de gamedrive en stappen in de open Landrover. Na een uitleg over wat we wel, maar vooral wat we niet mogen, gaan we op pad. Na 5 minuten halen we de kudde olifanten en giraffen al in en zo staan we nu op enkele meters van deze giganten. Voor ons gevoel staan we véél te dichtbij (We kunnen 1 olifant bijna letterlijk aanraken), maar de dieren trekken zich van onze auto niets aan. Het is wederom fantastisch om deze prachtige beesten in 1 blikveld heel dichtbij te zien en vol goede moed gaan we verder. Als we na een uur rijden 1 fel gekleurde vogel hebben gezien kijken we elkaar aan en durven allebei eigenlijk niet toe te geven dat het toch een beetje tegen lijkt te vallen wat we te zien krijgen. Het is over een krap uurtje al pikkedonker, dus heel veel tijd hebben we ook niet meer.

We zijn nog niet klaar met "klagen" of we rijden langs een stel zebra's. Toch wel leuk voor het echte safarigevoel! Niet veel later spotten we 2 grote witte neushoorns en even verderop staan een mannetjes en vrouwtjes buffel ons op te wachten. Hebben we na onze klaagzang in een klein kwartier ineens toch heel wat gezien!! Dit betekent ook dat we met de olifanten, neushoorns en buffels al 3 soorten van de Big Five kunnen afstrepen. Hoewel we beseffen dat het nog lastig is leeuwen en vooral luipaarden te zien, is de Big Five uiteraard wel ons doel deze vakantie. Na nog enkele minuten zien we 3 "kleine" witte neushoorns en als we nog rustig foto's aan het nemen zijn, stopt de ranger midden in zijn verhaal en schieten we er vandoor.

Het gemopper over dit onverwachte vertrek is uiteraard niet van de lucht, als we even verderop een stuk of 3 jeeps zien staan. Eenmaal dichterbij zien we een kadaver van een buffel liggen met daaromheen 6 vrouwtjesleeuwen, 3 welpen en 2 grote mannetjes. De welpjes zijn vooral druk met de staart van de buffel aan het spelen, terwijl de vrouwtjesleeuwen ogenschijnlijk zonder moeite het 600kg wegende lijk omrollen. Het geluid van brekende botten in de bekken van de leeuwen overstemt zelfs het keiharde gezoem van vliegen op het rottende vlees. Maar nogmaals: wat een belevenis weer!! Niet veel later komt ook 1 van de mannetjesleeuwen zijn buik vullen en is het plaatje helemaal compleet. Gezien het feit dat leeuwen 18 tot 20 uur per dag slapen, hebben we over mazzel niets te klagen. Als iedereen genoeg foto's heeft rijden we een stukje terug om op een grote open vlakte met de zonsondergang een drankje te drinken. We mogen uit de auto, zolang we maar goed om ons kijken en als 1 groep vlak langs de auto blijven staan. Zo staan we midden op de savanne met een biertje en een wijntje de zonsondergang te bekijken. Als dan ook nog de 3 "kleine" neushoorns, die we eerder al hadden gezien, op een kleine 100 meter afstand aansluiten is het plaatje helemaal compleet.

Zodra het helemaal donker is start onze night drive en met groot zoeklicht keren we eerst weer terug naar de leeuwentroep. Hier genieten we nogmaals van het schouwspel, maar nu in het pikkedonker wat het extra spannend maakt. Op de terugweg moeten we nog remmen voor een overstekende moeder olifant met jong, maar zien we verder helaas niets meer. Aangekomen op het kamp genieten we bij een kampvuur van een lekker diner en hopen we op het dek nog een glimp van meer wilde dieren op te vangen. We zitten hier een uur als we, behalve een konijntje, nog niets hebben gezien. We hebben inmiddels onze drankjes op en willen naar bed gaan, als Jeroen ergens in de verte een donkere schim ziet bewegen. Na enige tijd blijkt dit een nijlpaard te zijn en uiteindelijk nadert ook deze ons op zo'n 40 meter. De rangers waarschuwen dat als de nijlpaard het terrein opkomt we allemaal verplicht naar bed moeten, maar zonder dit af te wachten vragen wij alvast onze escorte aan. We worden veilig "thuisgebracht" en na het schrijven van dit verslag en nagenieten van alles wat we vandaag hebben gezien gaan we snel slapen. De wekker loopt morgenochtend tenslotte alweer om 05.00 uur af.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.