Aapjes kijken vanaf het water

Thailand, Bangkok


Vandaag de eerste echte dag om Bangkok te verkennen! Beetje jammer dat we pas half 1 s'middags wakker zijn geworden, terwijl we toch echt om 10 uur al zijn gaan slapen....... Na ons te hebben aangekleed besluiten we lopend een eettentje te zoeken om te "ontbijten". Zodra we het hotel uitstappen lijkt het alsof er een warme deken over ons heen valt en zijn de eerste zweetdruppels direct een feit. Na een goed kwartier lopen zijn we eigenlijk allebei al toe aan wat drinken en lopen we een foodcourt binnen. Jeroen kan zijn hart ophalen, ze verkopen hier verse sushi voor 5 Baht (12 cent) per stuk!! Nadat het bakje is volgeschept en Mariska een suikerdonut op de kop heeft weten te tikken, kopen we bij een klein tentje een soort van slush puppy/ice tea combinatie voor het viervoudige bedrag van ons eten, maar het is het geld waard.

We besluiten de Skytrain te nemen naar een paar haltes verderop en daar een taxi te pakken naar Wat Pho, 1 van de grote trekpleisters. Er staat een lange rij voor de taxi's, maar al snel komt er ook een tuk-tuk aangereden, waarop we die dan maar aanhouden. Met een rotgang blazen we de eerste kruispunten over tot we opeens voor een beer van een Thai stoppen, die op een stoeltje langs de weg zit met een "tourist centre Bangkok" shirt aan. Hij vraagt waar we heen willen en vertelt ons dat we beter morgen naar Wat Pho kunnen op 2 bepaalde tijdstippen in verband met een of andere ceremonie. In plaats daarvan weet de man wel een goede plek waar je een boottocht per longtail boot kan maken door de kanalen van Bangkok. We kunnen het beste naar "zijn" plek rijden, want ergens anders betaal je véééél te veel en bij hem echt niet. Omdat we ook niet helemaal achterlijk zijn, pakken we de Lonely planet er maar bij en blijkt tot onze verbazing dat de prijs zowaar overeenkomt met de adviesprijzen, huh?!?! Na een kleine fooi (dat dan weer wel) gaan we verder naar onze nieuwe bestemming. Na een soort van streetrace kriskras door het verkeer komen we na 10 minuten aan in een doodlopend straatje met een soort bureautje waar we de vaartocht kunnen boeken. De prijs is nog steeds hetzelfde, het zal toch niet dat ze ons echt niet proberen te bedonderen?

Na wat klauteren zijn we aan boord en gaan we in onze privé longtail op weg naar één van de kanalen van Bangkok. Het bootje klapt na elke golf hard terug op het water, maar het lijkt allemaal vrij stabiel. Onderweg lachen we nog wat mensen uit die voor lul zitten, helemaal ingesnoerd in hun zwemvesten, totdat onze schipper ineens hard afremt en helemaal in paniekt gilt: "Police, Police" en een soort jas-aantrek beweging maakt. Nadat ook wij dus maar snel de zwemvesten aantrekken varen we met een noodgang de politieboot voorbij. Eenmaal in het kanaal is het supergaaf om te zien hoe primitief die mensen daar op het water wonen in hun houten huisjes. Van de andere kant voelt het een beetje vreemd en lijkt het erg op aapjes kijken. Maar al snel lijkt het voor de locals net zo leuk als voor ons en blijkt bijna elke "veranda" helemaal gevuld met starende en zwaaiende mensen. De longtailboten met toeristen vliegen je hier om de oren, maar het blijft blijkbaar een leuk tijdverdrijf om al die achterlijke toeristen toe te zwaaien....

Na een "toevallige" ontmoeting met een drijvend kraampje keren we om en komen we stil te liggen voor een vis kwekerij. We krijgen van de schipper allebei een zakje met 4 beschimmelde sneetjes brood die we aan de vissen mogen voeren. Door hun formaat en het grote aantal vissen wordt dit een nogal natte bedoening, maar het is tenslotte warm genoeg. We varen nu richting onze eerste tempel, waar we een half uurtje kunnen rondkijken voordat we terugvaren naar ons afzetpunt. Bij de tempel aangekomen blijken de trappen erg hoog en erg steil. De tredes zijn ondiep en een goede 30 centimeter hoog. Na flink wat geklauter kunnen we boven genieten van een mooi uitzicht en de bijzondere versieringen op deze oude tempel. Na een nog engere afdaling de trappen weer af naar beneden, gaan we weer aan boord voor de laatste etappe.

Na 5 minuutjes varen stopt de schipper en vraagt om de kapotgescheurde zakjes waar het brood in heeft gezeten wat we aan de vissen mochten voeren. Hij laat zien dat er op elk zakje 100 staat, dus of we per zakje 100 Baht (€2,50) willen aftikken. We weten allebei toch vrij zeker dat op de zakjes die wij hebben gekregen helemaal niets stond......Worden we gelukkig toch nog opgelicht, horen we er tenminste een beetje bij. Omdat we nog 10 minuten moeten varen en het slechts om 5 euro gaat, betalen we maar gewoon om verder gezeur te voorkomen. Het is wel gouden handel, 4 beschimmelde sneetjes verkopen voor 5 keer de waarde van een vers heel brood. Misschien ook een idee om Bakkersland mee uit de schulden te helpen??

Eenmaal afgezet (letterlijk en figuurlijk) pakken we de Skytrain terug naar Sukhumvit waar we het laatste stuk zullen lopen naar ons hotel. Onderweg pakken we met een doosje loempia's ons eerste streetfood en worden we in een restaurantje geholpen door onze eerste omgebouwde Thai (stemoperatie voor "het" moet hopelijk nog volgen). Omdat het dus is uitgedraaid op de dag van de eerste keren, boeken we in ons hotel maar gelijk onze eerste Thaise massage ook. We wilden dit eigenlijk onderweg ergens doen, maar of de salons waren dicht, of er was een giga wachtrij, of de massagedames moesten zo giechelen om Jeroen dat het risico op happy end te groot was. Dan maar wat duurder, maar wel lekker in het hotel zelf! Zo hebben we ondanks het missen van de complete ochtend de dag uiteindelijk toch aardig benut....

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.