Kattegat nr 22 alweer.

Denemarken, Silkeborg

Vandaag stond in het teken van iets cultureels doen. We zijn met de trein van Arriva ( rijdt hier ook) naar Arhus gegaan.
Vanmorgen op de fiets naar het station van Silkeborg, een kwartier fietsen in de regen, en daar de fietsen met onze hangsloten en ketttingen goed verzegeld achtergelaten.
Ik was in de veronderstelling dat de trein op spoor 1 zou aankomen, op spoor 2 stond ook al een trein te wachten op...
Helaas stond nergens op een of ander bordje waar de trein naar Arhus zou vertrekken. Het station waren ze aan het verbouwen en nergens een bord met vertrektijden en sporen zoals bij ons in Nederland. Toevallig loop ik het hele spoor 1 heen en weer en zie ineens verstopt onder afdekplastic een vertrekbord met daarop de aktuele tijden en sporen. Wat bleek, de trein naar Arhus stond dus op spoor 2 en zou zo nu vertrekken. Wij dus een spurtje trekken via de trap naar beneden door de tunnel en dan weer omhoog rennend naar de trein. Net op tijd in de trein en die ging gelijk weg. Pfffffff, dat was op het nippertje maar wat een gedoe als er niks wordt vermeld qua tijden en sporen.
Na een 45 minuten kwamen we aan in Arhus.
Ineke had via internet al uitgezocht dat we met hetzelfde treinkaartje aansluitend een zone met de (gele) stadsbus naar het openlucht museum Den Gamle By konden. We zijn er al aan gewend geraakt dat bijna iedereen hier Engels spreekt, maar de donker getinte buschauffeur sprak nauwelijks Engels en snapte niet wat wij bedoelden. Hij gebaarde op den duur geïrriteerd dat we moesten gaan zitten, hij had geen zin meer in een discussie. Wij zitten,maar waar stap je uit? Maar goed opletten of je al bordjes zag van het museum, en pas na de 7e stop zag ik iets. Wij er gelijk uit, bleek dat we er vlakbij waren.
Het museum is een kruising tussen Orvelte en het Hoge Land museum in Warffum, het gaat terug in de tijd van 1864, 1927 en 1974.
Verschillende huizen, winkels en werkplaatsen waren dan ook zo ingericht. Zie de verschillende foto's maar.
Tevens was er een nostalgische speeltuin met van de bootjeschommels, levensgevaarlijk nu , maar in onze tijd heel gewoon, wie kent ze nog?
Voor de PTT-ers onder ons, een hele mooie gave centraalpost met koorden en sleutels. Heel mooi met een aantal mooie oude toestellen erbij, daar gaat je PTT-hart wat harder van kloppen.
Voor de zendamateurs onder ons: er waren in een radiowinkel ook nog Josti-kits te koop, + een hele rits aan radiobuizen, heel mooi om te zien.
Wat ook heel leuk was om te zien, op een van de oude tv's was een voetbalwedstrijd te zien uit 1974 tussen Duitsland en Nederland. Zie de foto.
Wij kwamen beiden onze oude brommers tegen, een Puch MV50 en een Puch Maxi.
En dan de haarkrullers, ze kwamen zo bekend voor, misschien dat de dames ze nog wel gebruikt hebben.
Natuurlijk hebben we in een gelegenheid een kop koffie met een vanillekrans (koekje) gekocht. We kregen dat in truttige kopjes maar notabene met een literse kan koffie erbij. Dat kregen we niet op. Een jong jong gezin uit NL streek vlakbij ons neer en ze keken zo wat wij hadden. Ik zei dat de krans echt lekker was (ook het goedkoopste van de prijzige kaart,) maar dat ze wel koffie van ons konden krijgen, de kan omhooghoudend. Zij besloten dus maar 1 kopje koffie te bestellen en inderdaad, zij kregen een halve literse koffiekan vol. Zij dronken maar om de beurt. Hadden wij hun dus mooi wat geld bespaard.
Helaas zat het weer soms niet mee en plensde het er behoorlijk uit maar dan konden we wel weer schuilen in een van de themahuisjes waar ook filmpjes gedraaid werden van het leven toen.
Al met al wel een leuke aanrader als je in de buurt van Arhus bent.
We missen de internationale kano- en kajak wedstrijden die hier van 25-31 juli plaatsvinden. Hier op de camping zien we mensen in sponsorkleding van Team NL rondlopen. En veel kajakkers.
Overigens, toen ik mijn tas met alle dure spullen in bewaring gaf bij de campingreceptie, bleek dat hier ook een fam Emmelkamp, Waldadrift, Bedum op de camping staat. Hoe bestaat het.
Nu, 21.30 uur, is het droog en windstil. Hopen op droog weer morgen als we verder richting het zuiden gaan.
We lezen iedere dag jullie reacties op deze blog en die vinden wij heel leuk.
Geeft een beetje een boost....

Geschreven door

Al 11 reacties bij dit reisverslag

Wat een nostalgie, ik mis een beetje de beruchte stuurhoes😂 Henk. Mooie foto’s hoor. Wat is er toch al veel veranderd in de tijd. Heel veel plezier weer morgen👍💪

Hans 2022-07-23 22:01:30

O wat grappig Dat kunnen er niet veel zijn, Emmelkamp vd Waldadrift Ondertussen geniet ik van een taartje, naar het recept van tante Ineke Beschuit taart 🍰 Veel plezier!

Marianne Zuidema 2022-07-23 22:02:02

Inderdaad prachtig die ouwe telefoons..voor jullie ook een heel andere invulling van de dag dan op de fiets..voor morgen weer succes met het fietsen en zijn weer benieuwd naar jullie verhalen..

Harm Jan en Eelje 2022-07-23 22:02:52

En omgekeerd genieten wij van al jullie avonturen hoor 🤩 Jolien vindt jullie 'heel stoer, want ze zijn al best wel oud' en daar heeft ze gelijk in 😋😘😘

Jolien en Marlies 2022-07-23 22:03:47

Ook wij genieten van jullie verhalen hoor! Vandaag een dag met nostalgie dus,veel herkenbare dingen inderdaad 😇 Jammer van de regen,maar wel prima als je dan kunt schuilen in zoon leuk huisje. Voor morgen een fijne en veilige fietsdag! Voor straks:lekker slapen Groeten👋

Truus,Benny 2022-07-23 22:23:24

Heel leuk die foto’s uit het museum in Arhus. De oude tv’s en brommers doen je toch aan vroeger denken. Ik las dat het weer wederom niet meewerkte, het reizen met de trein e.d. maakte veel goed, denk ik. Het voeden van een jong stel uit NL met koffie is heel fijn om te doen. Ik snap dat het reizen met de trein in Denemarken een gok is. Borden zijn er kennelijk niet, evenmin zoiets als spoorboekjes. Zelfs een soort NS app is niet te vinden. Hopelijk dat jullie na terugkomst (hoe?) de fietsen in goede staat terug hebben kunnen vinden. Ik heb het al eens eerder gevraagd, maar is het een idee dat jullie eens een uitgever benaderen voor het in boekvorm uitgeven van jullie reisverslagen? Alvast goede reis morgen richting het Zuiden en uiteraard ook een fijne zondag gewenst. Misschien als voorbereiding eerst een kerk bezoeken? Lijkt me ook een aparte ervaring.

Piet 2022-07-23 22:27:38

Vandaag was dus een dag van nostalgie en herinneringen ,hoe het "vroeger " was. De ene foto lijkt wel wat op het winkeltje van rommeltje Vogd Cornelis Alberstraat. Leuk om de "dingen " van vroeger te zien. Het station van Silkeborg was dus wel een veilige station voor jullie fietsen. Nog kennis gemaakt met jullie naamgenoten ? Voor morgen weer een fijne fietsdag, hopen dat het weer mee zit.

Annemarie 2022-07-23 22:38:18

die oude telefooncentrale.... tjonge tjonge, geweldig. Er komt direct een verhaal bij me boven: in 1974 zat ik 4 maanden bovenin de Spaanse Pyreneeen. Mijn ouders zouden met hun caravan op bezoek komen, maar ze moesten wel weten waar ik zat. Dus daarom ging ik naar het dichtsbijzijnde dorp ( daar was een telefooncentrale........precies zoals op de foto) en vroeg of ze mijn ouders in Nederland wilde opbellen. Dat was kennelijk nog al een klus, want ik heb toen 24 uur in die kamer direct achter te telefonistes zitten wachten op verbinding. ik kom daar nu nog elk jaar... Als ik nu met Nederland wil bellen, pak ik mijn gsm en 1 minuut later heb ik verbinding. Henk, dankjewel voor deze foto. Ik hoop dat jullie nog een hele fijne vakantie hebben met heel mooi weer.

Wim Apon 2022-07-23 23:52:02

Prachtig dei nostalgie, hou oller aans je worden hou mooier dat je dat vinden. En over sporen, het haile leven bestait om het juste spoor te vinden, t'is sums even zuiken mor aans je goud oetkieken mot het goud komm'n. Op noar neie belevenissen. Nog hail veul plezaaier. Moi

Harm Jan 2022-07-24 09:20:46

Wauw wat een leuk blog, ik ga de komende dagen even lekker lezen!

Janine 2022-07-24 19:27:13

Mooie verslag van arhus, daar ben ik nog niet geweest, erg leuk om zo mee te reizen Al kan ik de eerste verslagen nietmeer lezen 🥰 Tag 🤗

Gerlinda 2022-07-25 23:07:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.