Kattegat nr 15 alweer

Zweden, Göteborg

Vannacht schrokken we wakker van een onweersbui met harde regen op ons tentdak, gelukkig bleef het in de tent droog. Dat voelt wel lekker in je lekkere warme slaapzak met regen op je tent. Gelukkig was het vanmorgen droog. We hebben bij de receptie van de camping buskaartjes gekocht, we kregen er zowaar een stadsplattegrond bij van Gotenburg. Na een 10 min lopen
was het wachten op bus X2 die ons regelrecht in het centrum van Gotenburg bracht. De terminal van Stena Line was daar vlakbij en daar hebben we voor morgen alvast kaartjes gekocht voor de overtocht naar Frederikshaven in Denemarken.
Toen het centrum in, Gotenburg heeft een heel aardig centrum met veel snuuster winkeltjes.
Via de plattegrond konden wij uitstekend de weg vinden om de highlights van de stad te bekijken.
Wij weten nu ook wat Fika betekent, dat woord kwam je door de hele stad tegen. Het betekent (koffie) pauze met collega's of familie, time-out met vaak wat lekkers erbij.
In een kerk die wij bezochten viel het ons op dat de orgelpijpen op een doek waren geschilderd die voor het orgel hing. We hebben nog navraag gedaan, maar de betreffende man had geen tijd, omdat er een trouwerij begon. We waren dus net op tijd om daar even te kijken.
Nu het toiletverhaal. Natuurlijk moet je soms gebruik maken van een toilet. In het geval van Gotenburg is dat niet gratis maar houd je je pinpas voor een kaartlezer en zou de deur open moeten gaan. Zo niet in ons geval. Na 2 vergeefse pogingen keken we blijkbaar zo bedremmeld dat een passerende jongeman zonder pardon zijn telefoon ervoor hield, de deur opentrok met een "alstublieft". Aardig, en wij uit de brand.
Later vanmiddag moesten we beiden weer naar het toilet en de Mac heeft ook wc's dus wij daar naarbinnen. Het bleek dat je deze op dezelfde manier moest betalen. 50 kronen is ongeveer 50 cent. Maar er gebeurde weer iets vreemds, je hield je card er tegenaan, het display vermelde de tekst in het Zweeds dus wij dachten, trek die deur open. En ja hoor, weer niks dus. Nog een keer de card ervoor , zelfde ritueel. Ober erbij gehaald maar die "vergat" ons. Er vormde zich inmiddels een rijtje wachtenden achter ons. Een goed geklede jongeman zag ons stuntelen en vroeg of hij kon helpen. We zeiden dat het ding het niet deed en die ober ons zou helpen. Hij naar die vent toe en kwam terug met de mededeling dat we naar boven moesten. Wij in optocht er achteraan. Boven onze card voor de paslezer gehouden, werkte niet. Ondertussen hield hij voor het 2e toilet zijn kaart , en ja, die deed het, dus hij zet zijn voet tussen de deur, en doet het zelfde met de wc-deur waar wij bezig waren. En ja, die ging ook met moeite open, dwz Ineke rukte de deur open en deze ging net zo hard weer dicht. Weer, en toen samen met hulp van die jongeman, aan de deur gerukt. En weer knalde hij direct dicht. Ineke keek nog net in een paar verschrikte ogen van een man die op die wc zat en die
de deur van binnenuit net zo hard weer dichttrok als wij hem opentrokken. Hilariteit alom natuurlijk . Wij slap van het lachen. Waarschijnlijk had deze jongeman zijn deur niet op slot gedaan vertrouwende op het automatisch slot van de kaartlezer. Uiteindelijk hebben toch onze plas gedaan, weer op de kosten van een ander.....
Toen de 3e wcdeur even later openging, kwamen daar 2 jongens (!!) naar buiten. Wat zou er zijn gebeurd als we die deur hadden open getrokken??? We durven er niet aan te denken.
In een van de winkels zagen wij een hele pilaar van opgestapelde boeken tot aan het plafond. Ineke vroeg aan de verkoopster "ik wil graag het onderste boek kan dat?" Het bleek dat deze boeken opelkaar gelijmd waren als zijnde een bezienswaardigheid. We hebben nog een tijdje met de verkoopster gepraat, een vlotte meid van ong. 25 jaar. Ze vroeg hoe wij in Nederland tegen Zweden als land en haar bewoners aankeken. Ze had in Amerika gestudeerd en studeerde nu in Gotenburg. We hadden een diepgaand gesprek met haar over beide maatschappijen.
In de haven zagen wij nog een 4-master genaamd Viking. Misschien is die ook weleens op Delfsail geweest?
In een restaurant hebben we een hapje gegeten. Dat ging niet helemaal goed. Ineke had een Season burger besteld. De ober vroeg of ze kip of garnalen wilde. Dat vond ze nogal vreemd maar dacht dat het misschien een kipburger was en ze dat niet goed begrepen had.
Toen de bestelling kwam kreeg ik mijn hamburger maar Ineke kreeg een bord vol sla met een stuk kip er bovenop.
Ze had direct de verwarring door want de ober, een Schot , had natuurlijk Ceasar salad verstaan .
Ze kreeg als troost nog een bakje met friet erbij die we later wel op de rekening terugvonden. Stelletjes bietsers....
De terugreis met de bus ging verder prima en morgen gaan we nog even een 15 a 18 km fietsen naar Gotenburg en dan hebben we de ferry van 12.15 uur die om 15.30 aankomt in Frederikshaven Denemarken.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Haha,wat een hilariteit met die cards/wc's,ik had dat gezicht van die man en jullie slappe lach ook wel willen zien🤣jullie maken wel wat mee zo. Benieuwd naar jullie volgende avontuur,genieten zo! Groetjes van ons

Truus,Benny 2022-07-16 22:50:22

Eindelijk een dag zonder tegenwind. Genieten van een dagje Gotenburg. Om daar iets achter te laten gaat dus niet zonder moeite😓. Wel verrassend wat er zoal achter de toiletdeuren gebeurt. Hopelijk kunnen jullie vannacht eens rustig slapen zodat je uitgerust aan de overtocht naar Denemarken kunt beginnen. Fijne dag gewenst morgen!

Reina en Jan 2022-07-16 23:01:28

Wat gedonder met dei w. c. veur dat je der om denken heb je boksem nat, dien hadden wie het oarger makkelijker op onze terugraais op fiets van Beetsterzwaag weer noar Beem, gewoon ien t mooie Westerkwartaier tussen de stroeken, in de vrije natuur. Ik kom nait ien Gotenburg. Veel plezaaier verder tot joen volgende belevenissen.

Harm Jan 2022-07-17 08:39:36

Weer mooie belevenissen in jullie rugzak, die zijn inmiddels rijkelijk gevuld. De toilet soap doet het later altijd goed op verjaardagen en feestjes. Die boys hadden denk geen trek in een Big Mac maar Big croquet 🤣 Nog heel veel plezier en mooie belevenissen toegewenst

Hans 2022-07-17 10:53:53

Wanneer wij dit schrijven, vertrekken jullie bijna uit Zweden met weer een ervaring rijker. Hoop dat het zonnetje schijnt aan dek en de wind is gaan liggen. In Denemarken de wind in de rug met een zuidelijke koers , wachten wij op jullie mooie berichten.

Aldert en Mieke 2022-07-17 11:39:23

Wat vervelend, hebben jullie hoge nood kun je de deur van de wc niet open krijgen. Ik zie jullie al staan de billen samen geknepen, dansend van de ene voet op de andere. En dan ook nog naar boven. Van al het lachen niet een natte broek gekregen ? Veel plezier verder met jullie belevenissen. We lezen het wel.

Annemarie 2022-07-17 14:20:12

Zijn toch aardige mensen die Zweden, houden zelfs op hun kosten een toillet-deur voor je open. Bij ons moet ik de eerste nog tegenkomen met zo’n service. Jammer natuurlijk van die onweersbui. Gelukkig bleef alles droog. Veel plezier verder.

Piet 2022-07-17 15:44:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.