Hoge paarden

Italië, Umbria

Dag 83

Donderdag 5 juli 2018. Van Monte di Pàtrico naar Ferentillo. 20 km

Wat hadden we een behulpzame gastvrouw! We kregen alle medewerking om vroeg te gaan lopen. Gisteravond had ze alles voor het ontbijt in de eetzaal klaargezet en de niet-houdbare producten in de koelkast. Zodoende deden we om 6 uur de deur van dit bijzondere logeeradres boven op de berg, achter ons dicht.
We startten met de gedachte om vandaag de route te lopen uit het boekje van Kees Roodenburg. Nou dat is ons precies 600 m gelukt. Goed lezen lijkt niet onze sterkste kant, met de gps gaat het veel gemakkelijker. De start is waarschijnlijk mislukt doordat er stond dat we na 1600 m rechtsaf moesten. Wij zijn bij een aantal pijlen op ongeveer 600 m rechtsaf geslagen. Op de wegwijzer stond dezelfde tekst en hetzelfde aantal km als wat er in het routeboekje stond. Natuurlijk kwamen we er snel achter dat de route niet overeenkwam met de aanwijzingen volgens het boekje. Na raadplegen van de gps zagen we dat we op deze route met evenveel km ook in ons einddoel Ferentillo zouden belanden. Op het mooie pad zagen we na enige tijd een man met 3 hondjes. Toen we aan de praat raakten haalde de man truffels uit zijn zak en maakte ons duidelijk dat zijn honden die hadden opgespoord. We zijn even blijven kijken naar de honden die van de ene boom na de andere renden en rondom snuffelden.
Wij vervolgende onze weg en al gauw liepen we op een woest bergpad omhoog. We kwamen na een poos wandelen op een weitje uit waar een heel stel paarden rustig aan het grazen was. Een mooi gezicht en apart om daar tussen te lopen. Onze route werd daar moeilijker te volgen omdat op de bergweide geen pad liep maar de gps leidde ons en zo pakten we de route weer op. Weer verder de berg op via smalle paadjes waarbij we regelmatig onder laaghangende takken door moesten kruipen. Ook liepen we in stukken bos met bomen die totaal met mos begroeid waren. Op schaduwrijke stukken was de bodem totaal omgewoeld door het vee dat hier koelte zoekt op het heetst van de dag. Samen met de rotspartijen en het weinige licht was het er een beetje spooky.
Even later hadden we weer de mooiste uitzichten en het verwonderde ons niet dat dit nooit verveelt. Opnieuw kwamen we op een alpenweide uit, ook hier stonden paarden maar ook een kudde koeien. Deze dieren hebben een ontzettende grote “leefruimte”. In die tijd dat wij daar liepen hebben we geen afrastering gezien. Op veel open plaatsen staan grote drinkbakken met stromend water om de dorst van al dat bergvee te lessen. Via deze route kwamen we vlak onder de top van de hoogste berg in deze regio, de Monte Fionchi, 1337 meter. Later kwamen we oa ook nog langs/over de Monte Formicaro van 1254 meter en zo nog een paar.
De eerste helft van deze dag was geweldig mooi.
Nadat we een prachtige kudde koeien gepasseerd waren begon er voor ons iets totaal anders. De afdaling was ingezet maar begon nu echt. Bij de eerste bocht kon je echt niet verder zonder stokken. De weg daalde met meer dan 25% en bestond uit los grind. Ook als je voorzichtig daalde gleden je schoen af en toe een eind door. Dat duurde ongeveer een half uur. Truus vond af en toe een alternatief via het bos aan de kant. Die stukjes komen er door de mensen en de paarden en koeien die veilig naar beneden willen. Bij een min of meer horizontaal stuk zijn we even gaan zitten. Tja, en toen ging het nog een hele tijd sterk dalend verder. Steeds goed opletten want anders ging je onderuit. Nadat we weer bij asfalt waren aangeland ging het iets geleidelijker. We waren bij het gehuchtje Belvedere. Zou er koffie zijn? Toen we een groot huis naderen met een soort terras kregen we hoop maar die vervloog toen er twee honden op ons afkwamen. Luid blaffend maar gelukkig ging hier het spreekwoord op. En we hadden ook nog onze stokken in de hand.
Verder belandden we in Palazzo. Dat ligt pal tegen een hoge bergwand. Een imponerend gezicht als onder die joekels loopt. In Palazzo staan ongeveer vijf huizen, je loopt erin en voor je het weet ben je er weer uit.
Daarna een lang pad, weer flink naar beneden. Dat klinkt saai maar we hebben vandaag ongeveer 700 meter geklommen en zijn meer dan 1500 meter gedaald. En afdalen is nu eenmaal lastiger dan klimmen. Na het pad liepen we de laatste drie kilometer over een rustige weg en arriveerden in Ferentillo. Omdat we nog geen onderdak geregeld hadden en zin hadden in koffie vonden we het tijd de eerste bar die we zagen te bezoeken. Lekker zitten en onze zaakjes regelen. Via Google vonden we een prima huisje in de buurt. Vanmiddag hebben we ons gemak gehouden, vanavond wat boodschappen gehaald. Op het dorpsplein gezellig gegeten en daar ook via FaceTime met de klein/kinderen gesproken. Heerlijk om ze weer even te zien. Het was gezellig in het stadje, om 21 uur was het nog 28 graden.
Morgen gaan we weer een berg op maar daar lezen jullie wel over in de volgende blog.
Wij gaan nu slapen.
Buona giornata.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Nou wij vonden het allemaal ook heel fijn om jullie via FaceTime te hebben gezien en gesproken! Tot snel! Kus van ons

Jur, Juud, Sjoerd en Nicky 2018-07-06 07:11:01

Elke dag is een avontuur, maar gisteren was toch wel heftig, zo'n enorme daling over los liggend gesteente. En geen last van gevoelige kuiten nu? Bijzonder ook de foto met de paarden, je bent ook niet bang Truus. Fijne wandeldag!

Janny van der Werff 2018-07-06 10:13:44

Weer een prachtige route geweest zo te zien!! En de afwisseling van nu eens koeien en paarden.... is beter dan al die (blaffende) honden tot nog toe..... ?Alhoewel, honden zijn wel leuk als ze b.v. truffels naar boven halen! Dat zal bijzonder geweest zijn om te zien? Hebben jullie nog een lekker truffeltje mee gekregen voor "onderweg"? Wat leuk dat jullie tijd hadden om even contact te hebben met je (klein)kinderen, altijd fijn hen weer even te zien! Goed dat jullie wel de tijd nemen én je stokken, voor die spectaculaire afdalingen, een belevenis, maar kom heelhuids beneden! Liefs.

Anneke 2018-07-06 14:00:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.