Stomme actie met goede afloop

Verenigd Koninkrijk, jura

via the sound of Islay zijn we dinsdag naar Loch Tarbert op JURA gevaren, de stroming in deze sound, een smalle doorgang tussen Islay en Jura, waar je alleen doorheen moet varen met de stroom mee, de veerboot vaar als een krab dwarsuit naar de overkant, zo hard stroomt het. Er stond weinig wind dus we voeren op de motor, genua erbij voor een knoopje extra, naar loch Tarbert aan de westzijde van Jura, geheel van alles verlaten, geen telefoonbereik, hebben we daar 3hele dagen voor anker gelegen, het was te hard gaan waaien om er veilig weer uit te gaan, we hadden volop te eten aan boord en het anker liet ons liggen als een huis.
Vrijdagochtend echter was het wat ons betreft wel klaar; veel gelezen, uitgerust, het water in de tank was bijna op en de wind was een heel stuk minder, op half acht in de ochtend gingen we het anker ophalen; alles lag klaar om de neuringlijn snel op te pikken, dit is een lijn die aan de voorkant van het anker vast zit en waarmee je eventueel het anker kunt luieren als het niet los wil komen.
Eerst moest de ankerbaai los, deze haak zit om de ketting, en is met een lange lijn naar de boot vastgemaakt om de rukken van de ketting tegen te gaan, hierdoor lig je rustiger en wordt de ankerlier ontzien, druk daarmee en met het ophalen van de ketting, vergaten we heel even, maar nét iets te lang, dat de neuringlijn nog in het water lag, en toen dus onder de boot en, jawel, in de schroef, de motor stopte en de diagnose was snel gesteld; snel weer meer ketting geven zodat we goed bleven liggen aan het anker, daarna verder denken...
Via de marifoon contact met de coastguard van Belfast, die zeer adequaat hulp regelde vanuit het nabij gelegen port Askaig op Islay, de rescue life boat was iets meer dan een uur later bij ons, en een jongen van een andere boot, vlakbij ons in de baai, had alles gevolgd en bood zich aan, een duiker!
Één lus zat er om de schroef en het was dus zo klaar, we kwamen met de spreekwoordelijke schrik vrij, hebben onze 2 lekkersteflessen whisky uitgedeeld en zijn naar Oban gezeild, eind goed, al goed, waar in het kleine marina restaurantje die avond heerlijke langoustines op het menu stonden. Foto's van de reddingsoperatie volgen nog...
Volgend jaar wil ik mijn duikervaring op een dermate peil hebben dat ik dit zelf even kan oplossen, na de zomer weer op cursus dus!

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Wat een avontuur, dat moet wel even paniek geweest zijn. Misschien wilden jullie toch niet weg van dat plekje ( of gaat deze duiding jullie te ver??).... Hoop dat de langoustines en whisky de ontreddering hebben doen wegzakken . Leuk dat je belde Wiger! We wachten jullie nieuwe berichten met nieuwsgierigheid af. Xx

BertHansa 2015-06-20 18:19:49

Ha, leuk was het natuurlijk niet maar paniek was niet nodig, we lagen nog stevig voor anker. Wel groot respect voor de snelle hulp en het plezier waarmee het allemaal gebeurde.

Schotland2015 2015-06-20 19:45:17

En vanaf dit najaar kun je zelf een duikje maken!!

Erik 2015-06-20 21:34:31

Ha Arinna en Wiger, Prachtige verhalen die we allemaal (met de waterkaart op schoot) gelezen hebben. Jullie zijn onze scout in dit voor ons nieuwe vaarwater dus alle technische details over stroomsnelheden, narrows, eddy's en shoals lezen we met belangstelling. Ook de functie van de neuringlijn is ons inmiddels duidelijk ;) Als je de motor niet gestopt krijgt kan de neuringlijn dus uitkomst bieden? (geintje) Fijn dat het snel opgelost is dat dat de boel niet vastgesmolten zat om je as (heb ik ooit gehad met een polyesterlijn). Ander opvallen detail is dat jullie daar veel langoustines eten. Vriendelijk verzoek om er een paar voor ons over te laten ;) Maar alle gekheid op een stokje: prachtige reis met mooie verhalen en mooie fotos, waarvoor dank uit Hoevelaken. Mogelijk tot ziens in Juli ! Bram en Debora

Bram en Debora 2015-06-21 11:44:50

Oei, oei, moedig om dit op Pindat met ons te delen. Een extra paar handen aan boord is toch geen overbodige luxe en een duiker als gast aan boord al helemaal niet dus. Veel plezier verder en blijf schrijven: voor iedereen leuk en leerzaam! ?

Frank 2015-06-21 15:18:35

Tja Frank, en helaas zijn de foto' s van de ipad mislukt, als wiger de zijne op de laptop heeft gezet zet ik ze er alsnog op. De ankerhaak, die met een lange lijn óf met een schokdemper moet worden geplaatst, houdt de boot prima vrij van schokken, dus helemaal goed,.

Schotland2015 2015-06-21 19:00:09

dag Arina, leuk idee...op duikcursus na de zomer... ga ik misschien mee...eens kijken of mijn duikpak nog past...na de geboorte van Jonathan nietmeer aangehad...alleen al mijn spullen nog tentoon gesteld bij een voorzittersonderwerp van Willem. lieve groet, claudia

claudia 2015-06-21 20:31:09

Goed idee Claudia, ik was al begonnen maar moet de cursus nog afronden met buitenduiken, daarna kijken of ik bij de vereniging in Gorinchem kan gaan. Ook lekker om hier de scallops op te duiken?

Schotland2015 2015-06-22 08:16:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.