Tromsø, toegangpoort tot het noorden.

Noorwegen, Skjervøy

Eerste stop van de dag is 20 minuten in Finnsnes, net tijd genoeg om de brug te bezoeken. Meteen daarna is de dagelijkse briefing, vandaag in de voormiddag, omdat we de hele namiddag in Tromsø liggen.

Tromsø, ook wel Romsa genoemd in het Noord-Samisch, een stad met 78000 inwoners, in de provincie Troms.
Tromsø is een zeer grote stad voor dit uitgestrekte landelijke noordelijke deel van Noorwegen. Het is ook de meest noordelijke stad ter wereld met een bevolking van meer dan 20.000 inwoners. En ook het grootste stedelijke gebied in Noord-Noorwegen en het derde grootste ter wereld ten noorden van de poolcirkel (na Moermansk , Norilsk en Vorkoeta).
Het bisdom Nord-Hålogaland en zijn bisschop zijn gevestigd in de kathedraal van Tromsø in de stad. De stad ligt op het eiland Tromsøya, dat in de zeestraat Tromsøysundet ligt, vlak bij het vasteland van Noord-Noorwegen. De voorstad Tromsdalen op het vasteland is verbonden met het stadscentrum op Tromsøya door de Tromsø-brug en de Tromsøysund-tunnel. De voorstad Kvaløysletta op het eiland Kvaløya is verbonden met het stadscentrum door de Sandnessund-brug.

De grootste werkplekken van de stad zijn de Universiteit van Tromsø en het Universitair Ziekenhuis van Noord-Noorwegen. Het Noorse Poolinstituut heeft ook zijn hoofdkantoor in Tromsø. Het Noorderlichtobservatorium werd opgericht in 1928 en twee bedrijven die zijn aangesloten bij de Kongsberg Gruppen verzamelen satellietgegevens vanuit de ruimte met behulp van het observatorium. De visserijsector is erg belangrijk. De Noorse Norges Råfisklag en Norges sjømatråd (zeevruchtenraad) hebben beide hun hoofdkantoor in Tromsø.

De stad is warmer dan de meeste andere plaatsen op dezelfde breedtegraad, vanwege het verwarmende effect van de Golfstroom. Tromsø is zelfs milder dan plaatsen veel zuidelijker elders in de wereld. De warmwaterstroom zorgt voor relatief milde winters en boomgroei ondanks de hoge breedtegraad.

Het stadscentrum van Tromsø bevat het hoogste aantal oude houten huizen in Noord-Noorwegen, het oudste huis dateert uit 1789. De stad is een cultureel centrum voor de regio, met verschillende festivals die in de zomer plaatsvinden.

Met de excursie, een bustour, die we geboekt hebben gaan eerst naar de kabelbaan. We hebben een uur om van het uitzicht te genieten, dan moeten we weer naar beneden. Het lijkt hier wel drukker dan toen we hier in de zomer waren, maar dat was toen wel op een regenachtige dag.

Volgende stop is de Arctic Catedral, wat geen kathedraal blijkt te zijn. Maar wel een knappe, speciale architectuur.

Voor de laatste stop gaan we terug over de brug naar het oude centrum, naar het stoommuseum, over de scheepvaart. Ook hier hebben we een uur. Als je wil kan je al vroeger terug naar de boot wandelen, wat wij ook doen.

In het restaurant zit een Engelse dame achter ons. De vorige dagen hadden we niet meer dan goedeavond tegen elkaar gezegd. Omdat wij er gisteren niet waren, vroeg ze hoe het bij de Vikingen was, en raken we aan de praat. Blijkt dat haar overleden echtgenoot bij Land Rover heeft gewerkt en ze met een 30 jaar oude Defender rijdt.

Tijdens het diner wordt omgeroepen dat er noorderlicht te zien is. Ik ga even naar buiten, maar het is maar heel zwak, bijna niet te zien met het oog, dus ga ik maar weer naar binnen, het eten wacht.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.