TERUGBLIK OP ONZE IJSLAND REIS !

Noorwegen, Rogaland


IJsland 2018 in cijfers en feiten :

๐Ÿ‘‰Afstand heen en weer naar Hirtshals : 2x1100 km.
๐Ÿ‘‰ Afgelegde afstand op IJsland : 5362 km (waarvan 60 met de ferry)
๐Ÿ‘‰ Afstand heen en weer op zee : 2x1575 km.
๐Ÿ‘‰ We zaten 2x70u of 5 nachten aan boord.
๐Ÿ‘‰ Wandel kilometers hebben we niet getrackt, waren er ook wel wat !
๐Ÿ‘‰ Kampeernachten die werden omgeboekt naar hotel : 4 door te slecht weer, 1 door route wijziging en 2 door ziekte. Dus hebben we maar 11 keer in plaats van de 18 geplande keer gekampeerd.
๐Ÿ‘‰ þakgil (en ook Asbyrgi) zijn de mooist gelegen campings.
๐Ÿ‘‰ Slapen in de tent viel reuze mee !
๐Ÿ‘‰ We hebben 6 keer zelf gekookt.
๐Ÿ‘‰ De bbq/wok is een geweldig handig ding.
๐Ÿ‘‰ We hebben veel vis gegeten.
๐Ÿ‘‰ In IJsland hebben ze iets met wafeltjes.
๐Ÿ‘‰ In de supermarkt verkopen ze geen wijn, daarvoor moet je naar de ‘Vinbudin'.
๐Ÿ‘‰ Ik neem een volle doos Nespresso capsules terug mee naar huis.
๐Ÿ‘‰ Het was de slechtste zomer sinds 1914 in IJsland ! Eigenlijk was het weer, op een paar dagen na, zo slecht nog niet.
๐Ÿ‘‰ We hebben . . . ? ? ? ben de tel kwijtgeraakt, watervallen gezien !
๐Ÿ‘‰ Hrafnabjargafoss vond ik de mooiste.
๐Ÿ‘‰ We hebben 1 keer vast gezeten, maar GEEN panne gehad !
๐Ÿ‘‰ De F622 is niet zonder risico.
๐Ÿ‘‰ We hebben, jammer, geen noorderlicht gezien !
๐Ÿ‘‰ Onderweg kruisten schapen, paarden, zeehonden, walvissen en veel vogels ons pad.
๐Ÿ‘‰ Ik zat (maar ?) 7 keer in een hotpool/zwembad en 3 keer in een sauna.
๐Ÿ‘‰ IJsland is een prachtig land van water, ijs en vuur !
๐Ÿ‘‰ Ik zou het ook graag een keertje in de winter zien.

Tot op de volgende reis.
Ingrid


IJsland land van water, ijs en vuur???

Na 5362km op IJslandse wegen, waarvan meer dan de helft op gravel wegen of echt offroad paden kunnen we hier uit ervaring wel iets over zeggen.

Water hebben we zeker gezien. Zeker wel de ontelbare watervallen, de één mooier en groter dan de andere. Toeristische watervallen met massa’s Amerikanen, Japanners en Spanjaarden, en natuurlijk ook de prachtige watervallen waar we alleen bij stonden te kijken, omdat ze alleen te bereiken waren met onze defenders.

Water…. Uit de lucht hebben we ook gehad. Wie IJsland bezoekt moet niet echt rekenen op veel stralend mooi weer. We kregen enkele mooie dagen, maar temperaturen boven de 13° waren er niet bij. Door enkele stormen waren we genoodzaakt om uit te wijken naar een hotel, omdat we de daktenten niet konden openen door regen en wind. Volgens een IJslandse dame was de zomer de slechtste sinds 1914! Beetje pech dus….

Ijs hebben we zeker ook gezien. Enkele mooie gletsjertongen en gletsjermeren met het toeristische zwart strand met de ijsblokken en de speelse zeehonden. Top omwaren de bekende Eyjafjallajökull, de grotere broer de Vatnajökull en natuurlijk de indrukwekkende Katla.

Vuur… gelukkig niet…. Onrechtstreeks misschien wel, in de geothermische gebieden met zijn kolkende modderputten en stinkende zwavelvelden. Aan goedkope energie is er in IJsland geen gebrek.

Ongelooflijk prachtig land met zeer verschillende landschappen. Reykjavik en de toeristische gouden driehoek hebben we bewust vermeden en vooral zoveel mogelijk stilte opgezocht. Één enkele keer zijn we in één hachelijke situatie terecht gekomen, maar door rustig te blijven en na te denken zijn we er samen na enkele uren en veel trek en sleurwerk uitgeraakt!

IJsland…. land van de auto- ,tractor- en kraan- wrakken. Het is opgevallen dat generaties boeren hun voertuigen bij panne gewoon laten staan, waar ze over de jaren staan weg te roesten ….. bizar!

Verder is IJsland een duur land. Alle prijzen van supermarkten, eten, restaurants en hotel moet je vergeleken met West-Europa x2 doen. Diesel kost je ruim 1,8€ per liter. Best belangrijk om hier mee rekening te houden bij een bezoek aan IJsland.

Bij aankomst in Hirtshals Denemarken wacht ons nog 1100km tot thuis! Onze totale reisweg bedraagt 10712km!

IJSLAND Tot een volgende keer.

Walter G ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ธ โ˜”๐ŸŒค๐ŸŒง๐ŸŒž๐ŸŒ‹ ๐ŸŽ๐Ÿ ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ธ


"4x4 avontuur in het land van water, ijs en vuur", maar ook van regen en wind. Doch geen windmolen te bekennen.

Wel watervallen, gletsjers, ijsbergmeren en ontelbare geothermische bronnen.
Daar bovenop enorme vlaktes, fjorden, rotsen, geisers, zwarte stranden... Natuurwonderen bij de vleet.

En natuurlijk de F-wegen. Echt off-road rijden is ten strengste verboden in IJsland maar is ook niet nodig. De F-wegen zijn dat vaak meer dan genoeg. Dat bleek vooral op de F 622. Dankzij de koelbloedigheid van Walter-Black is dat goed afgelopen. En dankzij het puzzelwerk van Ingrid hebben we niet alleen bijna alle F-wegen gedaan maar ook de mooiste plekjes gezien waar veel toeristen niet komen.

Ondanks het feit dat het "vogelseizoen" voorbij was toch nog veel vogels gezien.
En niet alleen de "puffins" waar de toeristen zo gek op zijn. Een 55tal soorten met mooie waarnemingen van ijsduiker, roodkeelduiker, giervalk en smelleken (Smyril in het ijslands en faer-oers ). Verder talrijke wilde zwanen, ganzen en eenden (waaronder toppereend en harlekijn eend) en grote groepen goudplevieren.

Ook opvallend : schapen overal. Een wekker heb je in de tent niet nodig, je kan deze beestjes al voor dag en dauw horen. En geen bergtop te hoog of zandvlakte te kaal. Zelfs op een keienstrand kan je ze vinden.

Enige min-puntje was het gebrek aan zon. We hadden wel zon besteld maar de slechtste zomer van IJsland heeft daar een stokje voor gestoken. Gelukkig hebben we wel een paar van haar mooiste dagen gekregen.

In ieder geval een reis om nooit te vergeten.

Walter en Marijke




Filmpje :
https://youtu.be/R-i_VtsoD

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Ongelooflijk mooie reis!! Dankjewel dat we dankzij - de verslagen - de prachtige foto's - de mooie filmpjes deze reis van zo kortbij konden volgen en er mee van mochten genieten... Kom nu nog veilig thuis!!!

Hermine 2018-09-15 10:04:18

Een geweldig verslag mooie reis die jullie goed doorstaan hebben. Nog een dagje en een veilige thuiskomst.

Greta 2018-09-15 10:32:39

Heb zeker genoten van de dagelijkse reisverslagen, mooie fotoโ€™s en dito filmpjes. Is een hele onderneming die julie zonder twijfel ontelbaar mooie herinneringen oplevert.

Bob 2018-09-15 17:15:17
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.