Vandaag leggen we rond 10u00 aan in Trondheim, de 3de grootste stad met 180000 inwoners.
Het is mooi weer, dus iedereen staat buiten als we de haven naderen. Net voor we aankomen passeren we MS Polaris van Havila Kystruten. Een boot van de tweede maatschappij die de Kustexpres verzorgd. Elke dag gaat er een schip van Bergen naar Kirkenes en terug. Hurtigruten verzorgd de route met 7 schepen en Havila heeft er 4, zodat alle 34 havens elke dag door een schip worden aangedaan. Als ze elkaar kruisen, groeten ze elkaar met de scheepshoorn, een beetje zoals Defenders doen.
We maken vandaag alleen een wandeling door de stad, dus wachten we tot de passagiers die een begeleidende toer hebben geboekt van boord zijn.
De toegang tot het schip is aan bakboord, in Bergen via de loopbrug van de terminal naar dek 5, in alle andere havens via de vaste loopbrug aan dek 3. Telkens je het schip verlaat en weer opkomt moet je je kamerkaart scannen.
We hebben tweeënhalf uur om Trondheim te verkennen. We lopen langs het grote markt waar in het midden, op een hele hoge sokkel een standbeeld van Olav Tryggvason of Olaf I (963 - 1000) staat. Hij was koning van Noorwegen van 995 tot 1000. Olaf speelde een belangrijke rol in de bloedige bekering van de Vikingen tot het christendom. Volgens de overlevering bouwde Olaf, waarschijnlijk in 995, in Moster de eerste kerk van Noorwegen. Ook stichtte hij in 997 de stad Trondheim.
Volgende stop is de Nidaros-kathedraal.
Deze is in 1152 geopend en wordt gezien als de belangrijkste kerk van Noorwegen. Sinds de reformatie is het de kathedraal van de Lutherse bisschoppen van Trondheim of Nidaros. In de middeleeuwen en van 1818 tot 1906 vonden de kroningen van Noorse koningen plaats in deze kerk. De kathedraal is na zijn voltooiing door tal van rampen getroffen, hij is onder andere enkele keren bijna geheel afgebrand. De afgelopen anderhalve eeuw is de kerk grotendeels herbouwd, op basis van een nieuw ontwerp, dat duidelijk schatplichtig is aan de Engelse kathedralen van Lichfield en Lincoln. Zo doet de westgevel, vanwege de kolossale galerij, sterk denken aan die van Lincoln en aan die van Lichfield vanwege de beelden, de invloed van Lichfield het grootst.
Via Gamle Bybro of Bybroa, een oude stadsbrug over de rivier Nidelva van het zuidelijke uiteinde van Kjøpmannsgata naar Bakklandet gaan we terug naar de boot. Gamle Bybro werd in 1681 gebouwd in verband met de stadsplanning van Cicignon en de bouw van het fort van Kristiansten. De locatie werd om militair-strategische redenen gekozen, werd voltooid in 1685 en door de koning betaald.
Terug op de Nordkapp is het lunchtijd, terwijl de boot weer verder gaat. Net buiten de haven blijft hij even liggen, door de intercom wordt omgeroepen dat er voor de bemanning een 'man-over-boord oefening' is. Plots zien we de reddingssloep voorbij zoeven, te snel om er een foto van te maken.
De volgende stop is pas vanavond om 21u40. Dat wil niet zeggen dat we ons vanmiddag gaan vervelen, we hebben een druk programma : een cursus (noorderlicht)fotografie, een lezing over de sami, voorstelling van activiteiten en excursies voor morgen en een hele mooie documentaire over het noorderlicht. Tussendoor moeten we ook nog naar buiten voor een degustatie van blauwe mosselen die in de Trondheimfjord gekweekt worden en als we Kjeungskjær Lighthouse passeren.
Geschreven door DEF.on.the.ROAD