Dag 10: bij Castellane, naar Entrevaux.

Frankrijk, Castellane

Vandaag wordt het een warme dag, hij begint met volop zon bij 15 graden en dat loopt gedurende de dag op naar boven de 30 graden.

Tijdens een kopje koffie op ons terras ontvouwt zich een wild plan bij ons beide. Zullen wij tijdens deze vakantie proberen nog naar een ander gebied te gaan, de Ardèche? Daar hebben wij goede herinneringen aan, toen wij in 2017 een mooie villa gehuurd hadden bij de plaats Vallon Pont d"Arc.

Het stadje Castellane ligt prachtig tussen de bergen en aan de rivier de Verdon, maar iedere keer als wij eropuit willen trekken met de auto moeten wij een stuk rijden. Dat is op zich niet erg en gebruikelijk tijdens een vakantie als je iets van de omgeving wil zien, maar in de wegen hier zijn nauwelijks rechte stukken te vinden, iedere weg is bochtig, continue ben je aan het sturen. Voor een paar dagen ook niet erg, maar op den duur gaat dat wat vervelen. Bovendien moeten wij steeds verder rijden om nieuwe dingen te zien.

De bungalow in Castellane waar wij nu zitten is op zich prima. Er zijn echter wat gebreken in het huis waar wij wel mee kunnen leven, maar belangrijker, het heeft een achtertuin waarin deels een zwembad ligt met overkapping. En het uitzicht op de bergen waarover op de FranceComfort-website wordt gesproken, geldt niet voor ons huis. Gezellig buiten zitten is er eigenlijk niet bij. Dit (deels privé) zwembad ligt in de tuinen van een aantal huizen en is alleen toegankelijk voor de bewoners van die huizen, waaronder die van ons huis.
Daarbij mag officieel dit zwembad in de achtertuin nog niet open voor 15 juni (de overkapping is een schuifconstructie), en door die overkapping is het er nu binnenin bloedheet, als in een broeikas. Tevens gaat het algemene parkzwembad ook pas open op 15 juni. Wat zou het heerlijk zijn om met dit warme weer eens even af te kunnen koelen in een zwembad.
Wij hebben het best wel naar ons zin, maar de lol spat er niet vanaf.

Dus op de website van de verhuur van de villa's in de Ardèche gekeken en er zijn nog een paar huizen vrij na volgende week. Als wij dan daar nog een week naar toe gaan, dan blijven wij een week korter in Castellane. Zullen wij het doen?
Wij nemen contact op met de verhuurster van die villa's en na wat heen en weer bellen en e-mailen komen wij tot het besluit om op zaterdag 4 juni naar de Ardèche te rijden en daar te verblijven tot en met 14 juni. 's Morgens op woensdag 15 juni vertrekken wij dan terug naar Nederland. Of wij in één dag terugrijden of in twee, dat zien wij dan nog wel.
In de Ardèche krijgen wij de beschikking over een riante villa met privézwembad in de tuin, en in het park is een algemeen zwembad open.
Wij zouden daar nog eerder terecht kunnen, maar wij hebben in de buurt van Castellane nog best leuke uitjes op het programma staan.
Goh, wat een verandering ... en wij hebben er reuze veel zin in.

Bij de Casino supermarkt halen wij een paar boodschappen, waaronder brood, en lunchen thuis.

's Middags gaan wij weer op stap, nu willen wij naar het plaatsje Entrevaux rijden. Dat ligt iets verder dan het plaatsje Annot dat wij gisteren bezochten. Voor een deel via dezelfde (bochtige) weg te bereiken. Het is ook weer een oud middeleeuws stadje dat tegen een berg is opgebouwd. Het ligt op circa 40 kilometer afstand vanaf ons huis.

Een klein stukje geschiedenis:
Het plaatsje Entrevaux is in de elfde eeuw na Christus gesticht, op een rotspunt in een bocht van de rivier Var. Later is er een kathedraal en een brug over de rivier gebouwd. Aan het eind van de zestiende eeuw werden zowel Entrevaux als haar citadel bovenop de berg extra versterkt dankzij het werk van de beroemde Franse militaire architect Vauban. Dit omdat het plaatsje gevaarlijk dicht bij de grens met Savoye lag. Met uitzondering van een kortstondige belegering in het jaar 1707 bleef het plaatsje verdere aanvallen bespaard.

Het middeleeuwse karakter van het plaatsje is goed bewaard gebleven. De citadel, die tot op de dag van vandaag te bezoeken is, is bereikbaar via een lang, slingerend pad vanuit het centrum. Dat vereist een goede conditie en voor ons is het daar nu te warm voor, het is boven de 30 graden.

Het plaatsje lopen wij in via een brug over de rivier Var en door een schitterende oude toegangspoort, de Porte Royale, uit 1658. Dan staan wij meteen tussen oude gebouwen en in smalle straatjes. Later komen wij door meer stadspoorten, die ook allemaal voorzien zijn van ophaalbruggen.

De Notre-Dame-de-l'Assomption kathedraal brengen wij ook een bezoekje. Van binnen ziet deze kerk er mooier uit, dan dat je aan de buitenkant verwacht.
Het is leuk en interessant om deze plaats te zien, maar de plaats Annot vonden wij indrukwekkender.

Na dit bezoek rijden wij dezelfde weg als dat wij gekomen zijn weer terug. Een tijdje zitten wij achter een lange, trage vrachtwagen beladen met boomstammen. Op zo'n bochtige weg is het dan niet makkelijk om hem in te halen. Op een gegeven moment is er een stukje weg waar er overzicht is en gaan wij er voorbij.

PS: Helemaal zeker weten doe ik het niet, maar ergens heb ik in mijn geheugen het idee dat ik heel vroeger eens in Entrevaux ben geweest. Toen ik met mijn ouders en broers aan de Franse Rivièra in een bungalow op vakantie was. Ik benader mijn broers er over en Paul geeft hieronder bij de reacties het antwoord:
"Inderdaad Marco, ik herkende de brug over de Var, en de Porte Royale meteen. Gelukkig is jouw geheugen ook goed. Pa/Otto heeft ons vieren gefotografeerd op die brug, 6 augustus 1966. Rechts van de Porte was Hotel du Var. Wat een leuk weerzien, en leuk om de foto's van Toen (in Frans: Hier) en Nu (in Frans: Aujourd'hui) te vergelijken. We zijn er geweest tijdens een bustocht over La Route des Grandes Alpes, langs de Var, door de kloof Gorges de Daluis (uitgesleten door de Var), in de Alpes Maritimes, naar o.a. Valberg, een tocht vanuit Juan les Pins."

Fijn dat mijn geheugen nog goed werkt en grappig dat ik na 56 jaar hier nog eens terug ben geweest.
Paul heeft mij een paar foto's toegestuurd en die heb ik aan de foto's van vandaag toegevoegd.

Vandaag hebben wij 60 kilometer gereden.
Het weer: zon, boven de 30 graden Celsius.
Bungalow op vakantiepark: Villa's du Verdon, Castellane, Frankrijk.


Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Hoi hoi, Jullie weten de plekjes wel te vinden zeg. Ook nu weeer een mooi, gezellig plaatsje. Wanneer je de kathedraal van buiten ziet zou je niet zeggen dat het er van binnen zou mooi en groot is. En wat hebben jullie mee genomen van de mensen die de spullen aan het opruimen zijn?

Marion 2022-05-29 15:15:58

Alweer een leuk ontbijt dankzij jullie reis. Inderdaad Marco, ik herkende de brug over de Var, en de Porte Royale meteen. Gelukkig is jouw geheugen ook goed. Pa/Otto heeft ons vieren gefotografeerd op die brug, 6 augustus 1966. Rechts van de Porte was Hotel du Var. Wat een leuk weerzien, en leuk om de foto's van Toen (Hier) en Nu (Aujourd'hui) te vergelijken. We zijn er geweest tijdens een bustocht over La Route des Grandes Alpes, langs de Var, door de kloof Gorges de Daluis (uitgesleten door de Var), in de Alpes Maritimes, naar o.a. Valberg, een tocht vanuit Juan les Pins. Valberg is meer een moderne wintersport plaats. Mocht je daar nog komen, wij dronken er iets bij hotel-restaurant Le Blanche Neige, dat nog steeds bestaat, aan de D28. We zijn toen ook in Touët-sur-Var en in Beuil geweest (La Route de Touët à Beuil-Valberg). Ik zal de foto's van toen per e-mail naar jullie toesturen, dan kun je ze vast bekijken, en misschien wel toevoegen aan dit verslag. Wat een feest! Ik ben al begonnen aan het fotoboek over onze vakantie daar, in 1966. Andere lezers zullen zeggen, dat mag ook wel eens, na 56 jaar.

Paul&Poeske&Poes 2022-05-30 08:36:15

Jullie hebben groot gelijk om er nog een tijdje aan vast te plakken. Heerlijk toch. En het is zo ontzettend mooi daar. Je zou denken dat de franse kaas daar toch goedkoper is, maar dat valt wel tegen.

Els 2022-05-30 14:06:53

Els, alles lijkt hier wel duurder te zijn. Alleen de benzine was vandaag € 1,959. Scheelt toch weer. 😀

Rina 2022-05-30 16:45:08

Zijn er nou zo weinig mensen daar? Of wacht je met foto's maken tot iedereen weg is? Het lijkt heel erg stil ... En oui ... Smurf is er ook ff bij. :-) Lijkt me heerlijk dwalen door die kleine nette straatjes met trappen, en een verrassing wat er om elke hoek weer zal zijn ...

Bernardina 2022-06-03 21:26:01

Mooie co-produktie, 1966-2022.

Paul&Poeske&Poes 2022-06-04 08:29:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.