Dag 9: bij Castellane, naar Annot.

Frankrijk, Castellane

Allereerst hartelijk dank voor jullie leuke reacties, dat waarderen wij zeer.

Bij het opstaan is het bewolkt, maar er zijn ook kleine blauwe plekjes waar soms de zon even doorheen piept. Het is 15 graden.
In huis is het kil en wij doen de verwarmingen even aan. Deze zijn elektrisch, echter de grote unit in de huiskamer transporteert alleen de lucht, maar warmt deze niet op. Met de keukendeur open, daar doet de verwarming het wel, wordt het in de huiskamer ook behaaglijker. Al snel kan de verwarming weer uit.

Buiten warmt het ook snel op en als wij op ons terras aan de koffie zitten, doet de wasmachine (staat in de garage) een handdoekenwas.

Na de lunch gaan wij naar het plaatsje Annot. Dit is een heel oud dorpje uit de middeleeuwen met smalle straatjes.
Vanaf ons huis is dat circa 30 kilometer rijden en dat begint via de weg die langs de oostelijke kant van het stuwmeer Lac de Castillon loopt. Dit stuwmeer tussen de bergen wordt veroorzaakt door een grote stuwdam, waar de weg overheen gaat. Wij kijken even bij die dam en die is best hoog. Aan de diepe kant staat maar weinig water. In de dam wordt door waterkracht stroom opgewekt.

Ongeveer halverwege het meer slaan wij af in oostelijke richting en rijden tussen de bergen door.
Het is een mooie route, maar door al het bochtenwerk - er is geen stuk rechte weg, ik ben continue aan het sturen - duurt deze rit langer dan wanneer wij in Nederland deze afstand zouden afleggen. Het is Hemelvaartsdag en er zijn veel motorrijders op de weg. De weg zit soms tegen de bergen aangeplakt en zijn er vergezichten over de dalen tussen de bergen.

In Annot aangekomen parkeren wij op het plein in het "moderne" centrum van het stadje en gaan te voet het oude deel in. Meteen vallen de smalle straatjes en de oude gevels op. Er zijn diverse oude wasplaatsen, waar men vroeger de was deed. Het water stroomt er nog altijd. Door het plaatsje stroomt de rivier de Vaïre, waar een oude brug naar de andere oever leidt.
Zo successievelijk dwalen wij door de straatjes en komen aan de andere zijde uit. Daar zien wij tegen de rotswand aangeplakt een kapelletje, dat is de kapel Notre-Dame de Vers-la-Ville. Het was niet de bedoeling daar naartoe te lopen, te ver en te hoog, maar toch lopen wij verder en verder, het pad wordt smaller, het loopt omhoog. Langs het pad staan stenen palen, eerst zag ik er twee en dacht dat het een afbakening was van een tuin en/of groot huis dat hier ooit had gestaan, maar er blijken in die palen mozaïeken te zitten, die de kruisweg van Jezus Christus uitbeelden, het zijn dus opmerkelijke kruiswegstaties.
Onwillekeurig gaan wij door en wandelen zig-zag tegen de berg op naar de kapel. Deze blijkt gesloten te zijn. Wel is er van hieraf een mooi uitzicht over het dal en het stadje.

Onderweg steken wij een enkelbaans spoorlijn over. Deze lijn loopt van Nice naar Digne-les-Bains (circa 150 kilometer). Een paar keer per dag komt hier een (moderne) trein overheen. Deze lijn heet "Le train des Pignes". Op gezette tijden rijdt er op een deel van het traject ook een toeristentrein, die door een stoomlocomotief (uit 1920) wordt getrokken.

Een toeristische bezienswaardigheid bij Annot is Les Grès d'Annot. Dat is een hoger gelegen gebied van grote zandstenen rotsformaties, waar men tussendoor kan wandelen en waar mooie vergezichten zijn. Ook is er een rotsoverhang en is er door erosie van wind en regen een wirwar van vormen in de rotsen ontstaan. Om hier nu nog naar toe te gaan, wordt te veel voor ons. Misschien nog eens op een andere dag.

Tijdens de rit terug naar huis pakken wij nog een geocache op, bij een kapelletje gelegen aan een kerkhof.

Terug thuis smaakt een koud biertje heerlijk, op ons terras.

Vandaag hebben wij 60 kilometer gereden.
Het weer: zon, tot 26 graden Celsius.
Bungalow op vakantiepark: Villa's du Verdon, Castellane, Frankrijk.Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Gaaf hoor die grillige natuur. Steile smalle weggetjes, vergezichten, dorpjes tegen de berg opgebouwd. Door de foto's krijg ik ook het vakantiegevoel. Hebben jullie de jue de boules knikkers ook meegenomen? Vraagje: Waarom zitten er stippellijnen op de stuwdam? Is dat versiering of heeft dat een doel?

Vincentio 2022-05-28 19:54:52

Hoi hoi schone ouders, Zo ik ben weer bij, wat zitten er ontzettend mooie plaatjes tussen. Ik zie ook foto's van straatjes die buiten het toeristische gedeelte liggen, super om zo meer en anders van een plaatsje te zien. Mooie natuurgebieden, wel jammer dat de lavendel nog niet bloeit.

Marion 2022-05-28 20:01:12

Hoi Vincent, goede vraag over die stippellijnen op de stuwdam. Ik wist het antwoord niet, maar kom op een website tegen, dat men dit heeft gedaan om van die stuwdam een zonnewijzer te maken, zodat schaduwlijnen die over de stippellijnen vallen de tijd aangeven. Lees er meer over op: https://www.dezonnewijzerkring.nl/pages/nl/zonnewijzerkunde/artikelen/zonnewijzer-van-de-maand-2009/zw-2009-09.php Nee, wij hebben de jeu-de-boules-ballen niet mee. Ik denk dat die bij jou liggen.

menrbijtjes 2022-05-28 20:31:49

Weer een aangenaam ontbijt met deze toeristische tocht op de computer. Wat is het daar oud. Die gekleurde huizen zijn leuk. Dat kleuren doet men in Nederland te weinig. Het zou onze steden heel wat vrolijker maken en depressies tegengaan. Santé.

Paul&Poeske&Poes 2022-05-29 08:26:52

Dat oude stadje is wel heel erg leuk. Je waant je terug in de tijd. Die stuwdam is wel heel erg diep. Ik word er duizelig van.😵

Els 2022-05-30 13:49:18

zo mooi...alsof ik bij hetty ben in Lamastre ( Ardêche).... en foto 3 is mijn favoriet... Krijg zo zin om heeeeeeelemaal naar beneden te lopen en dan met dat enge kabelbaantje links weer omhoog.!!

Bernardina 2022-06-03 21:21:12
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.