Dag 4: van L'Isle-sur-la-Sorgue naar Castellane.

Frankrijk, L'Isle-sur-la-Sorgue

Bij het opstaan schijnt de zon, terwijl er ook wat wolkjes aan de hemel drijven. Het is 22 graden.

Wij laten ons het ontbijt in het hotelrestaurant goed smaken. Lekker hoor zo'n goed verzorgd ontbijtbuffet.
Als wij nog even over het hotelterrein lopen, zien wij een sportvisser in de rivier staan. Ook maak ik nog foto's van de voor- en achterbuitenkant van onze hotelkamer.
Vandaag hoeven wij niet zo ver, dus hebben geen haast. Vanaf 16.00 uur kunnen wij in Castellane op het park terecht en is onze bungalow beschikbaar.

Om 10 uur zijn wij ingepakt en rijden bij het hotel weg.
Onderweg zijn veel kleuren van bloeiende planten waar te nemen, zo mooi. De al eerder genoemde gele brem, rode klaprozen, rozerode valeriaan, maar ook de witte bloesem van de acaciaboom. En dan het lichtgroen van het nieuwe blad aan de druivenranken, waar wij veel velden mee vol zien staan. Die hebben nog even te gaan tot er in oktober weer rijpe druiventrossen aan de takken hangen.

Even slaan wij af naar het plaatsje Goult. Alweer zo'n oud dorpje dat hoog op een berg ligt. Blijkbaar voor sportfietsers een geliefde plek, want daar zijn er best wel veel van op de weg. Als wij langs het dorpsplein rijden, waar diverse terrasjes zijn, is het daar dan ook gezellig druk. Op Google Maps was ik een oude molen tegengekomen en die staat hier dus hoog op de berg, de Moulin de Jérusalem. Een gerestaureerde molen die destijds tarwe maalde en vermoedelijk uit het einde van de 17de eeuw stamt. Ook is er een fraai uitzicht over de vallei waar de rivier Calavon doorheen stroomt.
Wij kijken er even rond. Ook is hier een muur te zien, zoals er vele staan in Frankrijk, die opgebouwd zijn uit losse, platte stenen.

Als wij verder zijn gereden slaan wij nogmaals af, om een kijkje te nemen bij de oude brug genaamd Pont Julien. Deze is nu alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Een stukje ernaast ligt een moderne brug voor het autoverkeer. De rivier Calavon die hier onderdoor stroomt, staat geheel droog. De natuur is hier overal erg droog.
Deze Romeinse brug werd omstreeks het begin van onze jaartelling gebouwd door de Romeinen. Hij lag in de route die vroeger de Via Domitia werd genoemd en dwars door Frankrijk liep. Zij gebruikten hem om de rivier de Calavon over te steken en de weg richting Narbonne in Frankrijk, of de andere kant op richting Turijn in Italië te vervolgen.

Als wij later langs de brede rivier de Durance rijden, zien wij dat er weinig water in de rivierbedding staat, het zijn vooral grindbanken die er te zien zijn.

Om 13.30 uur zijn wij in de plaats Digne-les-Bains en nemen bij een McDonalds iets voor de lunch.

Na de cheeseburgers, frites en milkshake (M) / ijsje (R) rijden wij weer verder.
Om 15.00 uur belt Rina de beheerder van het bungalowpark waar wij naartoe gaan om te zeggen, dat wij over circa een uur zullen aankomen. Dat was door de reisorganisatie opgegeven om te doen.
Wij volgen nu de weg die de naam heeft: Route Napoleon. Deze historische route volgde Napoleon Bonaparte in 1815 van Cannes, via Grenoble en Lyon naar Parijs, toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba.
De weg wordt bochtiger, soms moeten wij flink klimmen om daarna weer te dalen. Het is een weg die veel aandacht vergt van de bestuurder. Gelukkig staan er tegenwoordig wel vangrails en muurtjes langs de dalkant van de weg, want soms gaat er het steil aan toe. Tijdens onze allereerste reis door Frankrijk naar de Rivièra hebben wij deze gehele route gereden vanaf Grenoble en ik weet nog dat mij dat toen heel wat moeite kostte met mijn hoogtevrees.
Inmiddels is het 31 graden geworden en ondanks de airco in de auto heb ik best wel warm.

Net ten noorden van de plaats Castellane ronden wij de rotonde bij de Casino-supermarkt en slaan af naar het noorden, voor het laatste stukje. De weg loopt iets omhoog en voordat wij bij het park zijn, hebben wij 21 bochten te maken. Toch rijdt dit wel snel en precies om 16.00 uur parkeren wij de auto bij de beheerder voor zijn huis. Hij komt net naar buiten om een andere gast voor te rijden naar diens bungalow. Hij vraagt of wij even willen wachten, en dat doen wij in de schaduw van zijn huis.
Wij zijn aangekomen op het domein 'Résidence du Lac de Castillon'. Een richtingbordje met de tekst: 'Villa's du Verdon', wijst naar het beheerdershuis.

<< Wij dachten dus op een bungalowpark te komen met alleen huizen die verhuurd worden door reisorganisatie FranceComfort, maar dat blijkt niet zo te zijn.
Het villapark 'Villa's du Verdon' van FranceComfort Vakantieparken blijkt geen echt park te zijn. FranceComfort Vakantieparken verhuurt (privé) huizen, die binnen het domein 'Résidence du Lac de Castillon' staan. >>

Als de beheerder terug is, gaan wij naar zijn kantoortje en worden er een aantal administratieve handelingen verricht. Hij vertelt dat zijn vrouw ziek is, ik begrijp dat zij anders de administratie doet. Volgens afspraak met FranceComfort (FC) betalen wij de toeristenbelasting en de eindschoonmaakkosten van de bungalow. Voor de borgsom maakt hij een kopie van onze creditcard. Deze kopie wordt vernietigd, zegt hij, als wij aan het einde van het verblijf vertrokken zijn en er door de schoonmaakploeg geen problemen met het huis en de inventaris zijn gevonden.
Hij kijkt op een lijst en zegt dat wij in bungalow Les Romarins nummer 19 komen. Rina blijkt zich goed ingelezen te hebben op het internet en vraagt of zij het goed hoort ... nummer 19? Zij had gelezen in beoordelingen van eerdere gasten, dat dit huis er niet zo goed van afkwam en zegt dit tegen de beheerder. Hij zegt dat er wel eens klachten zijn geweest omtrent deze bungalow, maar hij krijgt van FC op, welke mensen in welke bungalow komen, hij heeft hier geen invloed op en kan dus geen andere woning aanbieden. Nou lekker dan!

Als wij buiten naar onze auto lopen, komt hij achter ons aan met een doos in zijn handen. Terwijl hij de doos toont, zegt hij dat er in het huis een 2de toilet aanwezig is, maar daarvan moet in het waterreservoir een onderdeel vervangen worden, hetgeen in de doos zit, dat hij daar nog niet aan toe is gekomen om het te repareren en dat hij dat morgen of overmorgen, het zal wel overmorgen worden, komt maken. Dit toilet is nu buiten gebruik. Het andere toilet werkt goed, zegt hij. Tja, wat kan ik anders zeggen dan: oké.

Even later rijdt hij ons ook voor naar ons onderkomen en loopt met ons het huis door.
De bungalow is gebouwd als vrijstaande woning die uit één verdieping bestaat. Alle ruimtes bevinden zich dus op de begane grond. Er zijn 3 slaapkamers, 2 met een tweepersoonsbed en 1 met een stapelbed. De badkamer heeft een wastafelcombinatie en een douche, het toilet is apart. De keuken is volledig ingericht. Het ziet er redelijk netjes en compleet uit.

In de achtergevel zit een grote schuifpui; de beweegbare deur kan echter niet op slot. Daarvoor ligt er een houten lat in het kozijn, waardoor de deur geblokkeerd is als deze dichtgeschoven is en dan niet open kan. Die lat kunnen wij weghalen en dan kan de deur open. Dus gelieve de lat terug te plaatsen als wij het huis verlaten.

In de aan het huis gelegen dubbele garage (achter elkaar) staan een wasmachine, een aparte wasdroger en een hoge koelkast met vriesvak. De koelkast in de keuken heeft geen vriesgedeelte. Ook staan daar buitenstoelen in meerdere soorten, parasols en stretchers. De garagedeur klemt echter aan de grond, gaat niet helemaal dicht en kan niet op slot. Maar dat geeft niet, zegt de beheerder, want hier gebeurt toch nooit iets en je kan de boel gewoon open laten. Dit vind ik een vreemde opmerking, want ik heb toch het idee, dat nu wij deze bungalow huren, wij ook verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de garage.

Vanuit het huis blijken het achteruitzicht en de achtertuin een drama te zijn. In de achtertuin is, in combinatie met nog een aantal achtertuinen, een zwembad aangelegd met daar overheen een hoge kunststof overkapping. Wij kijken dus tegen die overkapping aan. Verder kijken wij tegen een wit geschilderde muur aan en daarbovenuit komt een groene wand aan hoge coniferen. Het uitzicht op de bergen, waarover op de website van FC staat geschreven, blijkt niet voor dit huis te gelden.

In dit zwembad zit water, maar het is afgesloten, en het mag officieel niet gebruikt worden voor half juni, net als het algemene zwembad in het park. Als wij er toch gebruik van maken is dat voor eigen risico. "Weet wel", zegt de beheerder, "onder de overkapping is het er bloedheet, als in een broeikas". Bovendien is een schoonmaakapparaat (robot) in het zwembad de vloer aan het schoonmaken. Over ons terras loopt een elektriciteitssnoer van het schoonmaakapparaat.

De achtertuin is geheel betegeld en er is geen groen. In een verdiept gelegen plantenperk resten alleen nog de vlak boven de grond afgezaagde stronken van dikke coniferen of andere struiken. Bovendien steekt er betonijzer uit de grond. Niet fijn als je in dit huis je vakantie komt vieren met kleine kinderen. Slechte zaak!
Wij zullen het wel gaan ervaren, maar echt gezellig buitenzitten lijkt ons hier niet het geval. Wij zijn teleurgesteld.

De televisie haalt de (vele) kanalen binnen via een satellietontvanger en zo kunnen wij ook de Nederlandse NPO 1 en 2 en 3 volgen. Er is in de bungalow geen lijst met Tv-kanalen beschikbaar, dus het is even uitzoeken hoe het werkt.

Het park waar onze bungalow staat bestaat uit 4 wijken en heeft een grote variëteit aan huisjes en huizen. Ons huis staat in de wijk Les Romarins en heeft nummer 19.
In het park is centraal een heel groot grasveld, waar wat kinderspeeltoestellen staan, er is een jeu-de-boules-baan en een zwembad, maar dat is nog niet open. Dat gebeurt pas half juni. Jammer, vooral nu het hier zulk lekker weer is. Daar kwamen wij pas achter toen wij al geboekt hadden. Wij zullen het er mee moeten doen.
Wij merken dat het nog voorseizoen is, want in onze straat zijn maar een stuk of 3 huizen bewoond.

Nadat wij de auto hebben uitgeladen rijden wij terug naar de Casino en doen boodschappen. De parkeerplaats bij de supermarkt is grotendeels overdekt, en wel met zonnepanelen. Zo zullen zij wel hun eigen energie opwekken voor de winkel.

Onze avondmaaltijd bestaat uit vers stokbrood met Franse kaas en een heerlijk glas rosé.

's Avonds maken wij de bedden op met het door ons meegebrachte beddengoed en kijken op de Tv het Nederlandse programma "Even tot hier".
Ook componeren wij een e-mailtekst voor een bericht aan FranceComfort betreffende de teleurstellende locatie van de bungalow, en dan vooral wat betreft het achteruitzicht, dat volgens de website op bergen zou moeten zijn en niet op een zwembadoverkapping. Eerst een nachtje er over slapen en dan zien wij morgen wel verder wat wij hiermee doen.

Daarna gaan wij naar bed. De bedden liggen gelukkig best wel goed. En al gauw zijn wij in dromeland.

Vandaag hebben wij 197 kilometer gereden.
Het weer: zon, tot 31 graden Celsius.
Bungalow op vakantiepark: Villa's du Verdon, Castellane, Frankrijk.
.
  • --------------------------------------------------------------------------------------------

Hierbij wat informatie voor toekomstige vakantiegangers.

Op de website van reisorganisatie FranceComfort Vakantieparken kom ik wat betreft het park 'Villa's du Verdon' naar mijn idee wat misleidende informatie tegen.

Een paar alinea's van de tekst volgens die website zijn als volgt:

Website: "Vlakbij het dorp Castellane ligt villapark FranceComfort - Villa's du Verdon."
Het park staat op de website benoemd onder de rubriek "Vakantieparken" en niet onder "Vakantiehuizen".
Opmerking: Het villapark 'Villa's du Verdon' van FranceComfort Vakantieparken blijkt geen fysiek park te zijn. FranceComfort Vakantieparken verhuurt (privé) huizen, die binnen het domein 'Résidence du Lac de Castillon' staan. Je denk dus op een bungalowpark te komen met alleen huizen die verhuurd worden door FranceComfort, maar dat is dus niet zo.

Website: "De 6 en 8 persoons vakantiehuizen, met een schitterend uitzicht op de bergen, liggen in een mooi aangelegde villawijk waardoor rust gewaarborgd is."
Opmerking: Het door ons gehuurde huis Les Romarins nummer 19 heeft geen uitzicht op de bergen.

Website: "FranceComfort beheert en verhuurt in Frankrijk vakantieparken die net wat meer comfort hebben dan gemiddeld."
"Niet voor niets vertaalt de klanttevredenheid zich in hoge scores op Zoover."
Opmerking: Volgens de website van FranceComfort wordt dit villapark op de website van Zoover beoordeeld met het cijfer 9,8.
Pfoe ... dat is wel een heel hoge waardering. Dat vind ik het zeker niet waard.

Website: "Op loopafstand van het park ligt het grote recreatiemeer Lac de Castillon. Hier kunt u zwemmen en alle andere vormen van watersport beoefenen of op een van de strandjes gaan zonnen. Op diverse plekken zijn bootjes en waterfietsen te huur."
Opmerking: In de periode eind mei - begin juni 2022 was er nergens een verhuurlocatie en nergens iets te huur voor waterrecreatie. En ook nergens iets van een café-restaurant-terrasjes-gelegenheid, hetgeen op andere websitefoto's of op YouTube-video's wel te zien is.

Website: "Op het park is een restaurant, zwembad en groot speelveld met speeltoestellen, een voetbalveld en volleybal."
Opmerking betreffende het restaurant: dat was in de periode eind mei - begin juni 2022 maar sporadisch even open.
Let op openingsperiode zwembad: op de website van FranceComfort staat vermeld: ''Zwembad geopend van half juni - half september''.

Andere verhuurwebsites.
Betreffende het algemene zwembad op het domein 'Résidence du Lac de Castillon':
Als je gaat zoeken op het internet blijkt dat, bij meerdere andere aanbieders van vakantiewoningen op dit domein, men aangeeft dat er een zwembad is, er wordt dan niet gemeld dat het zwembad geopend is van half juni tot half september.
Dus als je in het voor- of naseizoen hier naar toe wilt o.a. voor het zwembad, dan kom je bedrogen uit.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Na een paar dagen herfst, is het nu ook hier weer zonnig, en doe ik voor m'n ontbijt maar net alsof ik ook in Frankrijk ben, samen met de poesen in de tuin. De molenwieken hebben denk ik veel lampjes, dat zal een mooi gezicht zijn in het donker. En de rest is ook weer prachtig. Groet van ons drieën.

Paul&Poeske&Poes 2022-05-25 07:46:39

sohé...ja,ja, die romeinen wisten wel wat bruggen bouwen was... Na meer dan 2000 jaar staat het er nog steeds... en vet cool hoor dat afval.... wel moge het jullie bekomen. maar dat zal vast wel.!!

Bernardina 2022-05-25 15:18:44

Leuk om zoveel historie te zien. Heel interessant. Ook de rotsen zijn zo appart. Ik ben namelijk nog nooit in Frankrijk geweest. Dus super leuk om te zien.

Els 2022-05-26 13:45:27
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.