Mysore

India, Mysuru

Er staan twee dagen Mysore op het programma. De stad staat op de Unesco lijst, dus er valt ongetwijfeld veel moois te bekijken.
En dat blijkt te kloppen.

Op ongeveer 15 kilometer afstand van Mysore ligt Srirangapatnam, een eiland in de Kauvery rivier. Hier staan de ruïnes van de ommuurde hoofdstad van Hyder Ali en Tipu Sultan, die van hieruit de scepter zwaaiden over een groot deel van het hedendaagse zuidelijk deel van India.
Ook van het fort is, op de gevangenis kelder na, weinig over gebleven. We rijden er alleen maar even langs.
Wat wel bewaard is gebleven is het Zomerpaleis van Tipu Sultan. Gelegen in een mooi aangelegde tuin.

Helaas ligt het ticketverkoop systeem er vandaag uit, maar via een QR code op een groot bord, kunnen we online onze tickets kopen. Echter, wij hebben geen internet; data roaming staat uit. Maar Azië zou Azië niet zijn als er geen hulp komt.
Een groep studenten meldt zich en zij gaan voor ons aan de slag op hun mobieltje. Naam, paspoortnummer en verdere gegevens van Kees worden geduldig letter voor letter gedicteerd en door de jongen op de site ingevuld. Hij betaalt de gevraagde 1000 Roepie en wij geven de jongen cash geld terug. De tickets staan nu op zijn telefoon. Maar hoe komen wij nu zonder internet aan onze tickets? Natuurlijk! AirDrop! Waar zouden we zijn zonder de internetgeneratie!
We kunnen naar binnen.

In het paleis bewonderen we de eigendommen van Tipu Sultan, zoals zijn flodderbroek en enkele schilderijen. De sultan staat zelf op een levensgroot schilderij afgebeeld. Hij heeft een vriendelijke, zachtaardige maar trieste blik.
We bekijken de prachtige fresco’s op de muren waar de geschiedenis van de sultan staat afgebeeld; oorlog en vrede. Ook hier valt op dat mens én dier (vooral de olifanten) een uiterst vriendelijke blik hebben.

Dichtbij de rivier ligt het mausoleum van Tipu Sultan. Zijn vrouw en zijn moeder liggen gezellig naast hem begraven; zijn schoonmoeder heeft echter ‘slechts’ een plekje búiten het mausoleum.
Het is weekend, en grote groepen moslims, jong en oud, komen op het paleis en het mausoleum af; blijkbaar een belangrijk deel van hun locale geschiedenis.

Lunchtijd!
Raj brengt ons naar een leuk eettentje. Een parkeerwachter doet erg zijn best om, al fluitend op zijn fluitje, klanten binnen te halen en ze een parkeerplek te wijzen. We zijn de enige gasten, maar de man, ondertussen werkeloos zittend op een stoel, blijft blazen op zijn fluit. Met dit onafgebroken fluitconcert begeleidt hij onbewust onze hele maaltijd.

De roepies raken op en we willen de meegebrachte dollars wisselen
Raj belt iemand en vijf minuten later komen twee mannen op een brommer naar onze, ondertussen langs de kant van de weg geparkeerde bus, toe.
Door de open deur wisselen de geldbiljetten van eigenaar en wordt door beide partijen secuur geteld of alles klopt.
Het lijkt wel een illegaal drugsdealtje langs de kant van de weg.
We hebben weer roepies.

Na een korte pauze in het hotel brengt Raj ons naar het Ranganathittu vogelreservaat. We huren een roeiboot met een roeier die tevens als kundige gids optreedt, en we varen het reservaat in. Wat prachtig! Er leven zo’n 100 krokodillen en diverse kolonies lepelaars, painted storks, pelikanen en nog veel meer. We zien ook kleine zwaluwen, druk bezig met het bouwen van hun bijzondere nesten en zelfs het ijsvogeltje ontbreekt niet. De dieren worden niet gevoerd; alles wat we zien is de pure natuur en elk dier moet voor zichzelf zorgen.
We genieten met volle teugen van dit uur.

Na een bezoek aan de buitenkant van het Mysuru Paleis, waar van 19-20 uur 96.000 lichtjes een sprookjesachtige sfeer creëren, gaan we de stad in voor een heerlijke thali: een platte, metalen schaal met authentieke gerechten. De bedoeling is om met de rechterhand met een stuk roti de curry op te pakken en in de mond te steken. De linkerhand wordt als onrein gezien omdat deze bij het toiletbezoek wordt gebruikt. Met rechts dus. Het gaat ons niet makkelijk af en we gebruiken ‘stiekem‘ het kleine opscheplepeltje. Zo, dat gaat beter. Het is smullen.

Minstens eenmaal moeten we het er op ons blog even over hebben. Het beheerst namelijk nogal ons dagritme: de stoelgang.
Elke ochtend informeren we bij elkaar of het is gelukt en eventueel volgt een toevoeging over hoe.
Na de vliegreis zitten we hartstikke verstopt. Maar afgelopen nacht is die verstopping opgeheven. Het is flink wennen aan het Indiase eten: very spicy en enorme porties. Vannacht was het dan zover: meerdere malen rennen naar het toilet, Enfin. Even een dagje vasten en ook dat leed is weer geleden.

Het Mysuru Palace is na de Taj Mahal het meest bezochte Koninklijke gebouw in India. Het was de zetel van Wodeyar Maharadja’s, die Mysore van 1300 tot 1950 regeerden. Het originele paleis is in 1897 grotendeels afgebrand en was in 1912 weer opgebouwd.
We hebben het paleis al aan de buitenkant bekeken met al z’n lichtjes. Nu is dan het interieur aan de beurt. We betalen 100 roepie per persoon (een euro) entree. Alle tassen worden gescand en de schoenen worden in bewaakte rekken gezet. Dan maar weer de sokken aan, die zich overigens geweldig houden. Puike kwaliteit voor onze 50 cent.
Het is druk en we laten ons meevoeren in de mensenmassa. We raken niet erg onder de indruk. Op een paar zalen na. Die zijn een foto wel waard.

We vragen Raj om ons naar de Devaraja Market te brengen.
Deze enorme en zeer levendige bazaar dateert uit het bewind van Tipu Sultan en heeft lokale handelaren die traditionele artikelen verkopen, zoals bloemenslingers, wierook, specerijen en kegelvormige stapels kumkum (gekleurd poeder dat wordt gebruikt voor bindi-stippen). Er is ook een grote groente- en fruitafdeling waar het fruit prachtig opgestapeld ligt.
Natuurlijk wil iedereen iets aan ons verkopen. Met moeite lukt het om de zeer volhardende verkopers te weren.

We hangen nog wat op de hotelkamer en nemen een plons in het zwembad op het dak van ons hotel.
We zijn klaar in Mysore. Morgen trekken we verder. Nieuwsgierig naar wat we verder gaan meemaken.

Geschreven door

Al 25 reacties bij dit reisverslag

Prachtig prachtig. Wat een plezier geven jullie toch met de verhalen.

Ger en Marion 2023-02-19 10:58:45

Schitterende foto's

Elly 2023-02-19 11:25:38

Mooi die kleurrijke foto's en het verhaal erbij.

Jack en Hilde 2023-02-19 11:33:34

Wat een prachtige verhalen en mooie kleurrijke foto’s! Zo benieuwd ook hoe jullie het reizen op deze manier ervaren.

Joke 2023-02-19 11:36:50

Oh woow! Wat mooi daar. En geweldig die behulpzame digivaardige locals :-D

Justine 2023-02-19 11:52:50

Weer bijzondere ervaringen, ladies!

Mieke Breij 2023-02-19 12:43:17

Wat een belevenissen, mooi uitgebreid beschreven, zo te lezen komen jullie niets te kort met eten en prachtige kleurrijke foto’s. Dit weekend is het hier in het zuiden van het land ook kleurrijk. Groetjes van ons.

Arno en Mia 2023-02-19 13:09:58

Wat een levendig beschreven verhaal. Prachtige foto’s en dus volop meegenieten.

Marieke Gravemaker 2023-02-19 13:57:38

Prachtige foto’s zeg! En godezijdank gaat alles fysiek ook weer “with the flow”😇

ruud blaauwwiekel 2023-02-19 14:06:51

Wat een kleuren, net niet echt!

Nellie 2023-02-19 14:21:25

Prachtige foto’s van de volgens 👍👍👍 Tip ff teruggaan naar de plaats waar jullie die goeie sokken gekocht hebben…..! Dan hoeven jullie de rest van je leven voor een spotprijs geen sokken meer te kopen👍 Kan je zomaar een extra reis opleven met die besparing.

Ien&Bert 2023-02-19 15:09:05

Wat is het weer een kado om van jullie reis in het kleurrijke India mee te mogen genieten. Ook zonder het avontuur op de fiets zeer de moeite waard!

Truus 2023-02-19 15:30:10

Geweldig om mee te mogen genieten van jullie mooie kleurrijke reis door India. Wordt de fiets gemist?

Truus 2023-02-19 15:32:26

Wat een reis maken jullie! En een heerlijke foto's Geniet ervan, en ik volg jullie mee op reis.

Sjaak(scooterkip) 2023-02-19 16:12:49

Heerlijke afleiding jullie blog tijdens mijn ‘Corona-vakantie’ Ieder moet er toch blijkbaar eens aan geloven. Wat een kleurrijke reis en historie in een land van grote tegenstellingen! Snap goed dat t elke keer weer even wennen is met t spicy food. Jullie zijn wel wat gewend. Take care en mooie trip verder 🍀

Annemiek 2023-02-19 16:28:23

Prachtige foto's ladies! Heerlijk om met jullie mee te reizen. Passen we er nog bij, bij Raj in de auto? Dan fietsen we even naar jullie toe!

Ruth 2023-02-19 16:54:15

Prachtig verslag weer, Postert volgt jullie reis door India ook 🤗

Andrea 2023-02-19 18:16:32

Niet zelf fietsen, niet zelf autorijden en nu ook niet zelf roeien🤔🤣

Yvonne 2023-02-19 19:57:28

Wat een schitterende foto's en kleuren! Echt waanzinnig mooi!

Tanja 2023-02-19 20:08:17

Wat schattig dat kindje van die bananenverkoper! En een heerlijke tekst erbij! Genieten!

Hanneke 2023-02-20 17:13:09

Wat een kleuren ...... en weer een mooi verhaal.

Pauline 2023-02-20 23:37:53

Schitterende, kleurrijke foto’s…ik heb ervan genoten!!

José Meuwissen 2023-02-21 08:24:22

Mooi, de kleuren ( ervoor jullie ook geuren) van India!

Jacqueline 2023-02-21 18:42:05

Tja, alles is al opgemerkt door de schrijvers hierboven. Wat een mooie reis zijn jullie wederom aan het maken. Maar missen jullie de fietsen niet? Groetjes en nog heel veel plezier, Mieke

Mieke 2023-02-21 21:22:06

Wat een geweldige foto's en verhalen! Bij die man met zijn fluit moest ik onmiddellijk denken aan 'Het Fluitlied' van Bas Hoeflaak. Zoek maar op op YouTube😊.

Doreen 2023-02-22 12:48:54
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.