Geuren en kleuren

Maleisië, George Town

Dag 261
Gefietst: 9619 km


Na ongeveer 40 km fietsen stopten we graag even voor een korte pauze. Meestal was het dan ongeveer half 10. Voor deze stop kozen we een winkeltje uit waar een koelkast stond. Want we wilden een groene Fanta. Mierzoet en ijskoud. Met een rietje. Maar we kozen ook kritisch: er moest een bankje, een hoog stoepje of een stoel aanwezig zijn, de fietsen moesten in de schaduw kunnen staan en wij natuurlijk ook. Meestal zat opa of oma ook op het bankje in de schaduw en schoven wij gezellig aan.
Laatst zaten we bij oma en kwam er een jongen aanlopen van een jaar of 9. Hij keek vol interesse naar onze fietsen en met nog meer interesse naar ons, twee falangs. Giechelend ging hij naast oma zitten. Marijke zette haar pedagogische vaardigheden in om een gesprek aan te gaan en vertelde hoe ze heette, noemde mijn naam en vroeg naar zijn naam. Hij bleek Mik te heten.
Vader reed een pick-up voor waar al grote zakken op lagen gevuld met lege plastic flessen en lege blikjes. Mik moest nog even helpen met de pakken samengebonden karton. Handig klom hij op de achterbak en vulde de bak verder met de pakken karton.
Vader, moeder, en broer gingen vervolgens in de cabine van de truck zitten, maar Mik klom achterop de laadbak en hing over de cabine. Hij zwaaide tijdens het wegrijden met twee handen naar ons. Toen hij bijna uit het zicht was en alleen wij hem nog konden zien, stuurde hij ons nog een dikke kushand! Dank Mik, voor dit kippenvelmomentje!

Als er meerdere brommers geparkeerd stonden was het altijd de moeite waard om even af te stappen om te gaan kijken wat er aan de hand was. Vaak was er dan een lokale markt maar soms ook iets bijzonders. Zo ook deze keer. Bij een groot veld stonden brommers en een enkele pick-up geparkeerd. Op het veld stond een bamboe stellage waar diverse vogelkooitjes aan hingen. Prachtige bamboe kooitjes met een versierde metalen ophanghaak. Aan de kant stonden mannen met een kooitje waar een doek overheen geschoven was. We waren in een zangvogelwedstrijd beland. In elk kooitje zat een zangvogel, een karekiet. Ik herinnerde me een kinderkoor van vroeger dat de Karekieten heette en onder leiding van Willy François allerlei kinderliedjes zong. Deze karekieten moesten ook zingen. Want hoe meer ze zongen, des te meer verdiende hun baasje! Een scheidsrechter floot op een fluitje en drukte een stopwatch in. Een paar controleurs stonden bij de vogelkooitjes en telden het aantal keren dat de vogel zong. Toen het fluitje weer klonk na een minuutje, schreven de controleurs het gezongen aantal op een kaartje dat aan de kooi bevestigd zat. En, ja het was simpel, de vogel die het meest gezongen had, won.
Aan de kant stonden de mannen, de eigenaren van een kooitje met inhoud, te schreeuwen om de vogel aan te moedigen om toch maar zoveel mogelijk te zingen.
Ineens werden de kooitjes van de stellage gehaald, werd er een gekleurde hoes over geschoven en verdwenen de mannen met hun kooitjes op de brommer soms met in elke hand een kooitje. Een enkeling meldde zich bij de scheidsrechter om het blijkbaar gewonnen geld te innen.

Satun, de laatste plaats die we aandeden in Thailand. Een middelgroot stadje waar we een sobere, maar schone hotelkamer hadden. We boekten twee nachten. Zo konden we rustig uitzoeken hoe we naar Maleisië konden fietsen. Dat bleek zeer eenvoudig te gaan. We fietsten van Satun naar de Tammalang Pier over een nieuwe, strak geasfalteerde tweebaansweg. Het was erg stil, alleen wat apen aan de kant van de weg die ons nieuwsgierig nakeken. Natuurlijk waren we veel te vroeg; alle loketjes zaten nog dicht en personeel zat op allerlei plekken hun van de markt meegebrachte ontbijt te eten. Er viel gelukkig genoeg te zien. Zo was er een Russische vrouw met twee zeer aanwezige zoontjes van een jaar of 5 die de boel lekker op stelten zetten. We maakten maar meteen aan andere reizigers duidelijk dat wij ook falangs waren, maar absoluut niet bij deze drie Russische falangs hoorden! Aziatische kinderen keken met grote ogen naar de herrieschoppers; zij stonden geduldig naast hun ouders te wachten.
Een stempel in ons paspoort en we waren Thailand officieel weer uit. Behulpzame bootsmannen tilden de fietsen bovenop het dek. Wij moesten met de bagage binnen zitten. De boottocht naar Langkawi duurde slechts 70 minuten.
Voor Maleisië hadden we geen visum nodig: een stempel in ons paspoort voldeed. Onze fietsen stonden keurig voor ons klaar en we begonnen aan ons eerste tochtje in Maleisië: 24 km over een heuvelachtige, drukke weg naar Pantai Cenang, een poedersuikerstrand aan een kristalheldere zee. Het was wel even wennen allemaal: watersport voor de macho's voerde (letterlijk) de boventoon. Er werd gevaren met waterscooters en bananenboten, er was paragliding en opgeschoten knapen crosten met hun knetterende brommers over het strand. We hebben een dagje geluierd en het vanaf ons ligbedje allemaal vol verbazing aangekeken.
De tweede dag maakten we een fietstocht naar Oriëntal Village, 20 km noordelijker. Een pittige tocht met aardig wat klimmetjes. Onderweg zagen we groepen apen langs de weg, hopend op gulle toeristen.
Oriëntal Village was een zeer toeristisch gebeuren. Hiervandaan kon je met de steilste cablecar ter wereld naar de top van de Machincang Mountain, een 550 miljoen jaar oude berg. Boven gekomen kon je vanaf twee verschillende plateaus spectaculair rondkijken over de Langkawi archipel en Zuid-Thailand. Ook kon je over de langste, 125 meter, gebogen brug ter wereld wandelen. Honderd meter boven de grond en hangend aan slechts één enkele pilaar. Er mochten max. 250 mensen tegelijk op de brug, maar ik zag niemand die stond te tellen!
Als toetje konden we nog naar een 3D gebouw waar prachtige muurschilderingen te zien waren. Als je keurig op een stip ging staan kon je een mooie 3D foto maken en hilarisch bleek het te zijn als je zelf in die schilderijen ging staan. Ineens stond ik op een surfplank of werd ik door een haai opgevreten. Einstein druppelde iets in mijn mond en Marijke vocht met een reuzeninktvis.

Na drie dagen Langkawi waren we er wel weer aan toe om naar het vasteland te gaan. Dezelfde procedure, alleen nu geen douane. Onze fietsen werden achter in de boot geplaatst, naast een kist met een overleden persoon waar enkele familieleden naast zaten. Waarschijnlijk overleden op het eiland, maar volgde de crematie (het waren boeddhisten volgens ons) op het vasteland of werd het lichaam wellicht naar Thailand vervoerd. Het zag er vreemd uit met onze fietstassen en fietsen ernaast.
De overtocht verliep vlot en al gauw zaten we aan de heerlijke rijstgerechten in Kuala Perlis, een klein stadje waar een moskee die in het water staat de enige bezienswaardigheid bleek.
We overnachtten in een sober, kleurloos hotel. En, ik zeg het niet gauw, met een smakeloos ontbijtbuffet. Marijke ontdekte 's morgens toch nog een mug in de kamer, ondanks uitgebreide inspectie de avond daarvoor. En als Marijke een mug ziet kan die mug zich maar beter snel uit de voeten maken, want hij gaat eraan! Koste wat het kost. En deze uitdrukking werd wel heel erg letterlijk uitgevoerd. Marijke probeerde de mug tussen haar klappende handen te pletten en vermorzelde daarbij een glazen lampenkapje wat daar bij deze moordactie vreselijk in de weg hing. Na een schadevergoeding van €4 betaald te hebben vertrokken we, giebelend als pubers, op weg naar Penang. De mug heeft het helaas overleefd.

Maleisië is een islamitisch land. We zagen dus vooral vrouwen met sombere gewaden en een sombere hoofddoek. De mannen droegen kleurloze broeken en blouses en een wit mutsje, een fez, op hun hoofd. Ook hele jonge meisjes droegen een hoofddoek en de kleine kereltjes al een fez. Er wonen veel Chinezen en Indiërs in Maleisië. Dat geeft gelukkig wat kleur aan de samenleving. En, niet onbelangrijk, kleur aan de keuken! Want het eten in Maleisië bestaat vooral uit nasi. Met kip. Voor de variatie is een Indische thali in Georgetown een waar genot!

In Thailand stonk het regelmatig ontzettend. Niet gek als je bedenkt dat er overal vuilnis wordt gestort, vuilniszakken opengescheurd worden door zwerfhonden en door arme sloebers op zoek naar plastic flessen en blikjes. In dit klimaat gaat afval, en vooral vlees- en visafval, al snel enorm stinken! Om dit allemaal niet te hoeven ruiken hadden we al snel allerlei technieken ontwikkeld. Zo kon je natuurlijk gewoon je neus dichtgeknepen houden, maar met open mond fietsen werkte ook goed. Of, als er in de verte een vuilnisbelt te zien was, een diepe teug nemen en de adem inhouden tot we de berg voorbij waren. Hierbij liep je dan wel het risico dat je te snel weer moest ademen en alsnog de penetrante afvalgeur in je neus kreeg.
In Maleisië bleek het niet beter te zijn. We fietsten vaak langs overvolle containers met bergen vuilnis ernaast. Honden waren er bijna niet omdat deze door islamieten als onrein worden beschouwd. Alleen de Chinezen hebben honden. Ik weet niet of deze op de barbecue zijn beland, we zagen in ieder geval (eindelijk) heel weinig honden. Katten des temeer, maar die achtervolgden ons alleen als we aten.

Onderweg moesten we een brede rivier oversteken. Dat kon ook via een brug, maar die lag 20 km landinwaarts. Geen optie dus. Een klein bootje zette ons en de fietsen over voor anderhalve euro.
Dat was wel anders bij de veerboot naar Georgetown, Penang. Een enorme dubbeldekker die propvol gestouwd werd met auto's, brommers en twee fietsers. En zoals het nou eenmaal in de verkeershiërarchie gaat, de fietsers helemaal achteraan, stevig tegen de achterklep aangedrukt. Enfin, een kwartiertje varen en we waren er al. Ook ons hotel hadden we snel gevonden. Een heerlijke plek waar we vijf dagen vakantie gingen vieren en uitgebreid gingen genieten van de leuke stad Georgetown.

Geschreven door

Al 20 reacties bij dit reisverslag

Altijd leuk om jullie verhalen te lezen. Groetjes

Monique 2018-04-19 18:19:28

Keer op keer is en blijft het leuk jullie verhalen te lezen en foto's te zien! Heerlijk strand, fantastische brug en cable car en .......dan het kindje dat ligt te slapen😍

Joke 2018-04-19 18:25:48

Dank je wel voor dit leuke verslag. Ik heb het in één adem uitgelezen! Het lijkt me leuk om falangist in Thailand te zijn. Het omgaan met afval is toch wat anders dan hier in Nederland. Wat een belevenissen! Veel plezier verder.

Robert Lipper 2018-04-19 18:32:47

Ohhhh wat een pracht en heerlijk eten. Jullie zien er heerlijk relaxed uit. Wij hebben hier deze week ook vakantieweer. We werken gewoon maarbsavonds (nu dus) is het vakantie. Er ligt n lekker visje in de koeling en we steken het ei zo aan. :-).

Justine 2018-04-19 18:38:53

Hoi Marijke en Elly, heerlijk om weer een reisverhaal van jullie te lezen Goed van Marijke dat ze in training blijft 😘 in het omgaan met kinderen met “ aandachtvragend gedrag “. Zo hebben we dat ook weer gehad en kunnen jullie voorzichtigjes toegroeien naar Nederland, onderwijsland. Geniet nog maar even. Groetjes Lieke

Lieke 2018-04-19 19:05:48

Super verhaal met super foto's. Vandaag hier ook 28°c maar volgende week niet meer, dus geniet van zon, zee en strand! Goede reis verder en veel plezier

Daphne 2018-04-19 19:18:32

Wat een mooie ontspannen gezichten van jullie. Niet werken is toch heel goed voor een mens..:) Mooie avonturen weer. Ik geniet mee.

Angela 2018-04-19 19:34:38

Lieve dames, Wat een avonturen, wat een reis!! En dan al bijna 8000 km op de teller: chapeau 👍 Bijzonder om jullie verhalen te lezen, de foto’s te zien en aldoende meer kennis te krijgen over de verschillende culturen. Ik geniet ervan 😊 Hoop van harte dat ook het vervolg van Jullie reis zo voorspoedig mag verlopen. Nog veel plezier 🤗

Mariet 2018-04-19 19:35:44

Weer een geweldig verhaal, heb er van genoten! Groetjes Henny

Henny 2018-04-19 22:22:51

Telkens als ik jullie verhalen lees ben ik er een beetje bij! Wat schrijven jullie heerlijk beeldend en wat maken jullie een prachtige reis! Inspirerend! Liefs, Karin

Karin 2018-04-19 22:41:35

Serieus....jullie zintuigen worden dagelijks zo enorm geprikkeld, dat ik zelf bijna blij voor jullie ben dat jullie hartje zomer terugkeren naar Nederland waar het leven zich hier dan gelukkig ook voor een groot stuk buiten afspeelt en er vanalles te beleven valt. Ps. de baby was ik het liefst persoonlijk van die stapel dozen af komen halen, ik kan daar dus bijna niet naar kijken, uit angst dat hij een onverwachte beweging maakt. Groetjes vanuit een zonovergoten Limburg!!

José Meuwissen 2018-04-20 07:34:58

Het blijft heerlijk te lezen, je iedere dag weer laten verrassen door die heerlijke Aziatische cultuur. Enne ...denk nog maar niet aan Nederland hoor...jullie hebben nog dik twee maanden...geniet maar lekker door. Ik kijk uit naar het volgende verhaal.

Jacqueline 2018-04-20 09:19:24

wederom leuke verhalen en foto's....groetjes Mieke

Mieke 2018-04-20 11:57:53

Het is iedere keer weer heerlijk jullie reisverhalen met mooie foto's, te lezen en te bekijken. Ik geniet hier zo van en hoop dat de laatste maanden voor jullie heel ontspannen worden. Ik bewonder jullie en zie 2 gelukkige mensen. Veel liefs en een warme groet. Gon

Gon 2018-04-20 14:59:01

Dat was weer even meegenieten van jullie fantastische reis. Wat een mooie en prettige schrijftaal hebben jullie beiden. Je wordt echt even meegenomen op reis. Nog heel veel goeds toegewenst voor de komende periode.

Carla 2018-04-21 18:28:36

O, wat heerlijk om te lezen dames. De beschrijving van de vogelwedstrijd brengt me even terug in de tijd. Wat schrijven jullie toch beeldend. En die foto met dat eten.... hmmm 😋. Fijn vervolg van jullie reis!

Evelien 2018-04-21 20:35:40

Bedankt voor dit mooie verslag en de prachtige foto's. weer erg van genoten. Nu even lekker uitrusten. Geniet van alles , maar dat zal wel lukken. Hier nu warm en zonnig, ook fijn. liefs van ons, groetjes Joke

joke en hans 2018-04-22 13:22:52

We hebben 2 of 3 verslagen gemist we waren denk ik uit het bestand geraakt op een of andere manier...... gisteren op conny's verjaardag trokken we bij zus en schoonzus aan de bel en zij stuurden ons deze laatste trappers toe. Zijn we verslaafd geraakt aan jullie prachtige reisverhalen en foto's??? het lijkt er wel op. Willen jullie ons weer toevoegen? fam.petri@chello.nl heel veel reisplezier en hartelijke groetjes

michel en hanneke petri 2018-04-22 15:27:49

Prachtig verslag weer! Wat hebben ze toch fantastisch eten in Azië ! (Soms dus niet lees ik, maar over het algemeen toch een heel verfijnde keuken.) En jullie naderen de 10.000 km! Wat een prestatie, wat een conditie en wat een geweldige fietsen die dit allemaal voor jullie doen! Een geweldig jaar! Hele hartelijke groeten !

Jan en Loes 2018-04-22 20:00:56

Als altijd weer boeiend, spannend en informatief. Genoten van de verhalen. Hartelijke groeten, Super Ella

Ella 2018-04-22 22:48:53
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.