Uitslapen en ook nogeens een lange siësta

Italië, Carlazzo

Zon, buiten ontbijt, manucuren en pedicuren. Lekkere lunch met veldsla, gebakken peer, geitenkaas pitten en frisse dressing. Een lange siësta onder de Italiaanse zon. Afkoelen in het zwembad en vanavond macaroni eten. Het boekje wat we op de valreep nog vzn Dick dn Henny konden lenen wordt vansvond doorgespit. Het heet Genieten in Piemonte. Nou, dat gaan we zeker doen. Het gaat over de 4 jaargetijden en alles wat er zoal op culinair gebied te koop is. Nog geen twee generaties terug waren de bewoners in de Piemonte, de Langhe schrijnend arm. Nu behoort de streek tot het meest welvarende deel van Italië. In het boek ga je op reis door de smaak van De Langhe. Langs de grote variëteit aan kwaliteitswijnen zo kenmerkend voor dit gebied. Maar eerst langs de kazen, het Piemontese vlees, de truffel, hazelnoten, fruit, chocolade, torrone en grissini's. Het staat borg voor een tongstelend boek.

Slow Food.
Aandacht voor de smaak hebben de bewoners van de Langhe al decennia lang. Net als elders in de wereld dreigden ook hier de lokale producenten van kazen, worsten en wijnen te verdwijnen en daarmee de kwaliteit van smaak. Dit realiseerden Carlo Petrini en zijn groep vrienden uit de linkse beweging van de jaren zeventig zich. Zij richtten in 1986 in Bea een beweging op: Slow Food als protest tegen de fast food industrie. De combinatie van genot en ecologisch bewustzijn sloeg aan. In 1989 werd het een internationale organisatie en zetelt in meer dan 132 landen waaronder Nederland en tekt ca. 100.000 leden.

In 2003 richtte Slow Food i.s.m.de regionale autoriteiten een academisch instituut op.'l'Universita di Scienze Gasteonomiche'. De universiteit heeft 2 locaties, één te Pollenzo (bij Bra) en één te Colorno (bij Parma).

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.