Glasmuseum en glasblazerij in Leerdam

Nederland, Leerdam, Glasmuseum

Vandaag een fietstochtje naar Leerdam. Leerdam is de glasstad met Nationaal Glasmuseum aan de Lingedijk en de glasblazerij aan de Zuidwal in de binnenstad. De vroegere directeur van de glasfabriek P.M. Cochius (1874-1938) heeft de aanzet gegeven tot het Nationaal Glasmuseum. Hij wilde gebruiksglas op de markt brengen dat niet alleen betaalbaar en functioneel was maar ook mooi ontworpen. Om dat te realiseren nodigde hij vanaf 1915 diverse kunstenaars en ontwerpers uit - zoals de architecten H.P. Berlage en Frank Lloyd Wright - die het alledaagse productieglas omtoverden tot prachtig glaswerk. Naast het productieglas werden in de fabriek ook unieke glasobjecten gemaakt. Een aantal unica van A.C. Copier, Nederlands bekendste glaskunstenaar van de twintigste eeuw, werden rond 1928 al gesigneerd met 'museum'. In 1953 werd in het voormalige woonhuis van Cochius het Glasmuseum opgericht dat later is uitgebreid met de naastgelegen villa Lingesight. Het vernieuwde productieglas en de werken van A.D. Copier behoren nog steeds tot de topstukken van de museumcollectie.

De glasblazerij is gevestigd in een voormalige houtloods aan de rivier de Linge. Glas blazers laten zien hoe ze van zand, kalk en soda prachtige objecten gemaakt worden. Ze blazen het glas met een blaaspijp, trekken glasdraden, voegen kleur toe en zwaaien met de pijp, waardoor niet één object hetzelfde is. Dit proces wordt in detail uitgelegd en kunnen we vanaf de tribune volgen. Naast de Nederlandse glasblazer Marieke..... zien we ook een Noorse- en een Zweedse glasblazer aan het werk. Lunch aan de haven van Leerdam. Fietsen links en rechts van de Linde. Dat is genieten.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.