Weer een mooie dag

Spanje, Triacastela

Rugzakken

Vanmorgen bij het vertrek stond de gang van de albergue al vol rugzakken, allemaal keurig gelabeld met de plaats van bestemming. Straks komt een speciaal koeriersbedrijf of Correos, het Spaanse postbedrijf deze ophalen om ze naar de volgende geboekte albergue, hostal of hotel te brengen. Volgens mij vervoert Correos op de Camino Frances tegenwoordig meer rugzakken dan brieven, ik weet het niet. Het is inderdaad zo dat veruit de meeste pelgrims hun rugzak of bagage vooruit sturen en hun etappe enkel met een dagrugzakje volbrengen. En daar is helemaal niets mis mee. Het geeft deze pelgrims de kans hun Camino af te leggen zonder de last van een zwaardere rugzak. Wie dat niet kan, hun bagage vooruit sturen zijn de pelgrims die slapen de in de gemeentelijke albergues. Daar kan immers niet vooraf geboekt worden. Vele van deze groep zijn jongeren. Het is trouwens opmerkelijk hoeveel jeugd er op de Camino te vinden is. Dan zijn er natuurlijk ook degenen die om principiële redenen onder alle omstandigheden hun rugzak zelf willen dragen, of zoals Norbert het eens verwoordde: “‘Ik draag mijn lasten zelf.” Persoonlijk ben ik niet zo principieel, maar ik draag mijn rugzak van ongeveer 10 kg ook wel zelf. Het gaat weliswaar wat trager, vooral bergop, maar voor mij is dat geen probleem, ieder zijn eigen tempo. ’s Avonds zien we elkaar meestal toch terug.
 

Alto do Poio

Het was weer zo een mooie ochtend om te wandelen, eerst op de flanken van de berg tussen de bomen, later opnieuw wat klimmen naar de Alto de San Roque en de Alto do Poio. Op de Alto de San Roque staat het grote bronzen standbeeld van de pelgrim die zich zet tegen de wind. Vandaag geen wind, regen of sneeuw op deze hoogte maar een heerlijk zonnetje. Voor velen kwam na 9 km de laatste helling naar Alto do Poio toch nog als een verassing. Deze was enorm stijl, tot 18 %. Bij de bar net op de top was het daarom aanschuiven geblazen. Iedereen had er dorst van gekregen.
 

Weer dalen

En dan begon een schitterende afdaling. Het eerste gedeelte bleef nog even op hoogte en zorgde weer voor schitterende panoramas met vele tinten groen, bomen, weiden, hagen, kleine boerengehuchtjes, wolken tussen de bergen: echt adembenemend mooi. Ik herinnerde me daar de mooie afdaling met de fiets van vier jaar geleden. Toen moest ik op de weg letten en zag ik weinig van het landschap, nu had ik gewoon ogen tekort.
Bij een van de stops maakte ik kennis met Sjef en Marie-Josée uit Margraten bij Maastricht. Zij kwamen uit Madrid gewandeld en zo in Sahagun aangesloten op de Camino Frances. Het waren ervaren pelgrims die met deze tocht niet aan hun proefstuk waren. Daarbij zat ook de Nederlandse Joke voor wie de ganse tocht volledig door een gespecialiseerd reisagentschap was geregeld: reis, verblijf, bagagevervoer, rustdagen. Ze vond dat allemaal prima zo.
 

Triacastela

Het laatste deel van de afdaling naar de slaapplaats van vandaag liep dan weer mooi in de schaduw van overhangende bomen en struiken. Die schaduw kwam op het stilaan hete middaguur wel van pas. Ondertussen hadden we 21 km afgelegd.
Triacastela verwijst naar de drie vestingen die hier vroeger waren. Naast de drie pelgrimshospitalen was er hier in de middeleeuwen blijkbaar ook een pelgrimsgevangenis. In deze tijd is het nog altijd een belangrijke etappehalte na de overtocht van de O Cebreiro en de Alto do Poio.
‘s Avonds heel gezellig en lekker gegeten met Simon, Sjef, Marie-Josée, Norbert, Joke en Wim. Lekker in het Vlaams en Nederlands kunnen kletsen.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Al weer een onvergetelijke dag om over na te dromen vannacht. Prachtige zichten , mooie natuur wat wil je nog meer. En dan nog eens Nederlands spreken met je intussen wel nieuwe vriendengroep. Het kan niet op. Goede nacht en morgen maar weer uitkijken naar al dat moois. De drie van tante Mene

De drie van tante Mene 2022-05-27 21:35:36

Weer mooie foto's geniet verder.

Norbert De Kimpe 2022-05-28 10:31:20

Volop genieten daar! Elk reisverslag van jou groeit de goesting om snel ‘mijn camino draad’ weer op te pikken! Ik kijk nu al uit naar jouw tips …om in 2023 mee aan de slag te gaan. Top ook hoe je fysiek in goede conditie bent ! Volop genieten nog !

Micheline 2022-05-28 15:20:34

Toch verwonderd dat er zoveel jongeren zijn die de camino doen: er moeten hier meer jongeren zijn dan aanwezig in onze kerken...!!!

Yannick 2022-05-28 16:54:36
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.