Geluksvogel

België, Dinant

Als alles mee zit

Ik voelde me vandaag maar weer eens Jaak de Geluksvogel. Rustig fietsend over de Ravel naar mijn laatste overnachting als pelgrim kwamen de mooie herinneringen aan deze fantastische twee maanden naar boven.
Wat een geluk:
  • dat Rita en de kinderen mij deze mogelijkheid hebben geboden
  • dat het weer zo schitterend is geweest
  • dat ik zo veel interessante en bijzondere mensen heb kunnen ontmoeten
  • dat je als pelgrims onder elkaar ook echt die verbondenheid voelt, welke Camino ook iedereen voor zich heeft gekozen
  • dat ik zo veel mooi erfgoed uit dat rijke pelgrimsverleden heb kunnen bewonderen
  • dat het beleven van de weg naar Compostela en terug in de praktijk ook echt het doel is gebleken en dat niet enkel het bereiken van de bestemming belangrijk was
  • dat mijn gezondheid en conditie het niet hebben laten afweten
  • dat ik geen last heb gehad van blessures, zadelpijn of andere ongemakken
  • dat ik gespaard ben gebleven van materiaalpech, tot nu toe zelfs geen lekke band en nog altijd dezelfde remblokjes
  • dat bij kleinigheden het uiteindelijk allemaal goed gekomen is
  • dat Sweerman zulke goede gidsen heeft gemaakt voor de fietspelgrim
  • dat ik blijkbaar zo veel mensen een plezier heb gedaan door hen te laten delen in mijn verhaal
  • dat ik zo veel bemoedigende reacties kreeg die me veel energie hebben gegeven
  • dat alle voorbereidingen en alle inspanningen hun nut hebben gehad
  • dat ik inderdaad ook voortdurend van alles en nog wat heb kunnen genieten
  • kortom, dat ik me een echte pelgrim heb mogen voelen en ook echt kunnen zijn.
 

Snellere reis terug

De terugreis heeft minder tijd gekost dan de heenreis. Daar waren meerdere redenen voor:
  • de westelijke route terug is veel vlakker dan de oostelijke waardoor de gemiddelde snelheid iets hoger kon liggen
  • ik had me voorgenomen op de terugweg een uurtje langer per dag te fietsen, waardoor ik ongeveer een 100 km per dag kon vorderen. Ik had tenslotte al wat geoefend de voorbije maand
  • door pas na 100 km naar een slaapplaats te zoeken, gebeurde het in de praktijk echter meerdere keren dat ik pas 10, 20 of zelfs 30 km verder voor de nacht terecht kon.
  • tenslotte gold ook wel voor mij het spreekwoord: "Als het paard de stal ruikt."
 

Abdij van Leffe

Na een rustige rit vanuit Chimay, eerst op gewone wegen, vanaf Mariembourg via de Ravel tot aan de Maas, bereikte ik vlot de stad Dinant. Het was er druk door de vele toeristen. De abdij van Leffe ligt iets verder. Men hoefde me er geen uitleg meer te geven en net als de vorige keer had ik de hele verdieping voor de opvang van de pelgrims voor mij alleen.
's Avonds kreeg ik een uitgebreide maaltijd voorgeschoteld. Voor een pelgrim is verblijf en eten gratis in de abdij, maar men kan vrijblijvend een donatie doen voor de behoeftigen.

Geschreven door

Al 30 reacties bij dit reisverslag

In twee maanden heen en terug. Wie had dat gedacht! Bedankt om virtueel mee te mogen rijden. Ik heb er zowaar ook goesting in gekregen. Voor morgen: een paar sterke vleugels die je snel thuis brengen. Ik ken er enkele die heel blij gaan zijn. Maar de trip was je van harte gegund. Nog even...... Je zus.

Germaine 2018-06-09 20:23:47

Super Jaak. Fantastisch gedaan. Een en al bewondering en zoals ik al eerder heb gezegd, gezond jaloers. Hou me op de hoogte als je aan je lezingenreeks begint 🤣. En Germaine, wat houdt je tegen? Als je ons ook maar laat delen in je belevenissen. Rita, vanaf morgen leef je met een gelouterde maar minstens zo plezante pelgrim.

Roel uuijt Gèringe 2018-06-09 20:42:36

Wat een prachtige woorden om je reis en gevoelens en belevenissen te verwoorden en te delen met ons alle,waarvoor ook onze dank. Laat morgen op vaderdag alles op je afkomen als echtgenoot, papâ, opapa en gebuur en geniet van je laatste trip en koester de stempels van je caminoboekje. En lees af en toe je eigen verhalen en reacties nog eens na om te herbeleven en toch je kan belevingen niet altijd verwoorden maar bewaar ze in je hart en koester ze. Een goede nacht Jaak en morgen en altijd nagenieten van Compostella dit wensen de drie Jacqueline en Jean en Mia Leen uit Reppel.

De 3 van tante Mene en nonk Jaak uit Reppel 2018-06-09 20:53:25

Proficiat en welkom thuis, amai wat een mooi parcours.

Sidon 2018-06-09 20:56:21

Whow, zo’n prestatie. 👍 Hier is er nog ene jalours. ( en neet te houwe)

Vera 2018-06-09 21:12:36

Proficiat Jaak voor deze prachtprestatie al weer een bewijs van je doorzetting en goede planning! Wij genoten dagelijks van je fijne reisverslag en mooie foto’s! Guido heeft zijn camino de francigena in Italië ook tot een goed einde gebracht en kijkt er met een voldaan gevoel op terug😇jullie moeten achteraf maar eens wat ervaringen uitwisselen bij een goed biertje😉

Rina enGuido 2018-06-09 21:16:45

Dag Jaak, ook op je terugweg ben ik je verhalen dagelijks met veel respect en bewondering blijven lezen. En gaandeweg begon ik me af te vragen of ik iets verkeerd verstaan had toen je vertelde dat je 3 maanden onderweg zou zijn voor je pelgrimstocht. De redenen die je opsomt voor je snellere terugreis verklaren natuurlijk het één en ander, maar zelfs dan, je moet het maar doen zo'n tocht in amper 2 maanden tijd. Een dikke proficiat! En een geluksvogel ben je inderdaad, op alle fronten, ik kreeg kippevel bij je opsomming. Allemaal zo mooi en zo waar. Al dat geluk is je van harte gegund. De herinneringen aan alle facetten van deze pelgrimstocht zullen onuitwisbaar zijn. Ik wens je morgen nog een mooie, mijmerende rit en een veilige thuiskomst bij je familie. Vele groeten, Rita Diriken

Rita Diriken 2018-06-09 21:22:58

Hele dikke proficiat Jaak - nog één nachtje slapen en je bent - een héél stuk rijker - terug thuis! Ook een welgemeende merci dat ik je reis dagelijks mee mocht volgen via je prachtige, volledige verslagen. Ik heb er, net zoals vele anderen, echt van genoten en kan alleen maar zeggen: RESPECT en BEDANKT!!! Voor Rita doe ik mijn hoed ook af - 2 maanden zonder jou aanwezigheid is niet niks :-) !!!

lieve Conings 2018-06-09 21:38:04

Proficiat Jaak met je puike prestatie! Voor morgen nog een laatste veilige etappe naar huis. Geniet van een lekkere Leffe deze avond.

Dominique 2018-06-09 21:45:12

Bedankt voor de mooie verhalen en Welkom thuis

Jan en marijke 2018-06-09 22:42:49

Proficiat Jaak! Wat een fysieke prestatie. En dan dagelijks nog je tekst maken. Schitterend gewoon. Goed thuiskomen morgen.

leanders.reizen 2018-06-09 23:07:45

Wat een beleving, wat een belevenis, wat een ervaring, wat een resultaat voor al je voorbereidingen .... en wat een opluchting voor Rita en de kids om je veilig terug in Sint-Truiden te weten, ... hoe aanstekelijk, hoe inspirerend ... hoe jaloers om wat je presteerde, maar vooral om je toevallige ontmoetingen, je ..., je ..., je camino. Respeto!

Tony 2018-06-09 23:12:05

Mooie woorden, Jaak. Het was werkelijk een plezier je dagelijks te volgen, je bent een tri-atleet: goede fietser, aangename vlotte schrijver, overtuigde pelgrim. Fijne en behouden thuiskomst!

Francis Weckx 2018-06-09 23:40:13

Proficiat Jaak! Superprestatie!

Karin 2018-06-10 00:17:26

Jaak bedankt voor het mogen meebeleven van je fantastische pelgrimstocht .ik heb ervan genoten ! Respect ! Voor morgen welkom thuis en een mooie warme vaderdag samen met je geliefden. Je bent een topper echt om fier op te zijn!!.!

Annie Nijssen 2018-06-10 01:43:53

proficiat!!!!!!! de pelgrim is terug thuis (bijna) U bent een voorbeeld voor velen!!!! De hemel en de aarde hebben U bijgestaan, kerngezond, zonder pech, geen ziektes, geen materiële panne, wat een geluksvogel ben jij!!!! Dit wordt een vaderdag om nooit te vergeten!!!! Ik ga je verslagen missen, ze waren zo mooi en leerrijk geschreven. Dank U!!! De laatste tocht naar de thuishaven, daar zullen ze gelukkig zijn. Dank U wel, zo ben ik ook een klein beetje op pelgrimstocht geweest. Het ga je goed Jaak, geniet nu maar van de verdiende rust, en vergeet niet dat je op pensioen bent. Vele groeten uit Lanaken,

cathy Ramaekers 2018-06-10 02:01:03

Veel kan ik er niet aan toevoegen Blij dat je goed en wel thuis komt en voor de rest veel respect Tot wederhoren Jaak Ik kijk er naar uit

Jef Yskout 2018-06-10 02:14:29

👍👍👍👍👍👍👍!!!!!

Ingrid 2018-06-10 09:00:43

Welkom thuis!!! Superprestatie!!! Bedankt voor je je fijne verhalen!!! Gelukkige vaderdag! Ik.ga het missen! Chris

Chris iliaens 2018-06-10 09:07:55

Proficiat Jaak. Ik heb ook gelijk zoveel andere mensen je reisverhalen en belevenissen elke dag gevolgd Zeer uniek om dit allemaal te kunnen verwezelijken. Bedankt dat wij ook via de blog je konden volgen. Geniet van je pensioen samen met je familie en vrienden .groetjes van Denise

Denise Dehasque 2018-06-10 09:42:29

Je bent inderdaad een geluksvogel vandaag. Maar dat geluk heb je dan ook maandenlang moeten voorbereiden. Het moet een fantastisch gevoel geven na zo 'n prestatie. Geniet van vaderdag 😎. Ze zullen je nogal in de watten leggen op het thuisfront en terecht! Tot binnenkort.

Mieke 2018-06-10 12:04:44

Proficiat Jaak! Wat fijn dat ge gezond en wel terug thuis zijt! Ook wij hebben dagelijks genoten van je verhalen en van de hartverwarmende commentaren. De trouwe 3 van tante Mene en Nonk Jaak uit Reppel zijn onvergetelijk😀. Tot gauw, Kris en Yves

Kris Willems 2018-06-10 12:05:45

Opvallend hoeveel redenen ge aanhaalt om te bewijzen dat uw pelgrimstocht een succes was waarvoor ge de bewondering hebt afgedwongen van zovelen. Hopelijk zien we u op het Zomerfeest van St Gerardus om er samen te drinken op uw succes en vriendschap

Yannick 2018-06-10 12:33:27

Proficiat! Wel thuis! Dat zal ook weer wennen zijn. Als je je verhaal eens doet, wil ik graag eens komen luisteren Groeten met veel bewondering

Jaak Bollen 2018-06-10 14:19:24

Proficiat Jaak met jouw knalprestatie. Geniet van jouw thuiskomst en dit op Vaderdag. Misschien wil je binnenkort een verslag voor K&L maken???

Jaak en Monique Peyls- Pirard 2018-06-10 14:49:27

Dag Jaak, nog even een laatste reactie. Waarschijnlijk ben je nu thuis of toch wel heel gauw. Daar staan Rita, je kinderen en kleinkinderen jouw komst af te wachten want zij zullen heel blij zijn dat hun opapa terug thuis is. Knuffel hen maar eens goed want dat hebben ze lang moeten missen. Nogmaals een dikke proficiat en al mijn respect voor jouw prestatie. Ik wil nog even een vervolg geven aan mijn speech ter gelegenheid van jouw pensioenviering. Als je een doel voor ogen hebt, ga je er voor en lukt het jou om dit tot een goed einde te brengen. Nu heb je dit ook weer gedaan. Dat is wat ik zag in 1990 in die man in de bleke overjas met het blauwe kraagje !!!! Een fijne vaderdag toegewenst. Hartelijke groeten en tot binnenkort. Chrisja.

Chrisja Zawodny 2018-06-10 16:58:19

Jaak, wat hebben mijn vrouw en ik gans de reis kunnen genieten van de prachtige dagelijkse verhalen. Het respect dat ik al altijd voor u heb gehad, is zoveel maal toegenomen door je prestatie. Een hele dikke proficiat.

Willy Kenis 2018-06-10 18:17:58

Jaak, proficiat met het bereiken van je doel en bedankt voor de inspirerende verslagen

Rita en Danny 2018-06-10 19:07:51

Jaak, ik vermoed dat je met gemengde gevoelens je eindbestemming bereikt hebt. Je hebt een fantastische reis achter de rug, waar wij ook een beetje hebben mogen van meegenieten, dank zij je dagelijks verslag. Ik denk dat je voortaan je tijdnotatie mag aanpassen. AC en PC zal niet meer betekenen voor en na Christus, maar voor en na Compostella. Een ervaring die je verdere leven zal bijblijven. Rust goed uit en geniet met volle teugen na van deze prachtige en bewonderenswaardige onderneming. Ik kijk er naar uit je binnenkort terug te zien.

Frans 2018-06-10 21:07:26

Dag na dag, telkens opnieuw uitkijken naar dat reisverslag en nu...niks meer, wanneer vertrek je voor de volgende uitdaging? Beste Jaak, ferm gedaan, knap !

Kris en Miet 2018-06-12 21:35:10
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.