Over de Pyreneeën

Frankrijk, Saint-Jean-Pied-de-Port

Erro

Wakker geworden van de regen op het platte dak aan mijn raam: dat beloofde. Maar daarvoor is er regenkleding. Een half uur na mijn vertrek was ik uit Pamplona, voorbij de drukke invalswegen en fietste ik de smalle groene vallei in richting Frankrijk.
Er moest vandaag nog wat geklommen worden. De eerste behoorlijke klim was naar de Alto de Erro. Doordat de hellingsgraad gelijkmatig was, ging dit eigenlijk heel goed. De regen speelde enkel het eerste uur mee. Boven op de kam pauzeerde ik voor een colaatje aan een kraampje, naast de wandelweg. Van de andere kant van de berg kwam een Nederlands echtpaar op dat moment boven: hij op de fiets, zij de laatste meters duwend. Even wat gebabbeld over de tocht en de beklimming van de Puerto de Ibaneta die zij gisteren deden en waarvan ik straks kon afdalen.
Ook de volgende heuvel omhoog, de Alto de Mezkiritz, draaiden de pedalen licht en vlot. Oefening baart kunst.
 

Ibaneta of Roelandspas

Op het middaguur was ik boven in Roncevalles waar snel wat gegeten werd. Toen ik de bar buitenkwam zat alles onder een dikke mist. In Roncevalles staat een klooster dat al eeuwen onderdak en verzorging biedt aan de pelgrims. Ook nu is er een zeer grote Albergue in ondergebracht.
Iets verder werd de Ibanetapas bereikt: 1057 m hoog, de laagste Pyreneeën overgang.
Hij wordt de Roelandspas geheten naar de trouwe dienaar van Karel de Grote, die als aanvoerder van de achterhoede daar sneuvelde toen hij door de Basken werd aangevallen nabij Roncevalles. Het Roelandslied herinnert daar aan.
In de mist dalen was niet zo interessant. De bril werd vochtig en door de snelheid was het net of ik door de regen fietste. Gelukkig was er weinig verkeer. Na tien km dalen veranderde de mist in lichte regen en na een uurtje geconcentreerd bezig zijn bereikte ik in Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk.
 

Saint-Jean-Pied-de-Port

Een klinkende naam voor pelgrims naar Compostella. In de maand mei bijvoorbeeld beginnen vierhonderd wandelaars per dag hier hun pelgrimstocht en trekken de Pyreneeën over via de Roelandspas. Met bussen en treinen worden ze aangevoerd. Het dorp is er op ingesteld om al deze mensen te eten, drinken en slapen te geven.
Het historisch stadje ademt het pelgrimsverleden met zijn oude gebouwen, brug en steile straatjes. Ondertussen is het een drukke toeristische plaats geworden.
Morgen vervolgt de terugweg door Frankrijk. Na vier weken Spanje was het toch wel even aanpassen om terug in het Frans tegen de mensen te praten. Maar dat zal wel heel snel wennen, zeker?

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Goed bezig Jaak! Geniet nog van la douce France en..... Als je straks éénmaal de stal geroken hebt ga je ongetwijfeld een tredje sneller trappen... 👍😎

Bert 2018-05-28 21:01:19

En hier is het heet 30 graden en meer. aar voor je beklimming was deze vochtige omgeving wellicht makkelijker voor je ademhaling. Morgen weer een dag met veel variatie toegewenst na een ontspannen nacht. Goede nacht Jaak en tot volgend berichtje van ons drie Jacqueline en Jean en Mia Leen uit Reppel

De 3 van tante Mene en nonk Jaak uit Reppel 2018-05-28 21:08:56

Geniet van je terugtocht door La Douce. Met,zoveel training achter de rug wordt het nu een makkie!

Ludo 2018-05-28 21:36:26

Hallo Jaak, je ziet er alvast niet afgetobd uit op de foto die je ons mailde. Wat zegt de weegschaal? Ideaal gewicht bereikt om de vele kilometers door Frankrijk af te malen? Mag geen zorg meer zijn voor een fanatieke pelgrim als jij. Wel thuis!

Willy 2018-05-28 22:34:38

Saint Jean Pied de Port al, het lijkt nu wel heel snel te gaan. Ongelooflijke prestatie, ongelooflijk mooi en al even ongelooflijk aanstekelijk en uitdagend. Hoe sjiek zijn al die toevallige ongedwongen ontmoetingen? Geniet ervan, van al je belevenissen die je richting het noorden op je tocht gaat tegenkomen. Door de Bordeauxstreek? Langs St. Emilion? Santé.

Tony Nijsten 2018-05-29 01:31:22

Het moet toch niet zo aangenaam zijn te fietsen in regen en mist: is dat niet wat gevaarlijk in de bergen? Eindelijk Frankrijk waar ge de taal beheerst en dus nog betere contacten kunt leggen: profiteer ervan.

Yannick 2018-05-29 09:57:08
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.