La Loire en Le Loir

Frankrijk, Châteaudun

Tours

Een heerlijk ontbijt bij Mme Claudine met zelfgemaakte producten: heerlijk! Al na een klein uurtje bereikte ik Tours.
Tijdens de ochtendspits met de fiets een grote stad als Tours binnen rijden is geen lachertje. Gelukkig probeerde de gids zoveel mogelijk verkeersarme wegen te gebruiken en had de stad een aantal fietspaden afgelijnd (?) maar toch.
Tours is altijd een belangrijk centrum geweest voor de pelgrims naar Compostela. De Via Tourensis was voor degenen die van Noord-Frankrijk kwamen de gebruikelijke weg. In Tours begint deze belangrijke westelijke pelgrimsroute naar de Pyreneeën en de stad was een verzamelplaats waar vele pelgrimswegen samenkwamen. De verering van St .Martin (die van de mantel) speelde daarbij een belangrijke rol. Zijn graf bevond zich in een Romaanse basiliek met enorme afmetingen, die na de Franse revolutie is afgebroken. Zijn graf is behouden in een nieuwe basiliek in neo-Byzantijnse stijl. De indrukwekkende kathedraal St. Gatien is gewijd aan de eerste bisschop van Tours en werd gebouwd op de overblijfselen van de Gallo-Romeinse stad Caesarodunum.
 

Martin en Sally uit Australië

Net voor ik het historisch centrum van Tours wilde binnenrijden zag ik twee fietsers voor een bakkerij staan. Aangetrokken door deze twee elementen stopte ik en maakte kennis met Martin en Sally uit Australië. Zij hadden hun fietsen mee met het vliegtuig om in Frankrijk een fietstocht door het hele land te maken. Zij waren erg geïnteresseerd in de technisch kant van mijn fiets en vroegen honderduit en fotografeerden alles. Van Compostela hadden ze nog nooit gehoord. Terwijl ik bij de bakker binnen was letten ze even op mijn fiets. Weer zo een toevallige leuke ontmoeting op de stoep.
 

Langs de Loire

Net buiten Tours leidde mijn gids mij langs de oevers van de Loire. Het was er mooi fietsen. Af en toe een glimp van wijnkastelen en wijnkelders. En natuurlijk was het ook vlak. Vandaar ging het over een verlaten spoorweg.
Château-Renault werd doorkruist, in vroeger tijden een belangrijk centrum in de lederindustrie.
 

Langs de Loir

Vanaf Vendome leidde Sweerman langs de oevers van Le Loir. Ook Vendome was vroeger een belangrijke etappeplaats voor pelgrims, ondermeer door de legende dat St. Martin een stervend kind in de armen van zijn moeder tot leven wekte.
Het fietste makkelijk vandaag en het weer was weer schitterend: zon en weinig wind, weliswaar opnieuw met dreigende onweerswolken.
 

Michel uit Kortrijk

Midden tussen de velden ontmoette ik Michel uit Kortrijk. De man was erg blij iemand te ontmoeten met hetzelfde doel als hij: heen en terug fietsen. Vorig jaar was hij tot in Saintes geraakt maar door medische problemen heeft hij toen moeten afhaken. Dit jaar opnieuw dus en vorige woensdag is hij thuis vertrokken. Michel doet een 100-tal km per dag. Hij vertelde honderduit over alles. We hebben samen langs de kant van de weg in het veld lange tijd gezellig gebabbeld en informatie uitgewisseld. Hij raadde me een goede camping aan in Châteaudun, waar hij vorige nacht had geslapen.
Een goed idee voor de overnachting vandaag, ware het niet dat opnieuw een onweer opstak en ik mijn tentje wel een andere keer zal gebruiken in drogere omstandigheden.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Gelukkig heb je alle dagen een geschikte overnachtingsplek gevonden en bleef pech uit je buurt en dat blijft hopelijk zo tot het einde. Weer fijne ontmoetingen vandaag en dan nog verslag maken voor alle volgers in België het is toch een opdracht na alle inspanningen. Waarvoor onze dank Jaak en nu een goede nachtrust om morgen weer fit te zijn en te genieten. Fam Leen uit Reppel

De 3 van tante Mene en nonk Jaak uit Reppel 2018-06-04 22:51:04

Bonjour, Jacques. Ca va bien, il me semble. Et si vite. De benen zijn gerodeerd he. En de volgende halte: Chartres? En dan op het gemakje door dat provinciestadje? Parijs? of toch maar een iets rustigere route? En ik ben nu al benieuwd naar je volgende exploot? Rome? Tot op het zomerfestival, nog fijne fietsdagen.

Tony Nijsten 2018-06-05 00:28:12

Jaak, je bent bijna thuis!!! Amai man, wat een prestatie, in St-Gerardus gaan ze blij zijn want je haalt het zomerfeest!!! Zo'n mooie reis zou een mens ééns in zijn leven moeten doen, zo'n rijke ervaring, zo'n mooie landschappen, prachtige kerken een burchten. Jij hebt het ervaren, dat is iets voor het leven en je bent bijna terug thuis, zonder brokken!!! Wie doet hem dat na. Proficiat, nu al, ja, dat mag wel!!!!! Nog enkele dagen en dan ben je op Belgisch grondgebied. Welkom terug in het land. Nog een veilige verdere reis, groetjes uit Lanaken

cathy Ramaekers 2018-06-05 00:44:23

De Loirestreek is mijn inziens zeker een van de mooiste plekken in Frankrijk dikwijls met een uitzonderlijk goed klimaat. Ook de Loir is een schitterende rivier: reeds jaren logeren wij langs de Loir in Briollay in de streek Anjou Profiteer van uw dag

Yannick 2018-06-05 09:49:54
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.