Lang en recht

Spanje, Frómista

Camino Real

Vandaag zou het de dag worden van de lange rechte wegen, dat herinnerde ik me nog van twee weken geleden. Het was even wachten voor we onze fietsen hadden, de zaak ging immers pas om 8 uur open. Ik wenste de Nederlands fietspelgrims een Buen Camino en vertrok de andere pelgrims tegemoet. Op de lange weg van 20 km tot Sahagun was al veel bedrijvigheid. Voor mij was het leuk om de tegemoetkomende wandelaars te groeten en af te wachten of er reactie kwam. Het overgrote deel groette spontaan terug of zelfs als eerste. Ik reed ook veel fietsers tegemoet. Die groeten elkaar zo wie zo altijd, al is het maar met het hoofd wanneer ze het stuur niet kunnen loslaten bij een daling of een beklimming. In verhouding vandaag toch heel wat fietspelgrims gezien, bicigrinos worden ze hier ook genoemd.
 

Oorwurm

Ik zit al enkele weken met een oorwurm. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Zeker op lange eentonige stukken gelijk vandaag, maar ook bij beklimmingen probeer ik cadans van de pedalen en ademhaling in evenwicht te houden. Hiervoor heb ik een eigen deuntje ontwikkeld dat ik quasi luidop tussen mijn tanden fluit, ontelbare keren opnieuw. Op de fiets werkt dat heel goed. Het nadeel is dat dit deuntje ook na het fietsen blijft doorwerken en voortdurend in mijn hoofd blijft zitten. 't Zal wel ooit overgaan zeker? Na het fietsen?
 

Fromista

Daar wilde ik vandaag naar toe en het is ook nog gelukt na 100 km vlak fietsen. Voor de duidelijkheid, hier in de Meseta in Spanje is vlak fietsen gelijk aan bij ons in Haspengouw. Navarra en Galicië zijn meer te vergelijken met onze Ardennen.
In Fromista tonen de kerken de grandeur van de betekenis van dit stadje in de vroege middeleuwen, als belangrijke etappeplaats voor de pelgrims. Zowel de gotische San Pedrokerk als de vroegere kloosterkerk San Martin in romaanse stijl en ook de gotische Santa Maria del Castillo, op de plaats van de vroegere vesting, verwijzen naar de rijke geschiedenis van dit plaatsje.
Morgen wil ik Burgos bereiken.

Geschreven door

Al 10 reacties bij dit reisverslag

Je bent niet de enige met een figuurlijke oorwurm want sinds jij vorige zondag als titel ' Op een mooie pinksterdag' schreef gaat dat liedje niet meer uit mijn hoofd! Nog een leuke en veilige terugweg gewenst!

Mieke 2018-05-23 21:32:49

Er zijn soms melodietjes of liedjes die je ook wakker houden en niet loslaten en je voor altijd gaat koppelen aan...steeds verder weg van Compostella zullen het aantal pelgrims wellicht ook minderen maar in de dorpen en stadjes zal ontmoeten wel lukken. Goede nachtrust en geniet morgen van je volgende etappe. Fam Leen uit Reppel

De 3 van tante Mene en nonk Jaak uit Reppel 2018-05-23 21:55:36

je vermeldt het zo terloops: doel bereikt na 100 km fietsen precies of t is niks je conditie blijft goed, houden zo groetjes

Jef Yskout 2018-05-23 21:57:07

onverwachte ontmoetingen, dat blijft toch plezant. Hopelijk kom je nog veel leuke mensen tegen op je tocht. Amaai, en die verloopt vlot. Je bent nu echt een 'getrainde en ervaren fietsende pelgrim'. Nog veel geluk en behouden thuiskomst!

Annie 2018-05-23 23:43:04

Onvoorstelbaar Jaak van wat je beleeft, opneemt, meegeeft aan het thuisfront. De ontmoeting met tal van pelgrims geeft je blijkbaar extra adrenaline. Een trip van100 km is niet niks... en je verwoordt het als een vanzelfsprekendheid Van harte nog verrijkende momenten en een vlotte en goede thuisreis.

Willy 2018-05-24 08:00:03

Lange rechte wegen - is dat toch niet wat eentonig, - ik begrijp dat ge oorwurm in de oren hebt als ge zo 100 km rechte weg moet afleggen: in alle geval chapeau voor de prestatie.

Yannick 2018-05-24 10:24:55

Veel succes met de terug reis We kijken mee!!

Milo,Maxime en Aïsha van zonnebloemgeel 2018-05-24 11:47:05

Elke dag terug gezwind die fiets op. Afwachten of je benen goed zitten, de kick voelen. Ik begrijp het en dat wordt een verslaving. Je zal het missen als je terug thuis bent. nog een veilige tocht terug.

germaine 2018-05-24 12:14:40

Je bent intussen al een kleine week op de terugweg. Gelukkig heb je nog steeds de weer- en zitvlakgoden aan jouw kant. St Jacobus voelt zich nu eveneens, na je bezoek aan Santiago, moreel verplicht je af en toe een schouderklopje te geven. Straks rij je weer, vingers in de neus, naar en over de Pyreneeën. Van die kerel met zijn hamer geen spoor, in de verste verte niet. Je bent niet te stuiten, je geeft jonge renners het nakijken, je baant je zelfs onverschrokken een weg tussen bloeddorstige honden en componeert tussenin ook nog wat deuntjes. Dat alles doet wel vragen rijzen hé Jaak. Je vertelt ons regelmatig met geuren en kleuren wat je gegeten en gedronken hebt onderweg en over de stevigheidsgraad van je ontbijt in de albergue. Maar over de inhoud van je bidon rep je met geen woord. Wat zit er eigenlijk in? Dat bronwater van Frankrijk zal intussen toch wel op zijn. Energetisch wijwater? De dag voor je vertrek heb je ons vol enthousiasme uitleg gegeven over alle (zichtbare) accessoires van je fiets. Maar, heb je er toen toevallig geen vergeten toe te lichten? Al gehoord van mechanische doping? Je zwijgt er over in alle talen. En als je terug bent moet je mij eens vertellen, je weet wel, zo onder naaste buren, hoe heb je die whereabouts hebt weten omzeilen. Eerder heb ik je ipv 'Jaak de Fietser' wel eens 'Jaak de Krak' genoemd. En dat ben je nog steeds hoor... alleen begin ik soms te twijfelen aan de schrijfwijze.

Marc 2018-05-24 16:06:55

Dag Jaak, Ik verneem vandaag in het COC dat je een reisblog bijhoudt. Heerlijk om hierin rond te snuffelen. Het plaatje met jou en je fiets voor de kathedraal herken ik perfect. Ik heb daar zelf ook ooit gestaan.....met de motor. Je beleeft ongetwijfeld een fantastische en dankbare tijd. Ik mocht je voorbereidingen regelmatig volgen en weet hoe je er naar uitkeek. Ik ben dan ook heel blij dat alles goed verloopt. Geniet, reflecteer en zorg vooral voor een behouden thuiskomst. Wellicht spreek je voortaan over de periode voor Santiago en de periode erna. Het ga je goed. Patrick

Patrick Lemmens 2018-05-24 16:23:26
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.