Santiago de Compostela: heen en terug op de fiets

België, Sint-Truiden

Moet jij zoveel boete doen?


Moet jij zoveel boete doen? Wat een gedacht. Elke gek zijn gebrek. Hoelang ben je dan wel weg en wat zegt uw vrouw daarvan? Kan die u zolang missen? Zottenwerk. Respect. Je gaat afzien, man. Ben je daar niet te oud voor? Heen, o.k., maar ook nog terug? En waar ga je slapen? Hoeveel km doe je dan per dag? En wat als je pech hebt? Is dat niet gevaarlijk? En toch niet alleen zeker? Ik wou dat ik dat ook kon. Ik ben jaloers. Dat zou niets voor mij zijn. Dat zou ook iets voor mij zijn. En waarom doe je zoiets?
Deze en zoveel andere verwonderde reacties kwamen er toen mijn omgeving hoorde dat ik enkele maanden na mijn pensioen op de fiets naar Compostela zou trekken en ook zo wilde terug komen.
Op maandag 9 april zal mijn jarenlange droom hopelijk kunnen beginnen: met de fiets op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, Galicië Spanje.
 

Waarom doet een mens zoiets?


Mij even voorstellen: ik ben Jaak Kerckhofs, 65 jaar, gehuwd met Rita, papa van Maarten en Goele, schoonpapa van An en Frederiek en trotse opapa van Jade, Thor, Maud en Nand. Tot eind december 2017 was ik gedurende 42 jaren werkzaam in de sector personen met een handicap, waarvan de laatste 27 jaar als algemeen directeur van Sint-Gerardus in Diepenbeek, een onderwijs- en zorgorganisatie voor kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Nu dus vanaf januari 2018 met pensioen.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik jarenlang wat ongerust heb gekeken naar dat onvermijdelijke moment van met pensioen gaan. Ik ging namelijk alle dagen met veel plezier werken, had een fantastisch team van medewerkers, een goede gezondheid en zag alle dagen rondom mij het nut van wat we samen deden.
In mijn job ben ik altijd gewend geweest om doelen te stellen, om vooruit te denken. En om mijn periode na Sint-Gerardus voor te bereiden heb ik vijf jaar geleden me dan maar dit project tot doel gesteld. Het idee om bewust een rituele overgang in te bouwen tussen de ene actieve periode in mijn leven en de andere, sprak me wel aan. Daarbij kunnen bezinning, dankbaarheid voor alles wat er mij en ons gezin tot nu toe is overkomen en hoop voor de toekomst zeker ook als motieven aangestreept worden. Mijn officiële naam op mijn identiteitskaart is tenslotte Jacobus en een bezoekje aan het vermeende graf van mijn patroonheilige Sint-Jacobus in Spanje zou toch leuk zijn.
 

Het moet plezant blijven.


Voor mij is een goede voorbereiding het halve werk en dus moest er over deze tocht nagedacht worden. Vooral mijn lichamelijke conditie wilde ik in orde, dus: trainen geblazen. We zijn tenslotte geen 20 meer. En een beetje lichamelijke inspanning is toch goed voor de gezondheid, niet? Meerdaagse fietstochten naar Gits en de Eifel met het Sint-Gerarduswielerteam en de beklimming van Alpe d'Huez en de Vogezen met het Stijn-team noodzaakten tot regelmatig oefenen. Met mijn veel zwaardere trekkingfiets de collega's op hun lichtere fietsen proberen te volgen, leverde extra krachttraining op. Enkele keren in twee dagen de ronde van Limburg (240 km via de LF Vlaanderen fietsroute) fietsen met 21 kg bagage heeft me tenslotte ook veel bijgebracht over de wetten van de zwaartekracht.

Naast de fysieke voorbereiding waren er natuurlijk ook alle andere facetten:
  • onderhandelen met Rita over bijna 3 maanden huwelijksverlof. Bedankt Rita voor je zegen.
  • heel veel lezen over de ervaringen van andere Compostelafietsers
  • samen met Maarten een tweejaarlijks opleiding fietsenmaker volgen
  • de boeiende geschiedenis van Compostela bestuderen
  • lichtgewicht uitrusting leren kennen en aanschaffen of krijgen bij verjaardagen en kerstmis
  • aansluiten bij het Vlaams Compostelagenootschap
  • aanvragen van mijn geloofsbrief en credencial/stempelboekje
  • samen met Rita de Pelgrimszegen ontvangen in de kathedraal van Mechelen
 

De Tocht


Ik fiets wel alleen, maar ben zeker niet alleen op weg. Duizenden andere pelgrims zullen ook dit jaar de tocht naar Compostela maken, de meesten te voet, een minderheid per fiets. Ontmoetingen met anderen behoren tot de essentiële doelstellingen van de tocht.
De fietsweg ligt ondertussen vast. Voor de heenweg door Frankrijk gebruik ik vanaf Orval (via Dinant) de beroemde boekjes en GPS-tracks van Sweerman en van Rossum: Langs Oude wegen. Voor de heen- én terugweg door Spanje zal van dezelfde Sweerman: St. Jacobsfietsroute deel 3 mijn gids zijn. Verder gebruik ik daarvan deel 2 en 1 op de terugweg door Frankrijk om dan in Compiègne aan te sluiten op EuroVelo 3, de Europese Pelgrimsroute die me via Namen terug thuis zal leiden. Alles samen een kleine 5000 km. Ik heb er bewust voor gekozen om met de oostelijke route te beginnen omdat die én langer én lastiger is omwille van de heuvels. De terugweg door Frankrijk is vlakker en er is meer kans op zuidwestelijke rugwind.
Ik ben er klaar voor.
 

De blog


Nog iets over de naam van mijn blog. Op mijn afscheidsfeest in december zongen de kinderen in Sint-Gerardus een lied over Jaak de Bouwer (naar Bob de Bouwer). Mijn kleinkinderen, die ook aanwezig waren, zingen het nog regelmatig. Zij zullen de komende maanden over Jaak de Fietser kunnen zingen.
Het bijhouden van een blog voor de thuisblijvers was trouwens een voorwaarde voor mijn kinderen.
Elke dag proberen de dagelijkse indrukken neer te schrijven zal mijzelf later ook helpen om de vele herinneringen terug te halen.


Geschreven door

Al 24 reacties bij dit reisverslag

Wel Jaak ,je komt je belofte na ! Ik kijk er al naar uit om je reisverslagen te lezen van het wel en wee ?? onderweg . Zeker kom ja als een ander mens terug met een rugzak vol gebeurtenissen en anekdotes en levenswijsheden van de mensen die je pad zullen kruisen . Ik ben er zeker van dat jij dat tot een goed einde gaat brengen . Doe ze in Compostela de groeten en wie weet zal ik er ooit nog geraken als is het maar het laatste stuk te voet . Grtjs en veel succes!!! Reinhilde

Reinhilde Van Dingenen 2018-03-25 17:32:34

Wij zijn alleszins fier op onze opapa! Succes😙

Goele 2018-03-25 20:43:49

Succes Jaak!

Kiné residentie 2018-03-26 08:49:04

Succes vriend !!

Jos Coelmont 2018-03-26 11:34:49

Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind.....Zichzelf een weg baant! Ik zal je in ieder geval volgen via je reisverhalen. Veel geluk!

mieke.juveyns@telenet.be 2018-03-27 20:21:42

Blij dat Frederiek ons de blog doorstuurde! Wij kijken al uit naar je reisverhalen! Tonnen respect en heel veel succes! Lorenzo, Stefanie, Rune en Sem

Stefanie 2018-03-28 15:59:17

Ik wens je heel veel succes op weg naar mijn geboorteland. Galicia is een prachtige land met veel natuur, bergen,en zee de moeite om even halte te houden. Ik ga u met veel plezier volgen, en Jack jij kan dat nooit te oud om uw doel te bereiken. Que Dios te bendiga mucha fuerza amigo. Consuelo.

Consuelo Duaarte Blanco. 2018-03-29 13:38:21

Jaak Heel veel succes gewenst. En als het ff moeilijk gaat denk dan maar eens terug aan die zotte B klas van de jaren 1971 e.v. Heel veel groeten, Eveline

Eveline 2018-03-31 16:49:30

Beste Jaak, wij wensen jou vanuit ons huis allemaal heel veel succes met je tocht. Geniet van alle momenten: wij kijken alvast uit naar het neerschrijven van je belevenissen. Succes van ons allemaal...

De fykens 1 2018-04-02 16:51:07

Jaak, succes, respect, geniet en wees voorzichtig. Ik kijk uit naar je reisverslagen. In augustus doe ik je exploot dunnetjes over ... met de camper. Enjoy!

Tony Nijsten 2018-04-04 21:05:18

Beste Jaak, alle succes met je fietstocht. Goed voorbereid als je bent, wordt het genieten. En als het toch even wat moeilijker gaat, die momenten zijn achteraf de beste herinneringen! Het is dan wel bewust een solotocht, maar met vele supporterende volgers! Houdt het gezond en veilig, het ga je goed!

Francis 2018-04-05 20:31:08

Beste Jaak men is nooit te oud integendeel. Ik bewonder mensen van die leeftijd die van zichzelf vinden dat ze niet te oud zijn en dit wijs aanpakken. Verstand een beetje op nul en het zicht op oneindig moet al een heel eind helpen. Je maakt er een mooie tocht van samen met je fiets. en alle metgezellen die je ongetwijfeld nog zult onmoeten. goede reis

Jan Peumans 2018-04-05 21:10:17

We willen jevan hieruit een duwtje in de rug geven op momenten dat het goed gaat en ook als het eens een beetje minder weer is of kleine pech of spierpijn. Maar geniet van elk moment en ontmoet vele aangename volgelingen naar St Jacob opje reisweg.Wil je in Lourdes ook voor iedereen van onze familie een kaarsje laten branden en zeker voor jou op een behouden thuiskomst. Het allerbeste van Jacqueline Jean en Mia Leen uit Reppel en we kijken uit naar je verslagen. Doe het goed neef Jaak endegroetenaan Rita en je gezin.

De 3 van tante Mene en nonk Jaak uit Reppel 2018-04-06 20:24:13

Geachte Heer kerckofs, Beste Jaak, Ook vanuit Veltem-beisem (Herent) wensen wij u een probleemloze pelgrimstocht toe. Ik hoop dat u behoeftes mogen ingevuld worden, zodat je hieruit veel voldoening kan halen. Hartelijke groeten, Rita

Rita Van Rompaey 2018-04-08 20:33:11

Vanuit Kruishoutem succes met je tocht naar Compostela.Weinig problemen op je tocht.Denk eens aan ons.Groetjes

De Kimpe Norbert 2018-04-08 21:06:15

Dag Jaak Het zou plezant geweest zijn mocht ik je vandaag mee hebben kunnen uitwuiven, maar dat lukte niet. Dus langs deze weg dan maar blaas ik je veel wind in de rug en wens ik je een boeiende, niet al te vermoeiende, bezinnende en inspirerende ontdekkingstocht naar dat verre pelgrimsoord! Vele jaren mocht ik je ervaren als een man op wie je huizen kan bouwen. Dus de transformatie van 'Jaak-de-bouwer' naar 'jaak-de-fietser' zal ongetwijfeld even succesvol zijn. We zullen met veel interesse je tocht volgen en we zijn nu al benieuwd om in de zomer live al je 'ervaringen voor het leven' te horen. Het 'fiets' je goed!!! Josian en Jan

Josian 2018-04-09 08:00:17

Goede reis, veel succes ! Geniet er van! Groeten, Dirk en Nicole

Dirk Swerts 2018-04-09 08:59:26

Hoi Jaak, in het verleden hebben we samen menige 'col' moeten nemen. Ik supporter nu mee vanaf de zijlijn en kijk vol bewondering naar de krachttoer die je zal volbrengen. Want 1 zaak heb ik geleerd van en met jou, als je d'r voor gaat, zal het ook moeten lukken. Voor minder doe je het niet, nooit. Alle geluk en voorspoed op je lange weg. En mijn innigste wens is deze: kom behouden terug. Ludo & Colette

Ludo 2018-04-09 20:37:11

Jaak, ik wens je een goeie reis, weinig regen en niet teveel tegenwind wees voorzichtig en geniet ervan

jef yskout 2018-04-09 20:43:46

Jaak, succes met je fietstocht naar Compostela. Geniet van alles wat je op je pad tegen komt. Respect Kijk uit naar je reisverhalen. Karen

Karen Devries 2018-04-09 22:25:16

Hallo Jaak.de.fietser! Ik heb net je blog aangekregen van Crisja. Bij deze, een prachtige reis en met veel respect voor je doel. Ik heb je adres doorgestuurd naar Johan Billen, hij is ondertussen te voet vertrokken op 1 april en is vandaag onderweg naar Baye denk ik. Hij is een buurman van mij en ik volg hem ook. Eenzame fietser doe het goed, en daar twijfel ik geen moment aan. Ik kijk uit naar je reisverhalen Chris

Chris Iliaens 2018-04-12 16:00:42

Dikwijls geïnformeerd en toch start gemist.... Succes ben blij met je blog zo kunnen hier thuis ook een stukje meereizen! Laat de wieltjes draaien zou ik zeggen en neem je tijd en geniet van de verschillende streken waar je passeert. Wij volgen je nu, het ga je goed en St-Antonius wensen we je een behouden en veilige reis!

Marc Vangrootloon 2018-04-14 12:42:19

Knappe prestatie, Jaak! Leuke blog om volgen.

Joris De Coninck 2018-06-10 16:10:09

Jaak, fantastich, maar ik kom erop terug Groetjes Fons

Alfons Beckers 2023-03-22 14:18:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.