Een mooie bergwandeling

Spanje, Molinaseca

Bergop

Ondanks de vele bedden op de slaapzaal en het rumoer heb ik vannacht heel goed geslapen. Uiteindelijk went een mens aan alles. Aan de bar was vanmorgen een jongeman tegen een andere pelgrim zijn beklag aan het doen over al die 65-plussers die zo vroeg opstaan en daardoor de jonge mensen wakker maken. Waarom toch? En over 10 jaar zijn die allemaal dood! Het F-vloekwoord viel regelmatig. De vrouw achter de toog schudde meewarig het hoofd: “Wat een kind!”. De jongeman had duidelijk niet de juiste pelgrimsingesteldheid.
Buiten was het mist, te verwachten na de zware regen van gisteren. De brede weg veranderde snel in een bergpad. Er moest tenslotte nog 350 hoogtemeters geklommen worden en dat over slechts 5 km.
Iets na Foncebadon dook dan plots het Cruz de Ferro uit de mist op.
 

Cruz de Ferro

Dit bevindt zich op het hoogste punt van de Camino, op 1504 m.
Dit ijzeren kruis op een houten paal boven op een berg stenen is een van de indringendste plekken op de Camino. Al eeuwenlang leggen pelgrims een van thuis meegebrachte steen neer aan de voet van die paal. Voor de pelgrim betekent dit ritueel het symbolisch afleggen van een last.
Zelf had ik, net als vier jaar geleden een speciaal steentje mee van thuis. Ik vond het opnieuw een bijzonder moment toen ik die samen met alle daaraan verbonden intenties kon neerleggen boven op de steenheuvel aan de voet van het kruis. Toevallig waren de Schotten Jim en Susan daar om dit moment even op foto vast te leggen.
 

Bergaf

En van dan af ging het 20 km bergaf naar Molinaseca op 590 m hoogte.
Jammer genoeg waren er de wolken waarin we zaten die het uitzicht verhinderden. Maar het smalle, heel ruwe bergpad was schitterend genoeg. Als liefhebber van bergwandelingen heb ik mijn hart kunnen ophalen.
Tussen de paarse, gele en witte bloemen slingerde het smalle pad zich naar beneden. Net voor het kleine dorpje Al Acebo begonnen er gaten in de bewolking te komen en kwamen de vergezichten tevoorschijn. Ik heb geprobeerd om het advies van specialist Hugo te volgen om bij een afdaling de zwaartekracht te laten meewerken. Met 10 kg er bij op de rug is dat naar mijn aanvoelen vandaag extra goed gelukt.
Zonder me echt moe te voelen kwam ik na 25 km in het gezellige pelgrimsdorpje Molinaseca aan. Eerst even de dorst gelest met de snelle Wim en Norbert. Even later kwam ook Simon toe. Nog vermelden: Wim had goed en droog geslapen in zijn tent.
‘ s Avonds met de sympathieke Norbert uit Asse nog een gezellige en lange avond doorgebracht in een sfeervol restaurantje.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Bij dat kruis gaat er veel door je heen zeker. Er valt een kleine last van je af en kunt er beginnen aan een volgende verlichte etappe. Weer een hele ervaring maar wellicht niet zo indrukwekkend als de eerste keer. Morgen weer een mooie wandeling en beleving en ontmoetingen. Goede nacht en doe het goed. Groetjes uit Reppel

De drie van tante Mene 2022-05-23 21:56:03

Dag Jaak, dagelijks kijk ik spannend uit naar jouw mail om het verslag van de dag te lezen. Steeds heel mooie verhalen, beschrijvingen, geschiedenis en mooie foto's. Mijn respect voor jou groeit nog elke dag. Ik weet dat je een doorzetter bent en steeds erin slaagt jouw vooropgezet doel met glans te bereiken en te realiseren. Maar dit overtreft alles. Zo veel kilometers te voet met een rugzak van 10 kg, onderweg en 's avonds nog de moed en kracht hebben om sociale contacten te leggen. Chapeau. Heel waarschijnlijk haal je uit die contacten de kracht om verder te zetten. Vandaag een emotioneel moment aan de cruz de ferro. Samen met jou hoop ik dat de intenties verhoord worden. Ik wens jou nog veel succes en goede moed toe. Het einddoel is in zicht. Tot binnenkort. Hartelijke groeten.

Chrisja 2022-05-23 21:56:26

Indrukwekkend!

Els en Jo 2022-05-24 05:30:54

Dag Jaak, Je hebt al een heel stuk van de reisweg afgelegd. Schitterend ! Een zware inspanning met elke dag opnieuw een mooi verhaal van de ontmoetingen, de natuur, de gebouwen en monumenten om u heen. Het doet mij in gedachten met je mee wandelen. Het ga je goed zonder al te veel lichamelijke ongemakken. Geniet elk moment van deze prachtige uitdaging. Compostella komt eraan. Groetjes Dirk

Dirk Wijnants 2022-05-24 09:07:12

In 1 woord samen te vatten! waauwwwwwww. Groetjes Marina

Dupont Marina 2022-05-24 10:10:50

Wat een mooi symbolische handeling om een meegenomen steen aan de voet van het kruis te deponeren: ik zie daar enorme grote stenen bij: deze zijn toch niet meegebracht door pelgrims - of wel ???

Yannick 2022-05-24 10:36:06

Terug mooie Foto's verder succes Tot morgen.

Norbert De Kimpe 2022-05-24 11:44:08

Fantastisch zo een voettocht en dan nog verslag schrijven ✍️ bewonderingswaardig . Wauw. Hopelijk niet teveel last van je rug en benen goed rusten inde nacht Het ga je goed en tot binnenkort 🌹😘slaap wel 💕

Irene Thieu 2022-05-24 22:11:03
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.