Dag 182: Ertugrul en dag 183: Selçuk University.

Turkije, Sarayönü

Kadinhani - Ertugrul: 20 km. Totaal: 3986 km.
Ertugrul - Celcuk University: 24 km. 4010 km.

Nog een laatste woordje over de zwerfhonden. In Turkije zijn en vele malen meer zwerfhonden dan in andere landen. Ik heb ergens een cijfer gezien van 1 miljoen!
In Aziatisch Turkije zijn er, naar mijn mening, minder dan in het Europese deel. Zijn ze hier vriendelijker? Neen, maar met mijn 2 maanden ervaring heb ik geleerd hoe er beter mee om te gaan. Ik denk dat ik in Turkije zo'n duizend bijtgrage honden gepasseerd ben. Roemenië en Bulgarije stellen daarbij niks voor. Die confrontatie met die drie of vier honden in Roemenië waren een uitzonderlijke gebeurtenis, buiten de gewone categorie.

Enkele tips voor toekomstige wandelaars.
1. Doe uw hoed af voor de honden. Mijn flapperend sahara-petje maakt ze bang.
2. Neem uw wandelstokken bij mekaar en maak ze zo onzichtbaar mogelijk. Een hond denkt dat het stokken zijn om te slaan.
3. Negeer de hond zoveel mogelijk (maar hou hem onopvallend in het oog). Als hij toch stilaan komt aanlopen, stop dan en spreek zachtjes het beest toe (neuriën help ook). Ga zachtjes verder in de richting die je moet en stop desnoods weer om het beest te laten inschatten hoe gevaarlijk je bent.
Soms kun je een opvallend likgebaar maken met je tong over je lippen, dit is een teken van erkenning.
4. Ga niet lopen, instinctief zal hij je dan proberen te bijten.
5. Bij herdershonden verwittig met handgebaar of desnoods roepen dat je er aan komt. Probeer niet tussen de hond en de kudde te komen. Blijf afstand van de kudde houden tenzij de kust veilig is.


Als de honden toch direct komen aanvallen:
toon je stokken, spreek gebiedend of roep desnoods. Weer af met je stokken. Als je moet slaan, probeer op zijn neus te slaan. Doe dit ook als je kan, wanneer je gebeten wordt. Probeer niet weg te trekken (vergroot de wond), sla op zijn neus.

Nog een paar algemeenheden:
1. Vertrouw geen enkele hond!
2. Raak nooit zwerfhonden (of katten) aan.
3. Geef nooit eten of drinken aan zwerfhonden.
4. Vertrouw niet altijd op een 'honden dazer'.

Nog een bedenking van mij (in computertermen):
Honden hebben alleen hardware, soms gevaarlijk en dodelijk bakkes.
Van software (verstand) zit daar bijna niets in. Standaard zit er in: drang naar eten en agressie.
Maar ze zijn programmeerbaar: je kunt ze alles laten doen. En hun neus kun je goed programmeren zowel voor goed als voor kwaad.

De herdershonden die hier in Turkije een halsband met pinnen aanhebben, zijn niet gevaarlijker. De halsband is verdediging tegen de wolven die in de hals bijten. Meestal is een hond met een halsband wel de leider van de groep.


https://m.youtube.com/watch?v=GG388pT-tLU

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Quel magnifique voyage Paul et ce n’est pas fini !!! Merci beaucoup pour ce partage et tes conseils, et à te lire pour la suite de tes aventures en Turquie. Amitiés

Jacky Leenaert 2022-10-02 21:12:05

Paul, ge wordt nog een specialist in hondenafrichten nu je al die therminologie al kent, of zou je misschien geen hondenasiel openen in Belgiê ?? En zelfs nog niet eens gebeten,.. d'as straffen toebak !

Lucas 2022-10-03 14:18:23
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.