Dag 150: Kartal en dag 151: Tuzla.

Turkije, Kartal

Istanbul - Kartal: 15 km. Totaal: 3330 km.
Kartal - Tuzla: 16 km. Totaal: 3346 km.

De achtersteden zijn mooier dan de voorsteden. Op Europese zijde heb ik wat rommel gezien en geroken. Daar stonden huizen en koterij hobbel de sobbel over mekaar heen gebouwd. Het wisselde van geuren van vuilnis en opengebroken stukken braakland vol afval. De Aziatische kant is recenter volgebouwd met hoogbouw. Ziet er veel netter uit en soms met mooie shoppingcentra en winkels. Die waren er ook soms wel op Europese zijde. Een miljoenenstad die altijd maar uitbreidt.

Hoe het afval hier georganiseerd wordt weet ik niet. Ik zie in de straten overal ijzeren rolcontainers waar men gratis vuilnis mag inwerpen. De deksels ontbreken soms, die zal een ijzerophaler er al afgehaald hebben. Verder zijn er kleine zelfstandigen (hoe kun je ze anders noemen) die een speciaal karretje hebben met grote bigbags daarop. De ene haalt uit de containers nog plastic, de andere nog karton, nog iemand anders metaal en blikjes. Meestal zitten ze met de blote hand in het vuilnis te woelen. Soms nog jongetjes van 13/14 jaar. Daarstraks zag ik nog een jonge vrouw die met de ene hand zo'n kar duwde en met de andere hand de kinderwagen met haar baby. En even verder zaten twee vrouwen een ondergrondse container op het voetpad te doorzoeken. Schrijnende en beschamende toestanden. Daar durf ik geen foto's van te nemen, dat vind ik te erg.
Sommigen mannen hebben al een moto met zijspan waar hun bigbags op staan.

Ik ben nu al drie dagen uit de stad aan het stappen. Ik zit op ongeveer 40 km van het centrum, nou ja, waar is dat juist. Ik vraag me af wanneer ik terug 'op den buiten' zal zijn.


https://m.youtube.com/watch?v=6BXHeooEdto

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Dat is wat men een wereldstad noemt met meer dan 18 miljoen inwoners. De recycleerders zijn meestal Syrische vluchtelingen. Jij gaat ze nog meer tegenkomen. İk wens je nog een verfrissende tocht langs de zee.

Marcel 2022-08-31 11:04:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.