Dag 90: Lugoj.

Roemenië, Lugoj

Topolovatu - Lugoj: 27 km. Totaal: 2101 km.

Ik ben om 6u30 vertrokken om de hitte voor te zijn, maar het werd zwaar op het laatste. Gelukkig waren de voedingswinkels open. Ik goot er in Lugoj nog een 1/2l frisdrank bij. Ik liep de hele dag op de grote vebindingsweg.
Morgen nog 2 graden meer. Mijn eindbestemming ligt nog niet echt vast.

Hier aan de overkant zag ik een kerdeur open staan, wat bijna nooit het geval is, en liep er binnen. Men was een rozenhoedje voor een overledene aan het bidden. Wat mij wel verwonderde is dat men een tientje bad in het duits: 'Heilige Maria, Mutter Gottes, bitte für...' Dat heb ik verstaan. In het roemeens is het iets als: Sancta Maria,...'
Ook de grootste opschriften op de kruisweg waren in het duits, daaronder roemeens.


Het roemeens lijkt een beetje op frans. Bv: 'Attentie', 'En caz de incendiu'... Dat is ook een van de redenen waarom ik voor Roemenië gekozen heb en ook omdat ze geen cyrillische tekens hebben. Die moeilijkheid komt nog wel in Bulgarije.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Dat je daar nog veel restanten van Duitstalige aanwezigheid tegenkomt, is simpelweg te verklaren door de migratie der volkeren. Terwijl het nu de Roemenen zijn die bij ons komen werken, waren het in de 12e, 13e eeuw migranten uit Duitsland EN de Lage Landen die zich als landbouwers vestigden in de streek Transsylvanië waar je nu doortrekt. De huidige president van Roemenië heeft trouwens een Duitse naam: Klaus Johannis, en was voordien burgemeester van Cibiu/Sibiu, een eindje verder oostelijk waar je gisteren was...

Toonbel 2022-06-19 21:52:05

Is dat niet saai, Paul, langs die grote wegen? En héééét? Allicht geen GR-paden, daar?

Zwervende Eik 2022-06-19 22:22:00

Van Google leer ik nu dat er in de dertiger jaren van vorige eeuw nog >300.000 Duitstaligen in Transsylvanië leefden. Tegenwoordig worden ze geschat op 15.000. ( Na 1945 kwamen er >12 miljoen 'Vertriebenen' = Duitstalige vluchtelingen uit oostelijke communistische landen terug naar Duitsland...)

Toonbel 2022-06-19 22:25:28
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.