Home away from home

Kenia, Godoma

Vandaag staat een project day op het programma. In gezelschap van Dolly en van de principal die we in Ukunda oppikken, gaan we een aantal scholen bezoeken in het kader van de projecten van Sunshine4Kids.
We verlaten Ukunda richting noord, steken de Kongo River over, en rijden het achterland van Tiwi in. Zeer droog en arm gebied waar de inwoners proberen te overleven door mattenvlechten, noten oogsten en gaan werken aan de kust. Enige tijd later komen we aan op de Mwanambeyu girls school in Magodzoni village, een zusterschool van Rose Mwakwere. We worden er heel vriendelijk en ook heel gastvrij onthaald en rondgeleid door principal Joyce N. Mwove.
Onze (persoonlijke) mening over deze school: het is een school die snel groeit en reeds heel wat accommodatie heeft, onder andere door hulp vanwege de rijke mijnfirma Titanium Base hier in de streek. Twee uitdagingen zijn: watergebrek en overbevolking. De noden blijven dus reëel. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de mindset op de school niet zo goed zit, dat er weinig dynamiek is om mee te evolueren gelijktijdig met de uitbouw van de school. Maar misschien zijn we te streng. Het is ongetwijfeld niet makkelijk een school draaiende te houden in Kenia.
Op naar de volgende school. Daartoe rijden we door de bergen van Tiwi, waar men zelfs geen Swahili meer spreekt en sommige kinderen langs de weg bang lijken van ons. Saïdi rijdt op het richtingsgevoel of probeert de weg te vragen. Zo gaan we verder als op een wandeling in de Cevennen waarop je hoopt dat de weg niet ineens ophoudt. Alleen moet er een bus door...
Het landschap is andermaal adembenemend, met een enorme verscheidenheid aan (fruit)bomen en struiken in alle nuances tussen limoen en olijfgroen. Boven de wisselende horizon: de korenblauwe lucht die diepte geeft aan het tableau.
Na meer dan een uur ploegen, nog steeds in de bush, maar in vlakker land: de technische afdeling van de universiteit van Mombasa (!). Met grote studentenhomes en al. De locatie kan alleen verklaard worden omdat ouders hun kinderen het liefst zo ver mogelijk van de stad laten studeren. Maar dan nog: hoe raakt men hier?
Iets verder: Mwanjamba Primary School in Mabokoni village. We worden er met ongelofelijk enthousiasme en ook ontroering onthaald door onderwijzer Kassim. De rondleiding op het schoolterrein toont ons wat een uitzonderlijke school dit is geworden dankzij Mama Pascale. Je ziet de kwaliteit van de uitrusting en je voelt de dynamiek. Hoewel het vakantie is, laat de school de leerlingen (tegen de wet in) naar school komen om zich onder toezicht voor te bereiden op het examen. Wat een plek van vooruitgang!
Nu weer verder door de bush. We komen uit aan de rand van Shimba Hills, vanwaar we uitkijken over de kustvlakte, de palmbossen en de Indische oceaan.
Bergaf uiteindelijk tot op de autoweg Mombasa-Tanzania en zo naar Shine School in Madago village, een school in volle verbouwing (zie de beschrijving op de website van S4K) die we eventjes kort bezoeken. Sterke realisatie!
Daarna gaat het langs de gebruikelijke weg nog anderhalf uur naar Rose Mwakwere waar we op het eind van de namiddag aankomen voor een late lunch. We vinden er - contrast met Diani - echte hartelijkheid, hygiëne en met zorg bereid eten.
Home away from home.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Blij dat jullie ook enkele van onze andere projecten bezocht hebben! Bedankt!

Pascale Sunshine4kids 2019-08-05 21:46:51

Wat een boeiende tocht langs verschillende projecten! Het “haar”project biedt alvast nieuwe perspectieven - jammer dat de jongens hun haar zo kort hebben geknipt voor de reis. :-)

Charles-Antoine 2019-08-05 21:56:12

Zo boeiend en leerrijk! Zo tof en plezierig om te lezen! We verheugen ons al over morgen... Dan lezen we het vervolg 🙃

Stephanie 2019-08-05 22:41:38

Heel tof verslag en boeiend dat onze kinderen de verschillende scholen konden bezoeken: echt leerrijk ! Zo te lezen en te zien op de foto’s hebben de schoolinfrastructuren dankzij de projecten grotere vooruitgang geboekt dan de weginfrastructuur ...

Vanessa 2019-08-05 23:28:54
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.