Face-to-face

Kenia, Godoma

Nadat de avond gisteren eindigde met een feestje van dans, zang, geschenkjes en toespraakjes voor de verjaardag van Lauren, wordt vandaag het werk hervat: keukendienst, schoonmaak, schilderen (lokalen van de administratie), een veld egaliseren en bloemen planten. Er wordt veel gewerkt, hoewel het drukkend warm is en er af en toe wat regen valt. Een groepje Belgen en Kenianen studeert ondertussen voor aankomende testen.
‘s Middags rijst, skuma (soort spinazie), stew met wat vlees en ugali.

In de namiddag worden groepsgesprekken gehouden tussen de Belgische en Keniaanse leerlingen, met de bedoeling de kennis van elkaars land en cultuur wat meer uit te diepen.
Hierbij een klein verslag.

Wat het schoolleven betreft, valt op dat veel leerlingen van ver naar deze school komen en er dus ook permanent verblijven. Straffen worden vaak toegepast in Kenia: stokslagen voor vergeten huiswerk, een put delven voor te laat komen, een week schorsing voor gsm-gebruik, een middag in de volle hitte liggen. In Rose Mwakwere valt het gelukkig nogal mee. Onze leerlingen kijken toch wel op van dit regime.

De visie op familie, religie en sociale verhoudingen (man/vrouw) is vrij traditioneel.

Ook op het gebied van politiek werd informatie uitgewisseld. Er is veel respect voor de president, hoewel men zich bewust is van de moeilijkheden die Kenia kent (corruptie, geldtekort). Toch dromen veel meisjes van een betere toekomst, als dokter, piloot, politicus of leraar. Ze beseffen dus maar al te zeer het belang van hun studies.

Er is veel interesse vanwege de Keniaanse meisjes hoe België er uitziet en hoe wij werkelijk leven. Het is zeer moeilijk voor hen zich hiervan een beeld te vormen.

In ieder geval waren deze gesprekken een bijzonder nuttige uitwisseling tussen jongeren met een zeer verschillende achtergrond, maar die tegelijk een aantal dromen en toekomstplannen met elkaar gemeen hebben.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Niets ginder om jaloers van te zijn. Vol bewondering ben ik voor die kinderen die zich elke dag heel hard moeten inspannen. Zouden wij het té gemakkelijk hebben? Frisse regengroeten aan allen uit Overijse

Charlotte Bevernage 2018-08-13 23:01:27

Wat een mooie en zinvolle invulling van de dag! Zo wordt de Belgische jeugd echt geconfronteerd met het leven zoals het is van hun Keniaanse leeftijdsgenoten. Respect!

Pascale, Sunshine4kids 2018-08-14 05:49:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.