Seven thousand miles and seven kilometers

Kenia, Godoma

Na anderhalve dag reizen zijn we goed aangekomen in Rose Mwakwere School!

De eerste vlucht (Zaventem-Wenen-Addis Abeba) vertrok met nogal wat vertraging, maar die werd tijdens de vlucht terug ingehaald. Gevolg was dat de koffie van het avondmaal nog slechts twee uur van het ontbijt verwijderd was...
Ook de tweede vlucht (Addis-Mombasa) verliep zonder problemen.
Aangekomen op Moi International Airport hadden we een (dure) tegenslag met de immigration service en moesten we wat onderhandelen om onze hulpgoederen het land binnen te loodsen. Met een vriendelijk gesprek en wat socialisen lukte dat uiteindelijk.
Toen kwam voor velen de “Afrika-schok” tijdens onze 70km rit naar de school, een rit die ons een halve dag kostte.
Eerste schok: Mombasa, stad van heel grote contrasten. Brede boulevards in “eeuwige verbouwing”, nieuwe hoogbouw naast golfplatendaken, tuktuks en voetgangers, matatus in alle kleuren krioelend door elkaar. “Voor matatus gelden de verkeersregels niet” aldus onze chauffeur Saïdi.
Na Mombasa, de drukke en avontuurlijke ferry - vorige week nog sukkelde een busje in het kanaal - en daarna de “autostrade” richting Tanzania, de eerste kilometers doorheen Likoni, de zeer ruige banlieue van Mombasa: verkeer, afval, zwervend vee, stalletjes, ateliers en verkopers, veel drukte en armoede. Geleidelijk aan wordt de weg landelijker.
Een heel eind voorbij Ukunda, slaan we rechtsaf om een licht verharde weg te nemen. Hij voert ons doorheen golvende suikerrietvelden het binnenland in.
Wanneer we de bush bereiken, wordt de weg onverhard, en werken onze bus en twee auto’s zich door het donkergroene heuvellandschap bezaaid met palm- en mangobomen. Af en toe een piepklein boerendorpje waar we met grote ogen worden bekeken en zelf ook enthousiast naar zwaaien.
Het wordt stilaan avond wanneer we op Rose Mwakwere aankomen. Daar worden we enthousiast en uitbundig verwelkomd door de meisjesleerlingen, door Dolly, door de principal en de staff, zeker wanneer kennissen van vorig jaar worden herkend. Eerst een verfrissing en een gebed, en daarna het installeren van onze meisjes en jongens op hun slaapzalen. In afwachting van het avondmaal wordt verbroederd en reeds samen gedanst. Het inleven is goed begonnen.
Dan volgt het avondmaal. Kokkin Dorcas verwent ons met rijst, stoofpot, kool en chapati. Een lokale sinaasappel vervolledigt het maal. Er wordt veel gegeten.
Nog enige afspraken worden gemaakt, en dan gaat iedereen druppelsgewijs naar zijn bed. Moe en vol indrukken de eerste Afrikaanse nacht tegemoet.

PS Het telefoonbereik gaat bijzonder moeizaam. Vandaar dit late bericht zonder foto’s. Morgen hopelijk beter.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Bedankt voor het mooi geformuleerde en ook zeer gedetailleerde reisverslag! Op die manier reizen we een stukje mee😊

Isabel constandt 2019-07-31 17:12:24

Dank voor dit uitgebreid reisverslag. Leuk om van jullie te vernemen en fijn dat het inleven reeds goed gestart is. 👍🏼 Goed verblijf verder en we kijken vol enthousiasme uit naar volgend verslag en foto’s.

Vanessa 2019-07-31 18:25:59

Leuk te horen dat jullie goed aangekomen zijn! Heel veel groeten aan Dorcas!!

Savithri 2019-07-31 21:07:57

We reizen met jullie mee met zo’n kleurrijk en realistisch verslag! We wachten ongeduldig naar het volgende... bedankt en veel plezier voor iedereen ☀️☀️☀️

Stephanie 2019-07-31 21:17:52

Super om te lezen, wat leuk om met jullie wat mee te leven. Hopelijk snel meer kleurrijk enthousiast nieuws! Groetjes !

Maaike (mama Jules C) 2019-07-31 21:49:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.