Lichtjes, lichtjes, lichtjes

Verenigde Staten, New York City

NEW YORK 23/12

Overdag, wanneer we de halve stad doorkruisen, lijkt een ontbijtje geen moeilijke opgave maar zodra we dan ‘s morgens daadwerkelijk opzoek moeten valt het toch tegen. Of we weten niet meer in welke straat het zit of de tentjes zien er van buitenaf wel tof uit maar is het aanbod niet echt wat we zoeken. Zo ook met Gerko en Liesbeth! We zijn gericht voor een tentje de deur uit gegaan maar het is het toch niet. We dwalen en dwalen maar door de straten van New York. Vind maar iets waar de één Avocado op brood kan krijgen, de ander een kom ‘oatmeal’ en het liefst ook nog yoghurt of ‘pancakes’! Maar bij een Frans ontbijt tentje vinden we allemaal iets wat we lekker vinden. Het is weer als vanouds gezellig!

Omdat we eind van de middag al iets gepland hebben blijft er voor begin van de middag niet veel tijd over. Vanmorgen rustig aan gedaan en op het gemakje ontbeten.

Om de overige tijd op te vullen nemen we de metro richting ‘Central Park’! Volgens de verwachtingen moet daar de kerstsfeer heerlijk zijn. We stappen de metro uit langs 5th Avenue, een van de beroemde straten en een chique winkelstraat. Voor de huur van een winkelpand moet je €30.000.- per jaar per m2 neer kunnen leggen. De straat doorkruisd Manhattan en de Bronx van noord naar zuid. Aan de straat liggen diverse beroemde gebouwen en winkels, ook Central Park.

Opweg naar Central Park, komen we via 5th avenue langs ‘Rockefeller Center’, Het Rockefeller Center is een complex van 19 commerciële gebouwen, gebouwd tussen 1929 en 1940 in Art-Deco stijl. Tijdens de feestmaand december wordt daar dé beroemde kerstboom geplaatst. De kerstboom van Rockefeller Center is een attractie op zich. De boom moet minimaal 20 meter hoog en 7,5 meter breed zijn. Meestal is de boom veel hoger (tussen de 23 en 27 meter). Voor de versiering van de kerstboom wordt in totaal 8 kilometer aan lichtsnoer gebruikt. Het moment dat de verlichting voor het eerst wordt aan gezet is een groot moment, voor de ‘Lighting Ceremony’ eind november moet je op tijd kaartjes zien te bemachtigen want ze zijn rap uitverkocht.

Warenhuis ‘Saks’ ligt tegenover het Rockefeller Center en staat bekend om z’n prachtige aangeklede etalages. We zijn dan ook niet alleen en schuifelen tussen hordes andere nieuwsgierige mensen. Ik verstop me achter een brede plantenbak op het randje van de stoep. Tussen het voorbij razende verkeer door probeer ik de boom op de foto te krijgen.
Al snel zijn we de drukte zat en vervolgen we onze weg over 5th avenue. Al snel passeren we ‘St. Patrick’s Cathedral’, St. Patrick’s stamt uit de 19de eeuw en is de grootste neogothische kathedraal in Noord-Amerika. Het gebouw is van zichzelf al heel indrukwekkend maar de ligging midden tussen de bedrijvigheid van 5th Avenua maakt het nog indrukwekkender. Het grote contrast is zó typisch New York! We lopen langs de prachtige versierde pui van Tommy Hilfiger, de winkels Versace, Gucci en Tag Hauer, warenhuis Tiffany’s en de zwaarbewaakte Trump Tower.

Op de kruising met West 59th street lopen we Central Park in, opzoek naar de iconische schaatsbaan. Bekend van diverse Hollywood films. Zodra we de schaatsbaan zien liggen lijkt er niemand op de schaatsen te staan. Een veegmachine is z’n rondje aan het doen en de mensen staan er wel maar met z’n allen in een dikke rij naast de baan. Hoe graag we ook een rondje zouden willen rondschaatsen, we laten ons niet verlijden tot een lange wachtrij. Het is zeker een magnifieke plek, midden in Central Park met zicht op de indrukwekkende skyline! Ik mis wel de kerstsfeer. Er hangt nog geen kerstkrans en er is geen kerstboom vinden. Blijkbaar moet je het zelf gezellig maken.

Toch een beetje teleurgesteld lopen we Central Park in. Maar met het zonnetje in de rug en de neus in de frisse wind gaan we enthousiast op ontdekking uit. Het is moeilijk om uit te leggen maar wat is het toch heerlijk om even de hysterie van het centrum te kunnen laten voor wat het is en op je gemakje door een park te kunnen slenteren. Alsof je hier een aantal versnellingen terug schakelt en het geluid zachter zet. Ik snap heel goed dat het voor de New Yorkers een verademing moet zijn om hier heen te kunnen na een drukke werk dag.

Het park is 4km lang en heeft een oppervlakte van 341 hectare. We hebben natuurlijk véél te weinig tijd om het hele park te doorkruisen maar het kleine gedeelte wat we vandaag hebben kunnen zien heeft ons genoeg opgeladen voor de rest van de dagen in New York!

We worden om 16h verwacht voor een tour naar ‘Dyker Hights’. In New York, en dan vooral Brooklyn, vindt je de beroemde ‘over the top’ versierde huizen, vol met kerstlichtjes, rendieren, sneeuwvlokken en kerstmannen. Dyker Heights en ook Bay Ridge zijn wijken waar deze traditie uitgebreid wordt gevierd. Twee Amerikaans-Italiaanse wijken waar een kleine competitie heerst wie zijn huis het mooist versiert met de feestdagen.

Vanaf Midtown, in de buurt van Times Square en Bryant Park vertrekt onze bus. Het is een uurtje rijden. We hebben de vroege tour geboekt van 16h zodat het buiten nog licht is en we veel van de stad kunnen meekrijgen. Onze tourguide is een enthousiaste en raakt niet uitgekletst. Ze verteld honderduit over hoe tof Brooklyn is, afgewisseld met wat leuke wetenswaardigheden. Aangekomen bij de eerste wijk, Bryant Park, zijn we blij dat we even de bus uit mogen en kunnen ontsnappen aan haar getetter. Wat we doen is niet helemaal legaal. We krijgen dan ook maar 10 minuten om de straat op en neer te lopen/rennen, wat plaatjes te schieten en je te verwonderen over alles wat er te zien is. Dan snel de bus weer in, voordat de NYPD is geïnformeerd en er problemen ontstaan. Buurtbewoners zijn namelijk niet blij met alle aandacht die het trekt.

Dit was nog maar een voorproefje, op naar het échte werk; Dycker Hights’. Wat we hier aantreffen had ik niet voorzien. Zo ontzettend veel mensen. De straten zijn volledig vol geslipt met auto’s. De stoepen puilen uit en op elk kruispunt staat er wel een politie z’n longen uit z’n lijf te schreeuwen om alles in goede banen te leiden.
De bus heeft een speciale plek waar gestopt mag worden. Dan moeten wij zo snel als het kan de bus uit rennen. Zodra de bus leeg is rijd hij weer door naar een aangewezen parkeerplek om te wachten op een telefoontje totdat we allemaal hier weer klaar staan om in te stappen. We lopen achter onze tourguide aan die eindeloos staat te zwaaien met een lichtgevend draaiding. Daar kunnen we haar aan herkennen. Handig bij zo een lichtjes tour... Na een paar meter zijn we haar al kwijt geraakt. Geen probleem, we gaan toch op ons eigen gemakje de straat door. Het is echt te bizar voor woorden. Zoveel lichtjes en decoratie. Er zijn woningen die alleen voor de maand december een elektriciteitsrekening kunnen verwachten van €10.000! Ze decoreren de huizen en tuinen niet eens zelf. Daar huren ze decoratie bedrijven voor in die er gespecialiseerd in zijn. We kijken echt onze ogen uit en vallen van de ene verbazing in de andere. Van een huizenhoge kerstman voor je voordeur tot een mega grote noten kraker in te tuin. Het kan niet gek genoeg. We krijgen maar 3 kwartier voordat we de bus weer in MOETEN. Anders rijd ‘ie zonder pardon weg. 3 kwartier is niks, de stoepen zijn overvol waardoor vooruitkomen bijna onmogelijk is. Aan het einde van de straat moeten we terug. We nemen een andere, rustigere straat terug en bij de opstap plek zien we onze tourguide alweer heftig zwaaien met haar lichtgevend draaiend ding! Heerlijk als iemand zo enthousiast is om je weer te zien...!! Op de terugweg worden we verast met een onverwachtse stop bij Brooklynbridge Park. Onder aan de brug, aan de rand van Brooklyn met een magisch uitzicht op de skyline van Manhattan. Wauw! Wat een cadeautje.

We moeten nog wat gaan eten. Je zou zeggen dat zoiets hier niet moeilijk zou zijn. Maar blijkbaar is dat toch best een flinke uitdagingen Als een local denk ik dat je dé plekjes weet, maar als toerist is de keuze té groot en onmogelijk om de leuke en gezellige tentjes te vinden en onderscheiden van de minder leuke tentjes. We besluiten ma een paar straten om niet weer eindeloos rond te gaan slenteren en duiken een restaurant in wat bij een Hotel hoort. Het blijkt best een aardige keus te zijn. Met een lekker drankje een voorgerechtje wachten we op een plekje in het restaurant. Het eten laat iets te lang op zich wachten en met een beetje meligheid werken we onze borden leeg. De plannen voor na het eten worden overboord gegooid want de jetlag gooit eten in het roet. De luiken vallen dicht en we nemen rechtstreeks de metro naar ons hotel. Morgen nieuwe dag, nieuwe plannen!!

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wauw.... prachtig wat mooi ... lichtjes! I love it

Annemarie 2018-12-30 22:25:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.