Nieuw-Zeeland behoort tot de ‘Pacific Ring of Fire’ (Ring van Vuur), een ringvormig gebied rondom de Stille Oceaan waar tektonische platen onder elkaar schuiven. Hier komen regelmatig vulkaanuitbarstingen, zware aardbevingen en tsunami’s voor. Het Noordereiland vormt de thuisbasis voor vrijwel alle vulkanen van Nieuw-Zeeland. De meeste komen voor in de ‘Taupo Volcanic Zone’, het start- of eindpunt van de ‘Ring of Fire’ en waar continu vulkanisch activiteiten te zien zijn. Rotorua ligt in deze ‘Volcanic Zone’ en dat is goed te merken. Op de meest vreemde plekken in de stad komt er stoom uit de grond. Veel grote gebieden zijn gedeeltelijk toegankelijk gemaakt voor publiek zoals ‘Wai-O-Tapu wonderland’. Dit gebied is het grootste actieve thermische gebied in de ‘Volcanic Zone’ en beslaat 18 vierkante kilometer.
Midden in het bos en ontstaan door vulkanisch activiteit gedurende 160.000 jaar voert een voetpad ons langs diverse onwerkelijke vulkaan-spots. We lopen langs ingezakte kraters van 50 meter breed en 20 meter diep met soms kokende bronnen waar modder opspat of de stoom vanuit komt. Het pad leid ons langs koude en kokende poelen van modder, grote plateaus van vulkanisch materiaal of meren met water in allerlei kleuren waar stoomwolken vanuit komen. De kokende bronnen en vulkanische gassen zorgen voor de aanwezigheid van mineralen in het water waardoor de verschillende kleuren ontstaan en er geen leven in mogelijk is. We vallen van de ene verbazing in de andere en ik kan er maar niet aan wennen. Het blijft een onwerkelijke wereld waarin de aarde zich van zo’n bizarre kant laat zien die niet te bevatten is. Er gebeuren dingen buiten ons om die we niet in de hand hebben maar wel met zulke grote krachten dat ze delen van de wereld zomaar definitief kunnen veranderen. Van zo dichtbij is dat heel indrukwekkend.
Net buiten het terrein ligt de geiser ‘Lady Knox’. Deze spuit elke dag om 10:15 tot wel 20 meter hoog kokend water de lucht in. Dit vast tijdstip wordt door mensen geforceerd door er een blokje natuurlijke zeep in te gooien, anders valt er niet vast te stellen wanneer ze spuit. Deze methode is jaren geleden ontdekt door gevangenen in de regio die met zeep hun kleding in de bronnen gingen wassen waarna er heftige activiteit ontstond.
Net voorbij geiser ‘Lady Knox’ liggen de ‘mudpools’. Een groot plateau met modder wat borrelt en waar kokende gassen uit omhoog schieten.
Van al dat gestoom en gebubbel krijgen we zin om zelf eens lekker te chillen en waar kan je dat niet beter als in de ‘Polynesian Spa’. Dit badhuis is gebouwd op de originele plek van verschillende historische badhuizen waar Rotorua bekend om is geworden.
Enkele originele baden zijn bewaard gebleven en nog steeds te bewonderen in het badhuis. Vanuit 2 verschillende ‘hot springs’ uit de omgeving worden 28 baden gevuld met water vol mineralen die voor diverse kwalen goed zijn. Door de vulkanische activiteit ruikt alles wel naar zwavel, lees “rotte eieren”. Zelfs na grondig douchen en de was 2x te hebben gedraaid ruiken we de eieren nog steeds. Het zal wel slijten!
Eind van de middag worden we voor een tour naar ‘Tamaki Maori Village’ gereden met de pendelbus. Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland die hier als eerste voet aan de grond zetten. 2 Maori broers hadden de droom om hun cultuur zowel aan internationale als Nieuw Zeelandse bezoekers te laten zien zodat we een beter idee zouden krijgen over hoe zij zijn als volk. De broers hebben een ‘Maori Village’ nagebouwd in de bossen van Rotorua waar ze hun verhaal aan ons vertellen over de tocht over de grote Stille Zuidzee, het aanpassen aan het nieuwe land, de introductie van de westerse gebruiken en hoe ze met alle veranderingen om gingen.
‘Kia Ora’, gegroet in het Maori, letterlijk zeg je tegen de ander: ‘Goede gezondheid/wees gezond’
Bij het binnengaan van ‘Marae’, het dorp, worden we verwelkomd door een ‘Powhiri’, een welkoms ceremonie van verschillende Maori krijgers.
Zodra we welkom zijn mogen we het dorp binnengaan. Daar worden diverse activiteiten van vroeger gedemonstreerd.
Vanuit het dorp lopen we door naar de plaats waar het eten gekookt wordt voor ons. Grote ronde gaten in de grond met hete stenen op de bodem hangen vol met verschillende manden waarin eten 3 a4h ligt te stomen; ‘Hangi’, aardoven. Grote natte doeken bedekt met zand sluiten alles af totdat het eten klaar is.
Tijdens de voorbereiding van het eten worden we verwelkomd in het ‘Wharenui’, ontmoetingshuis. Hier worden we wat entertaint door Maori’s over diverse gebruiken totdat het eten klaar staat. In een grote zaal mogen we in buffet vorm komen eten van de ‘Hangi’. Er is ruime keus en voldoende van alles. Niet helemaal mijn smaak maar wel heel leuk om mee te maken.
Voor nu zeg ik in het Maori; ‘pō mārie’. Goodnight
Geschreven door Louis.en.kirstin.tripping