Zondag 2 juli

Nederland, Westerbork

St. Bonifacius
Op weg van Leeuwarden naar Pieterburen fietste ik gisteren door Dokkum. Dokkum, daar was iets mee. Ja, natuurlijk, in het jaar 754 wordt Bonifacius bij Dokkum vermoord.
De heilige Bonifacius, Angelsaksisch missionaris en uitdrager van het christelijk geloof. Het is een van de eerste moorden waar ik als basisschoolleerling van hoorde. Ongetwijfeld te zien geweest op een van de grote ‘Geschiedkundige Schoolwandplaten’ die de wanden sierden in de klassen van mijn lagere school. Als ik ‘m later google lees ik op dat ie waarschijnlijk niet is vermoord, maar gewond is geraakt en overleden in een veldslag aldaar. Dan tot mijn verbazing dat het niet in Dokkum kan zijn gebeurd, omdat Dokkum ruim 1250 jaar geleden nog niet bestond, maar in Dockynchirica, op zo'n 35 km van het Franse Duinkerken. Is de moord in Dokkum een fantasie van een paar middeleeuwse schrijvers, een mythe of fake news? Wat is waar? De 30.000 pelgrims die jaarlijks hier de Bonifaciuskapel bezoeken weten in ieder geval zeker dat het hier in Dokkum gebeurd moet zijn.
Dokkum je moet er geweest zijn.

Er slofte een ridder over het plein in Assen. Hij was moe, dat zag je zo. Hij hield een rond schildje vast, te klein om hem te kunnen beschermen. Met zijn andere hand trok hij een flinke rolkoffer mee. Zou daar zijn zwaard in zitten?
Het zou kunnen dat hij een performer was, een levend standbeeld, moe van een urenlang optreden verder op het plein. Of had hij, wie weet, meegedaan aan een middeleeuws spel in een bos vol gelijkgestemden en was hij nu jammer genoeg weer terug in de tegenwoordige tijd. Hij was duidelijk klaar met de dag. Hij sjokte langs een tattooshop, die ook al helemaal niet bij zijn outfit paste.
Ik stelde me voor hoe hij de dag begonnen was, vol goede moed. Nu eindigde de dag met een te zware rolkoffer in een winkelstraat. Waar was eigenlijk zijn schildknaap? Nee, precies, die had hij niet, en dat was eigenlijk de kern van het probleem.


Foto's;
Zeehondencrèche
Openlucht Bonifaciuskapel
Pieterpad



Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Ts weer prachtig geschreven 😍

Patricia 2023-07-02 22:14:10

Mooi verhaal betreffende Dokum. Mijn zoon en vrouw en twee kleinkinderen waren ook ik Pieterburen op een camping met de BSA club, oude antieke motoren. Ton succes verder het blijft mooi fiets weer.

Theo Westerveld 2023-07-02 22:27:06

Ton, dank voor dit stukje geschiedenis les. Zoek de trappers op en kijk uit naar je volgende eindpunt vandaag. Mooie dag gewenst.

Jeanne 2023-07-03 07:31:33

Mooi man, Mijn favoriete provincie, als kind heel Friesland denk ik wel gehad. Wat betreft geschiedenis weet ik niks. Ik blijf je volgen Ton, steek ik weer wat meer op!

Arthur 2023-07-03 09:12:04

Weer genoten van je verhaal groet……

Hanneke 2023-07-03 10:24:19

Je zou je reisverslagen in boekvorm uit moeten brengen Ton. Ik denk dat het een bestseller wordt. Was weer een genot om je verslag te lezen. Dank Groetjes.

Henk 2023-07-03 17:13:00

Toen al fake news.... leuk geschreven en fijn dat ik weer mee mag lezen.

Natascha 2023-07-03 19:27:09
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.