Wat je thuislaat is mooi meegenomen.

Spanje, Nájera

Wat ga ik allemaal meenemen. Zo min mogelijk want 't moet passen in de fietstassen, maar aan de ander kant moet ik er 5 weken mee overbruggen. Maar eens kijken wat andere Santiago-gangers als bagage op en aan hun fietsen hadden bevestigd. Als je van plan bent om te overnachten in de herbergen of refugio's hoef je geen tent en bedje mee te nemen, dat scheelt zo'n 4 - 6 kg. Maar het idee om met 20 man in één slaapzaal met stapelbedden te luisteren naar snurkende, kuchende en andere verstorende geluiden overtuigde me om in m'n tentje te slapen. Als het veel zou gaan regenen kon ik altijd nog uitwijken naar 'n kamer in 'n hotel, B&B of Gite. Alle bagage die ik heb meegenomen weegt 28 kg, een foto ervan heeft bij P. op haar FB pagina gestaan. Ik wist dat het meer was dan wat er door andere reizigers wordt geadviseerd, maar ik kon geen artikelen schappen van mijn paklijst.
Inmiddels ben ik door schade en schande wijzer geworden. In Accous voor de beklimming van de Col du Somport heb ik op de stoep van het lokale postkantoor mijn tassen leeggeschud en 'n kartonnen doos gevuld met zogenaamde onmisbare spullen voor verzending naar huis.

Na de zware rit op zaterdag had ik op zondag 'n rustdag ingelast in Jaca. Eerst op 't terras van het Pilgrams Café een overdadig English breakfast genuttigd. Vervolgens in het park mijn tent gedroogd, wat onderhoud aan de fiets en 'n wasje gedaan: kleding en telefoon. Telefoon? Ja, TELEFOON. In de wasbak rijkelijk met een schuimend sopje gevuld duwde ik m'n fietsbroek meerdere keren onder en voor een goed schoon resultaat wreef ik het textiel tegen elkaar. Toen voelde ik 't. Meer dan 'n halve minuut moet hij onder water zijn geweest. De eerste gedachte was aan mijn moeder die ik in een ver verleden hoorde zeggen “Tonnie, je moet je zakken leegmaken voor je kleding in de wasmand gooit”.
De telefoon ontmanteld, deksel eraf, batterij en simkaart eruit en vervolgens het kale apparaat met duct tape op de vensterbank buiten in de zon geplakt. De volgende dag tijdens het fietsen de telefoon op mijn stuurtas geplakt voor maximale zon en wind.
24 uur later weer opgestart en … VIVA SAMSUNG.
Verbeeld ik het me of is het scherm nog beter leesbaar?

Maandag en dinsdag in totaal zo'n 190 km in westelijke richting gefietst. Behalve veel klimmen en dalen tussen 400 en 650 m hoogte is het landschap niet erg bijzonder. Enorme uitgestrekte graanvelden vóór, achter, links en rechts. Piepkleine dorpjes tegen de hellingen geplakt en dan weer graan.
Wat wel bijzonder was is de nauwe kloof van Lumbier. Je wandelt of fietst door een uit de rotsen gehouwen tunnel van ongeveer 150 m lengte, waarin het pikdonker is. Dan wordt de uitgang zichtbaar en ben je plots beland in 'n wonderlijke kloof door 'n natuurgebied.
Excuses voor de schokkerige beelden. Hobbelig smal grindpad, één hand sturen en links is het erg diep. De vale gieren met nesten hoog tegen de steile rotswanden wilden helaas niet op het filmpje.

https://m.youtube.com/watch?v=-FGCKKCAXRI

Geschreven door

Al 9 reacties bij dit reisverslag

Hartstikke leuk Ton om weer je reisverslag te lezen en de filmpjes!

Marja Huijsman 2016-07-06 20:06:54

Ja Tonio dat wassen kan je ook beter aan vrouwen overlaten. Je moeder had gelijk eerst de zaken leeg halen. Fijn dat alles na een zonnige dag met veel wind toch nog is opgedroogd. Wat moet je nu zonder telefoon? Ondanks de schokkende beelden ben ik weer met je mee gefietst. Spannend en prachtig.

Jeanne 2016-07-06 20:23:19

Je kan heel goed zien op dat filmpje dat erg diep is en smal 😳

Astrid 2016-07-06 20:43:32

Wat ga je snel! Google Maps geeft nog maar 585 km aan voor Compostela. Mooi verhaal met een bijzonder gefilmde kloof. O ja, en afgelopen weken is er alleen maar kleding in de wasmachine gewassen ....:-)

Patricia 2016-07-07 10:13:07

Ton je gaat inderdaad erg snel. Je verslag is erg leuk om te lezen. Je krijgt gewoon zin om het ook te gaan doen.

Lida 2016-07-07 14:25:31

Ondanks dat het landschap wat minder fraai is is het toch wel genieten denk ik Ton. Het filmpje ziet er uitdagend uit. Kijk je wel uit bij de rand van de weg aan de linker kant. Iets wat het natuurlijk niet haalt bij jou prestatie, ik heb afgelopen zondag de ronde van mijn golfcarriere gespeeld. Een rondje 76 op Houtrak. Ik zakte in handicap van 7.1 naar 5.7. Suc6 Ton en tot je volgende verslag.

Henk van Ewijk 2016-07-07 14:49:03

Hoi Ton, Sluit me van harte aan bij de "Wat ga je snel" roepers! Maar vooral vind ik het fijn dat je tot nu toe geen ernstige panne hebt gehad. Christoffel doet z'n werk! Geniet van je verslagen en heb gesmuld van je TELEFOON-REDDINGS-ACTIE! Kijk reikhalzend uit naar de volgende aflevering. En... heb je nu zon?

Marleen 2016-07-07 17:56:48

ik vind je reisverslag allemachtig prachtig Ton, zeker met de filmpjes erbij. Buiten het geluk dat je hebt gehad met de wederopstanding van je mobiel, heb je voor de rest nog geen materiaalpech gehad? Spaken lekke band iets van die strekking? Hou vol Ton, heb zelfs fans op de pont, die willen weten hoe ver je bent

arthur 2016-07-08 12:42:53

Zo leuk om bij je fanclub te horen!

Patricia 2016-07-08 17:39:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.