Zwaartekracht

Spanje, Jaca

Vrijdag besloot ik, ondanks verhalen onderweg dat de route over St-Jean Pied de Port gunstiger en korter zou zijn, me te houden aan m'n oorspronkelijke plan n.l. de Spaanse grens passeren bij de Col du Somport. Vanaf de laatste Franse stad Oloron Sainte-Marie klim je in een rit van 56 km naar deze pas op 1640 m hoogte. Vrijdag was ik gestopt bij Accous en de volgende dag moest het gebeuren. Zaterdag was 'n druilerig dag die begon met lichte motregen. In de loop van de ochtend bleef de zware nevel met 'n heel hoge luchtvochtigheid over. De eerste kilometers gaan gestaag omhoog met een stijgingspercentage van gemiddeld 5 %. De laatste 15 km naar de top stijgt de weg met 8 - 10 %. Ik kwam nog nauwelijks voorruit en elke paar honderd meter moest ik stoppen en op adem komen om de 115 kilo die m'n fiets, de bagage en ikzelf wegen, naar boven te slepen. Eindelijk boven aangekomen had ik meer verwacht dan alleen het blauwe bord met in een ring van gele sterren "ESPANA".
Maar "what goes up must come down". De afdaling was spectaculair. Binnen 20 minuten raasde ik met snelheden tot wel xxx km (CENSUUR) naar het Spaanse plaatsje Villanúa waar de inmiddels doorgebroken zon de temperatuur had opgetild naar 27 graden. Ruim 30 km na de top eindigde de rit in het levendige plaatje Jaca.

https://m.youtube.com/watch?v=EdVJmNgosT0

https://m.youtube.com/watch?v=fCDIudfiYW0

https://m.youtube.com/watch?v=zlltAEqNa2U

Geschreven door

Al 10 reacties bij dit reisverslag

Fantastisch die snelheid ! Je moet wet super veel vertrouwen in je remmen hebben. Heelhuids aangekomen in het derde land. Heel veel plezier en geniet van het moois om je heen en de heerlijke tapas.

Myrna 2016-07-03 16:38:43

Gelukkig heelhuids beneden aangekomen. Goede reis verder , ik hoop dat het nu niet te warm wordt.

Astrid 2016-07-03 18:14:58

Welkome in Spanje en hoe? Oerend hard! Flitsende Tonio :-) Zie dat je de kleine fietstassen geloosd heb. Naar huis kunnen sturen? En zoals Myrna schrijft: Geniet van het heerlijke Spaanse eten en de wijn.

Patricia 2016-07-03 19:13:46

Geweldig Ton, leuk om op deze manier met je mee te reizen. Geniet ervan en veel succes.

Anne-Marie 2016-07-03 21:38:02

Hoi Ton goed om te horen dat je de Somport over bent. Ik zelf was gisteren in Jaca bij camping Victoria en zit nu is Sangüesa op camping Cantolagua. Goede camping met prima wifi en douche. Maar wat heb ik een kou gehad toe ik de Somport overkwam. En inderdaad niets te zien en te doen, wel teleurstellend Ik blijf je volgen Ton mvg Pierre

Pierre van der Linden 2016-07-03 21:56:57

Weer een heel bijzondere ervaring Ton. Jammer dat het weer zo slecht was met de afdaling. Eng hard, maar gelukkig goed afgelopen. Je bent al in Spanje. Ik vind het maar knap. Veel plezier nog en doe voorzichtig.

Lida 2016-07-03 22:55:11

Ton Filmpjes en verslag bekeken. De afdaling ging erg hard denk ik. Kijk wel uit hè op die dunne bandjes. 👍👍👍

Henk van Ewijk 2016-07-05 00:04:54

Ben wat later dan anders, komt omdat wij ook een afdaling hebben gemaakt maar dan niet zoals die van jou. Wij waren naar Eindhoven gewoon met de auto. Maar wat spannend en erg leuk om dit zo te ervaren net of ikzelf op de fiets zat het ging wel snel. We ,blijven met je mee reizen. T&J.

Jeanne 2016-07-05 09:20:26

Ik vind het filmpje dat je zelf langsrijdt wel erg leuk.En het naar beneden rijden dan heb je zelf geen tijd om in de rondte te kijken lijkt me doodeng wel jammer van het uitzicht door het vochtige weer. Ik vind het nog steeds leuk om mee te kijken.En wij drogen patricia's tranen wel omdat ze zo eenzaam is

Jopie 2016-07-05 14:53:55

Hi Ton, Wat zal je al veel moois gezien hebben onderweg. Ik hoop dat je ook leuke mensen bent tegengekomen tijdens je reis. Je bent Frankrijk ook al door en spectaculair in Spanje aangekomen. Nog heel veel plezier en kom heelhuids thuis Henk en Lisa

Lisa Oudolf 2016-07-06 15:04:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.