Cruz de Ferro

Spanje, Galicië


Letterlijk en figuurlijk is 't Cruz de Ferro één van de hoogtepunten op de route die ik rij op de Camino Francés. Het is een honderden jaren geleden opgericht groot ijzeren kruis op 'n bergtop.
De grote houten paal waarop het kruis is bevestigd wordt voor een deel bedekt door 'n enorme berg stenen die in de loop der eeuwen is ontstaan door pelgrims die kiezels en keien hier hebben achtergelaten. Hiermee wordt een eeuwenoud bestaand ritueel in ere gehouden. De steen, meestal van huis meegenomen, symboliseert gedane zonden of 'n last die ze met zich meedragen. Met het achterlaten van de steen bevrijd je je van de last en het probleem.

https://m.youtube.com/watch?v=nip6MWIrD7k

https://m.youtube.com/watch?v=apcFBZYMQhY

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Ontroerend mooi om de stenen met allerlei wensen/berichtjes te zien. En .... je hebt de laatste berg overwonnen, 1.350 m hoog! Wat je zegt 'andere koek dan het kopje van Bloemendaal' van 40 m. hoog. Wonderlijk om je door een dorp te zien fietsen en er is weinig mens te bekennen (waar zijn al die Compostela gangers gebleven?). De laatste km's in zicht, moet vreemd voor je zijn. Geniet!

Patricia 2016-07-14 00:08:00

Wat een rust als je daar zo door dat dorpje fietst Ton. Almost at the end. Ik maak een diepe buiging voor je. Suc6 nog de laatste kilometers.

Henk 2016-07-14 07:21:00

Diep respect, Tonio. Je bent er bijna. Wat een prestatie!

Marleen 2016-07-14 09:27:27

Wat een held. prachtige beelden met foto's. Een groot avontuur dat je met ons deelt. thx

arthur 2016-07-14 09:46:20

Voor vele zeggen stenen niets, ze hebben altijd een boodschap. Hoop dat je ook een steentje hebt bijgedragen aan de ongelofelijke berg. Dit doet me herinneren aan de tijd dat ik zelf op vakantie ging en mijn moeder altijd vroeg of ik een cadeautje mee terug wilde nemen. Dat heb ik jaren lang volgehouden en ze kreeg altijd een zwerfkei van me uit de plaats waar ik vertoeft had. Inmiddels heb je de berg getrotseerd en nadert je eind bestemming. Ton, een geweldige prestatie. We vergeten Patricia ook niet die je mist. vanmiddag komt ze een wijntje drinken en zullen we het zoals altijd over je praten. Proost en tot de volgende gereden kilometers. X

Jeanne 2016-07-14 10:36:00

Heb zojuist Eva Heussen gesproken (jouw weblog volgen lukt haar niet), het volgende wil ze je vertellen: 'Ton, ik wens je de laatste kilometers al het moois toe met een behouden thuiskomst. Ik vind het ontzettend knap dat je deze tocht volbracht hebt.'

Patricia 2016-07-14 21:30:33
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.