Wie gaan en waarom?

Spanje, Ponferrada

In Frankrijk zag je de lopers nog niet zoveel, maar in de ruime week dat ik nu door Spanje fiets passeer ik er dagelijks tientallen. Het zijn er in werkelijkheid honderden maar die blijven buiten beeld omdat hun pad en mijn weg vaak niet dicht naast elkaar lopen. De grootste groep is vrouw in de leeftijd 20 - 30 jaar. Spaans, Italiaans, Iers, Duits, maar ook Amerikanen en Aziaten waaronder veel Koreanen.
Een paar dagen geleden stond het hotel waar ik verbleef recht tegenover een Albergue. Ik raakte na het eten op het terras in gesprek met een groepje van 6 jonge vrouwen en 2 jonge mannen, die na de groepsmaaltijd in de Albergue nog een koffie bestelden. De nationaliteiten die ik eerder noemde klopten.
Waarom ze Camino doen leverde vele, niet altijd even duidelijke, antwoorden op.

De dagelijkse zorgen worden een tijd lang opzij gezet. Dat lukt niet in een paar dagen; voor die omschakeling heb je een langere tijd nodig.
Je moet afstand kunnen nemen van de eigen leefwereld en daarvoor moet je ook afscheid nemen van vrienden en familie.
Om open te kunnen staan voor diepere ervaringen en je niet te laten afleiden door het maken van plannen bij thuiskomst moet de tocht weken duren.
Het verwerken van een groot verdriet kan de reden zijn om te vertrekken. Of onderweg 'n antwoord krijgen op belangrijke vraag.
Dan is een groep die gaat voor het onbekende, het avontuur. Niet weten waar je aan het eind van de dag terecht komt. Aankomen als vreemdeling en de volgende dag weer vertrekken voor 'n nieuw avontuur.
Of diegenen die een sportieve prestatie willen leveren, grote inspanning met weinig comfort. En dan nog cultureel-historisch geïnteresseerden. Om religieuze redenen de bedevaart naar Santiago de Compostella maken heb ik die avond niet gehoord.
Mijn reden komt het dichts bij het onverwachte avontuur, de cultuur en om een periode in m'n leven af te sluiten.
Veruit de meesten lopen vanaf de Frans-Spaanse grens. Ik heb ze zien lopen met honden, een ezel, een paard. Vanmiddag werd ik gepasseerd door 'n groepje Zwitsers die met tractoren op weg waren. Er zijn niet veel fietsers en als je de Spaanse mountainbikers die met als bagage 'n piepklein rugzakje over de paden raggen niet meerekent, kun je ze op de vingers van één hand tellen.

https://m.youtube.com/watch?v=P9xKCkqE5IY


Van vorige week in Frankrijk nog een filmpje van 'n straatfeestje en gisteren 'n roadblock.

https://m.youtube.com/watch?v=aPHEQ8w6rz0

https://m.youtube.com/watch?v=fzOl41PZplg

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Hoi Ton, vandaag van je zus over deze trip gehoord. Meteen maar gelezen en geluisterd. Herkennen veel van onderweg. Jaren terug gefietst van Amsterdam naar Florence. We gaan je volgen en wensen je veel succes en weinig panne, ciao!

Han& Francisca 2016-07-11 22:59:17

Sheeps are friends! ... Bruce .... Waarschijnlijk niet zo wonderlijk dat jonge vrouwen de grootste groep zijn die je in Spanje bent tegengekomen, misschien omdat deze groep meer openstaan voor wat hun leven brengt of gebracht heeft. Vele mannen volgen op oudere/latere leeftijd want 'First comes First' (een 'Mars gezegde'). Laatste kilometers te gaan op deze buitengewone fietsreis. Ik blijf erbij tot aan landing op Schiphol.

Patricia 2016-07-11 23:12:31

Zoveel mensen zoveel verhalen zoveel redenen om de reis te ondernemen. Het gaat snel met heel veel indrukken om altijd weer aan terug te denken.

Myrna 2016-07-12 00:17:58

Met veel plezier je verslagen gelezen en je filmpjes bekeken. Zal wel zwaar zijn in de bergen op de fiets. Ik hoorde inderdaad van mijn broers ook dat mensen om verschillende redenen de tocht maken. Ook zij vertelden beiden dat er weinig mensen zijn die het om religieuze reden doen. Desalniettemin blijft het een hele prestatie. Groet vanuit de Velserbroek. Ook van Ank natuurlijk.

Henk 2016-07-12 00:33:05

Dat je vele nieuwe mensen ontmoet op deze trip is al zo bijzonder. Dat je de tijd vindt om ons mee te laten genieten van het ontwaken van de dag, de leuke muziek op het plein en niet te vergeten de schaduw die mij vertelt dat je alweer op fiets zit om kilometers te maken. Totdat er een kude schapen op je afkomt en even stopt om je vervolgens te laten passeren. Prachtig beeld. Fijn dat je met ons de reis kan delen. Kijk alweer uit naar je volgende verslag. Hoop dat je energie nog voldoende is om je doel te bekijken. Lieve groet uit her zonnige Bloemendaal.

Jeanne 2016-07-12 08:31:57

Mooi al die schapen die passeren en je schaduw erbij

Astrid 2016-07-12 10:15:22

Geweldig weer zie ik, gelukkig maar. Je maakt leuke filmpjes en soms onverwacht zoals de schapen die vind ik nog het leukst. Groetjes

Jopie 2016-07-12 19:19:28
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.