Dag 11 en 12

Spanje, Maçanet de la Selva

Dag 11: Saus - Maçanet de la Selva, 68 km zonnig 36 graden.
Via: El Partus - Camellera - Gerona en Sils.
Dag 12 : Maçanet de la Silva - Barcelona, 82 km, zonnig 38 graden.
Via : Hostalric - Sant Colonia - Granollers en Montornes del Valles.


In Spanje is het niet ongebruikelijk dat kinderen tot laat in de avond in restaurant, tapasbar of kroeg vrolijk mee-eten en wijn drinken. Moeten ze morgen niet naar school? Oké, het is nu 11 weken schoolvakantie, maar ook voor de vakantie mogen ze tot laat mee. In een schemerig hoekje van het eetcafé zag ik de jongeling ( jaar of 10?) zitten naast de volwassene (zijn vader?) achter een glas op een steeltje (wijn?). Het deed me denken aan vroeger toen mijn opa me rond mijn 9e meenam naar het café en me daar mijn eerste biertje liet proeven. Hij tilde me op de hoge kruk aan de toog en knikte naar de kastelein dat hij kon tappen. Daarna keek hij me recht aan en zei: “Eén ding, vertel het niet aan je vader en moeder.” Ik begreep het. Ik begreep dat ik het niet aan mijn ouders moest vertellen wilde ik weer mee mogen op zaterdagmiddag als hij na een week hard werken als metselaar in de bouw in het café met zijn borreltje op de rand van het biljard zijn caramboles wilde maken. Was het mijn opa die het leuk vond om met zijn oudste kleinzoon naar het café te gaan? Ik twijfel. Veel later vertelde mijn moeder me dat het mijn oma was die mij als jeugdige chaperonne meestuurde om te voorkomen dat hij niet veel te laat en beschonken thuis zou komen.l
Als je jong bent wordt er zoveel onzin verteld door mensen die maar één generatie langer leven en denken dat ze daardoor de wijsheid van eeuwen in pacht hebben. Oudere mensen zien voor de nieuwe generatie een leven voor zich dat zelf graag hadden willen hebben. Vroeger kwamen die wijsheden bij je binnen, je had geen referentiekader en je wereld was klein. De enige levenslessen op die jonge leeftijd waren die van je ouders en van de juf in de eerste en tweede klas. Anders dan nu was je op die leeftijd onwetend en gehoorzaam.
Dus dronk ik het biertje, te dorstig om de toekomst af te wachten.

Foto’s:
Hostalric met nog veel historie,
“Pyreneeën waren we heel makkelijk over heen gefietst”, volgens deze Nederlanders. Op de foto zag ik pas later de ondersteuning op hun kostbaar Santos fietsen.
Geheel in het geel.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

hee ouwe zonnebloem alles kits zo te zien wel neem een lekker biertje van mij groetjes erik en rocky

erik en rocky 2022-07-16 00:50:15

Het is 8 uur en zit op mijn balkon met een kopje koffie te genieten van je mooie verhalen…….

Hanneke 2022-07-16 08:23:37

Mooie foto's moest goed kijken tussen de zonnebloemen waar je staat Ton Groet

Arthur 2022-07-16 13:00:54

Hallo Ton Geweldig dat je dit doet. Als ik zo de verhalen lees krijg ik weer de kriebels om weer naar santiago de compostela te lopen 🚶 🚶 🚶 🚶 Maar inmiddels al 4 maal gelopen, dus opzoek naar een nieuwe route. Misschien vanaf Madrid naar santiago de compostela Als jij daar bent zal je wel wat foto's maken van hotels en herbergen!! Kijk goed uit wat je nu doet, ik las dat de temperatuur oploopt naar de 40 graden 🔥🔥🔥🔥 Ik ben benieuwd of je het volhoud Hou jezelf goed nat, zowel van binnen en buiten 😅😅😅😅 We blijven je volgen, ook de boys van de golfbaan ⛳ ⛳ ⛳ Groeten Rob 👍 🚶

Rob(thai) 2022-07-16 17:26:55

Mooi verhaal weer Ton en mooie plaatjes. Je shirt kleurt mooi bij de zonnebloemen 🌻 Groet, Ankie en Henk

Henk 2022-07-16 20:25:03
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.