Geen nieuwjaarsduik dit jaar

Verenigde Arabische Emiraten, Sharjah

Nadat ik terug was in het centrum en m'n rugzak had opgehaald bij het hotel (waar ik dus niet had geslapen) was het inmiddels 5 uur ('s ochtends). Over een uurtje zouden de eerste bussen naar Sharjah vertrekken, mijn volgende bestemming. Om wakker te blijven heb ik in de McDonalds een kop koffie en ontbijtje gehaald en een uurtje rondgehangen. De bus naar Sharjah zat vol met mensen die allemaal terug gingen naar huis na oud en nieuw te hebben gevierd in Dubai. Sharjah ligt net boven Dubai en met de bus was het slechts 30 minuutjes rijden. Vanaf de bushalte ben ik naar het hostel gelopen, wat een rustig en net gebouw was met een mooie binnenplaats die wat verkoeling bood in de hitte. De hosteleigenaar was wel een chaoot en hoewel ik van te voren had gereserveerd wist die niet zeker of er wel plek voor me was. Ik moest maar even een rondje lopen en over een paar uur terug komen...

Sharjah bleek een nette stad te zijn die een mix bevatte van traditionele gebouwen en luxe moderne torens. Het is een van de kleinere emiraten in de UAE en is dus niet zo uitbundig in bouwstijl als Dubai. Ik heb een kijkje genomen in de vis en vlees souq, waar verse etenswaren worden verkocht. Interessant om te zien hoe de vissen worden bereidt. Mensen die vis kopen kunnen door een glazen raam kijken hoe in de keuken de vis wordt ontdaan van zijn schubben, organen en wordt gefileerd. Als de koper tevreden is wordt de vis ingepakt en kan die mee naar huis.

Tegen het middaguur bereikte de temperatuur de 30 graden en kreeg ik het behoorlijk heet. Ik liep in lange broek en shirt met lange mouwen, wat in Sharjah verplicht is. Het is een van de meest strikte emiraten wat betreft religie. Alcohol zul je hier nergens vinden, zelfs niet in de hotels, en iedereen moet bedekt over straat. Jammer, want ik had best een nieuwjaarsduik willen maken! Dat zat er helaas niet in. Dat het geloof hier een belangrijke rol speelde bleek uit de vele moskeeën in de stad, waarvan een aantal erg mooi en groot. Helaas alleen toegankelijk voor moslims. 5 keer per dag wordt de oproep tot gebed gedaan vanuit de moskeeën en ik moest even wennen aan het geluid van de joelende Imam die via luidsprekers aan de minaretten uit de Koran voorleest.

Bij terugkomst in het hostel bleek er gelukkig plek te zijn. Moe van het nachtje doorhalen ben ik die avond dus vroeg naar bed gegaan en heb ruim 13 uur geslapen. De volgende dag heb ik rondgelopen in het oude gedeelte van Sharjah, waar nog een aantal traditionele huizen te vinden zijn, waarvan de meesten nu in een hotel zijn veranderd. Lang voor de komst van de olie leefden de mensen in dit gebied een nomadisch bestaan. Door het extreme klimaat trokken ze veel rond tussen de verschillende oases in de woestijn, alleen daar was zoet water, wat noodzakelijk was voor hun bestaan. In het Heritage museum werd deze geschiedenis en cultuur helder uitgelicht en verteld over de ontwikkeling van Sharjah, dat ooit als vissersdorpje gesticht is. Veel mannen werkten in de parelvisserij, wat een zwaar leven was. De vissers moesten zelf hun eigen materialen kopen. Hiervoor leenden ze veel geld waardoor ze al voor het visseizoen begon diep in de schulden zaten. Als de vangst een jaar tegenzat, konden ze de schuld niet afbetalen en kwamen in steeds diepere problemen.

Het islamitisch museum was ook bijzonder interessant. In een mooi en groot gebouw, wat oorspronkelijk een overdekte souq was, werd op duidelijke en inspirerende manier achtergrondinformatie over de Islam gegeven. Veel dingen die ik in het museum las, wist ik niet, en heeft mijn beeld van de Islam best veranderd, op een positieve manier. De dingen die wij in het westen weten over de islam zijn gebaseerd op het nieuws en dat is over het algemeen nooit zo positief. Islam wordt geassocieerd met terrorisme, onderdrukking en intolerantie. Maar dit zijn vooroordelen gevormd door de media, en niet de ware islam. Neem bijvoorbeeld de term Jihad. Wij associeren dit met de heilige oorlog tegen niet-moslims, maar letterlijk betekent Jihad "worsteling", wat slaat op de worsteling tegen negatieve invloeden die de Islam en haar tradities bedreigen. Dit betekent dus niet per definitie oorlog of geweld.

Interessant is ook de gezichtsbedekking van de vrouwen. Dit is deels vanuit religie, maar ook deels een culturele traditie. De oorspronkelijke Arabieren leefden in de woestijn en de vrouwen werkten veel buiten op het land om het vee te onderhouden. Om hun gezicht te beschermen tegen opwaaiend zand droegen de vrouwen vaak gezichtsbedekking.

Het museum bevatte ook veel kunstwerken en uitvindingen. In tegenstelling tot de westerse wereld waren in de islamitische cultuur religie en wetenschap niet gescheiden maar werkten nauw samen. Veel moslims geloven dat de intelligentie en nieuwsgierigheid van de mens een gift van god is die benut mag worden om de wereld verder te verklaren. In het verleden zijn er dus veel ontdekkingen gedaan in wiskunde, bouwkunde, sterrenkunde en geneeskunde die vandaag de dag ook in de westerse wereld worden gebruikt. Met name diepgaande kennis over bouwkunde en architectuur heeft talloze indrukwekkende constructies opgeleverd. Denk aan het Al Hambra in zuid Spanje of de Al Haram moskee in Mecca. De islamitische bouwkundigen maakten veel gebruik van symmetrie en geometrische vormen, wat ik persoonlijk erg mooi vind. Foto's in het museum lieten moskeeën in Irak, Saudie Arabië, Syrië en Afghanistan zien. Prachtige gebouwen, maar helaas in landen waar reizen niet zo eenvoudig is op het moment...

'S middags terug in het hostel heb ik geskyped met de vriendengroep van het Erasmus. Ze waren met z'n allen bij elkaar op Jill d'r afscheidsfeestje, die twee dagen later naar Nieuw Zeeland zou vliegen. Super leuk om ze allemaal weer even te zien en te spreken. Maar ook wel jammer dat ik er zelf niet bij kon zijn. Samen met het feit dat de familie nu weer terug in Nederland was, gaf me dat best even wat heimwee. Het werd er niet beter op toen ik die avond de rest van m'n reis op het Arabisch schiereiland wilde plannen. Ik had nog een maand voor ik naar Iran zou gaan en was plan Oman te bezoeken. Toen ik las dat er geen hostels en amper openbaar vervoer in Oman zijn, en het dus erg prijzig zou worden om hier rond te reizen, zag ik het even niet meer zitten. Wat moest ik de komende maand doen? Had ik niet beter gewoon mee naar huis kunnen gaan voor een maandje?

Een andere gast in het hostel gaf me de tip om gebruik te maken van couchsurfing. Dit is een website waar mensen een extra bed of bank kunnen aanbieden aan reizigers, gratis en voor niks. Dat zou wel een mooie oplossing voor Oman zijn. Ik heb een aantal verzoeken gestuurd naar hosts in Oman, nu maar afwachten...

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Mooi, je tekst tekst over de islam, Wist ik dus niet, de betekenis van Jihad. Dank!! weer wat geleerd. Pittig, hoor (en slecht voor mijn moederhart); te lezen over je heimwee en what-to-do omtrent Oman, Mooi doorgezet, kind, en, zoals ik al eerder tegen je zei: "ook heimwee hoort bij reizen en eigenlijk is het fijn om heimwee te ervaren, geeft immers aan dat je een omgeving en mensen in je leven hebt om te missen en naar terug te willen keren". Zo, dat is het weer qua lievensbespiegelingen voor vandaag haha

Marjolein 2016-03-20 19:22:37
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.