Dinsdag 5 juli - Nog net niet kwijtgeraakt in Chengdu - vlucht naar Guiyang

China, Chengdu

Vandaag opgestaan na een beetje bizarre, luidruchtige nacht, was het niet zozeer de enorme regen en het onweer wat ons uit ons slaap hield. Nee, dan was het wel een of ander auto-alarm dat iedere uur zo ongeveer een hele medley liet horen. We kregen er af en toe de slappe lach van. Maar na een mega hoeveelheid melatonine toch nog wat geslapen. Aafke ging er al om half 7 uit omdat zij naar de panda’s ging kijken, ik maar een half uurtje later, het is per slot van rekening vakantie! Lekker ontbeten! Eieren met tomaat, worstjes, bacon, groente, allemaal even smakelijk en zowaar zelfs heel prima koffie.
 

Op goed geluk met de kaart op pad, een uitdaging voor wie al kwijtraakt in zijn achtertuin.

Ik pak de kaart en ga op weg. Eerst maar eens een flink stuk lopen, dan zie ik wel. Het gaat een heel stuk goed, totdat ik op een onoverzichtelijke kruising kom waar ook nog een keer een hek omheen staat vanwege bouwwerkzaamheden en tja… toen was ik het wat kwijt. De weg ergens gevraagd en vrolijk op pad, helaas zijn niet alle straatnamen in het Engels naast Chinees, dus ben ik niet helemaal zeker van mijzelf. Misschien had ik toch bij die jongen die me de weg wees achterop zijn brommer moeten stappen? Ach nee, ik vind het wel hahaah. Maar ik kom in de luxe winkelarea terecht, dus de richting zou goed moeten zijn. Dat bleek later niet helemaal. Nog eens gevraagd en een vriendelijke jongeman raadde me aan bus 99 te nemen. Wel, die stopte zo vlak voor mijn neus zowat, enkel; ik had natuurlijk geen 2 yuan, alleen 1 of 10. Ik word de bus in gederigeerd en de chauffeur roept wat, kennelijk of iemand kan wisselen. Er gaan een aantal tassen open en een jongeman betaalt voor me (het equivalent van 10 eurocent). Ik wil hem geld geven maar dat weigert hij. Uiteindelijk probeer ik boven water te krijgen waar ik er uit moet, het is duideliijk waar (niet voor mij), maar uiteindelijk wordt ik aan de arm gepakt de bus uit en ik sta recht voor de tempel. Zo zie je maar weer. Het geluk is maar weer eens met de dommen.
 

Gevonden!

Ik loop er eerst wat omheen en ga dan binnen, het is een oase van rust en zo’n contrast met de drukke straat waar ik uitkom. Ik ben zowat de enige bezoeker en kijk mijn ogen uit. Blijft mooi, boeddhistische tempels. Zeker deze Aidao nunnery, waar ik zo rustig rondloop tussen de zoemende mantra’s die verderop gereciteerd worden. De houten raampjes staan open en ik kan ongegeneerd naar binnen kijken, alle nonnen zijn zo in hun boekwerk en reciteren verdiept (behalve één die duidelijk met de kin op de borst zat te slapen) dat niemand mij opmerkt. Ik voel me aan de ene kant een voyeur, maar aan de andere kant: niemand die me opmerkt. Het was weer een mooie ervaring en ik loop nog verder om het gebouw heen, want ik had al meerdere houten kruldaken opgemerkt. Bizar zo’n oud stukje oase midden tussen de flatgebouwen. Het is een heerlijk buurtje, natuurlijk veel kramen met allerhande tempeltoestanden, kaarsen, wierook, vreselijk kitsche beelden enz. Ik vraag me af wie dat allemaal koopt? Dan kom ik in een straatje met allerhande eettoestanden en wordt ik door een jongedame aangesproken om thee te komen drinken terwijl ik stond te kijken wat ze eigenlijk verkocht (thee geperst in een ronde vorm, doorsnee kleine 20 cm, 3 cm dik en in wit papier.. Ach, waarom niet? We hebben veel plezier en het is erg gezellig. Ze spreken handen-en-voeten-Engels. Zeker 20 mini-kopjes van verschillende soorten thee gaan erdoor. Er komt nog deze en gene bijzitten en het is heerlijk relaxed. Komt nog – tot afschuw van de meiden – een man voorbij met een juk met aan de ene kant een 30 cm grote schildpad aan een touwtje. Bizar. Ik bedank uiteindelijk voor de thee, maar niet na natuurlijk wat foto’s genomen te hebben, waarbij dat ene meisje zowat in me kroop. Wat een gebeuren.
 

Terug en heerlijk geluncht in een locals restaurantje en weer naar op weg naar de vliegert

Ik neem een taxi terug om er zeker van te zijn dat ik op tijd bij het hotel ben. Ik heb nog ruim een uur en loop wat langs de rivier, eet onderweg in een simpel tentje, waar het erg druk is en wijs maar ergens op tafel iets aan wat me wel lekker lijkt. Binnen 10 minuten heb ik heerlijk gegeten, en dat voor 7 yuan! Ik ben mooi op tijd in het hotel terug en we zetten onze reis weer voort, maar niet nadat we onze ervaringen hebben uitgewisseld.

We rijden weer naar het vliegtuig, toeristische route, maar desalniettemin ernstig veel hoge flats. Het is hier wel hutje mutje hoor. Bij de luchthaven afscheid van onze gids en nog even rondlopen, wat drinken en we vliegen richting Guiyang. We liggen met zijn drieën op een rijte te pitten; Eddy, Aafje en ik, heerlijk toch?
 

Aankomst in Guiyang, hoofdstad van Guizhou

Guiyang is toch heel wat anders; minder grote stad dan Chengdu met zijn 16 miljoen inwoners. Alhoewel toch nog 2 miljoen, maar toch, het lijkt wat minder stad. Ook het landschap, het is wat heuvelachtiger en: de zon schijnt, dit itt tot vanochtend in Chengdu waar het superwarm, vochtig en betrokken was. Grijze luchten.

We slapen in een groot hotel op de 13e etage. Prima kamer, niets mis mee, vloerbedekking beetje shabby, dus maar de slippers aan, want ik heb natuurlijk inmiddels ook een mooie collectie blaren gescoord met dat lopen gisterochtend. Hmm. Wordt morgen dus een sokken-in-sandalendag ben ik bang. Hahahah. Zal foto’s laten maken voor Lot haar anti-sokken-in-sandalen-Hyvespagina.
We eten supergezellig, met gids en chauffeur erbij in een volksbuurtje pal achter het hotel. Ik maak ongegeneerd foto’s van met name kinderen, maar ook de kok en kokkin en keuken (ongelooflijk dat daar zoveel lekkers uit voortkomt) peuters in de buurt en mensen die ons al een kwartier op 30 cm afstand aan staan te staren.

Morgenochtend zowaar pas om 09.00 uur vertrekken. En het ontbijt kan in het hotel. Wel zo gemakkelijk. We gaan morgen ons eerste festival zien. De gids “Jason” is er niet onverdeeld gerust op; het is al erg gecommercialiseerd, fabrieksmatige kleding enz. Dit zou heel anders zijn in de regio waar hij zelf vandaan komt en waar we ook heengaan. We zullen het zien.


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.